GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνάντηση Κέρι με την ηγεσία της αντιπολίτευσης

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Μόναχο με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ...


Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Μόναχο με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, καθώς βαθαίνει η πολιτική κρίση στη χώρα όπου ο στρατός ανέβασε τους τόνους.
Έπειτα από δύο μήνες πολιτικής κρίσης χωρίς προηγούμενο, η οποία ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τη διεθνή κοινότητα, ο ουκρανικός στρατός ζήτησε χθες Παρασκευή να ληφθούν έκτακτα μέτρα, επισημαίνοντας ότι η κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων απειλούν «την εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.
Εξάλλου οι μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι ξεκίνησαν έρευνα για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας», αφού εξέτασαν τους σέρβερ που κατέσχεσαν τον Δεκέμβριο από την έδρα του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που είναι φυλακισμένη εδώ και καιρό.
Λίγες ώρες αργότερα, η ανακοίνωση του στρατού χαρακτηρίστηκε «απόπειρα εκφοβισμού» από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αυτού, τον Αρσένι Γιατσενγιούκ.
Οι στρατιωτικοί «προσπαθούν να μας εκφοβίσουν, αλλά μάταια», δήλωσε ο Γιατσενγιούκ στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Κέρι.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης και με άλλους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Άντερς Φο Ράσμουσεν εκτίμησε στον λογαριασμό του στο twitter ότι ο στρατός της Ουκρανίας θα πρέπει να παραμείνει «ουδέτερος».
Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στην Ουκρανία, ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνη των ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν αυξήσει τις αποστολές μεσολάβησης και τις δηλώσεις για την πολιτική κρίση στη χώρα.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αντιδράσει στις επεμβάσεις αυτές, όπως για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση μεταξύ Κέρι και των ηγετών της αντιπολίτευσης «τσίρκο».
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται μια περαιτέρω κλιμάκωση της ένταση, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 4 άνθρωποι και περισσότεροι από 500 έχουν τραυματιστεί, και καλούν τις τελευταίες ημέρες όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Σε αυτό το πλαίσιο ο νόμος που θα αμνηστεύει όσους συνελήφθησαν στη διάρκεια των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων, τον οποίο υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δεν μοιάζει παρά με ένα τελεσίγραφο, καθώς για να ισχύσει θα πρέπει οι διαδηλωτές να έχουν αποχωρήσει εντός 15 ημερών από τους δρόμους, τις πλατείες και τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει στο Κίεβο και σε πολλές ακόμα περιοχές, κάτι που αρνείται η αντιπολίτευση.
Μια ομάδα ριζοσπαστών αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ο Τομέας Pravy, απείλησε ότι θα καταφύγει σε βίαιες πράξεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και της κυβέρνησης, αν δεν απελευθερωθούν οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί και αν δεν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση της έντασης, ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται από την Πέμπτη σε αναρρωτική άδεια λόγω «οξείας νόσου του αναπνευστικού», αν και κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για «διπλωματική» ασθένεια.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση