GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιάννης Σμαραγδής: «Ο Καζαντζάκης είναι μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά για όλους»

Ο Γιάννης Σμαραγδής ανοίγει τα χαρτιά του για τον «Νίκο Καζαντάκη», τη νέα του ταινία & απαντά σε όσους τον κατηγορούν... Δεν ...


Ο Γιάννης Σμαραγδής ανοίγει τα χαρτιά του για τον «Νίκο Καζαντάκη», τη νέα του ταινία & απαντά σε όσους τον κατηγορούν...

Δεν αρκούν τρεις γεμάτες ώρες συζήτησης με το Γιάννη Σμαραγδή, ούτε 2.800 λέξεις γραπτού λόγου, για να καταλάβεις πόσο εμπνευσμένος άνθρωπος είναι. Πρόσεξα λέξη προς λέξη όλα όσα μου είπε ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης, που όταν ξεκινά γυρίσματα «απογειώνεται», όπως μας λέει εμφατικά, και βρίσκεται «κάπου αλλού».

Μοιράστηκα τον ενθουσιασμό του και έγινα συμμέτοχος σε όσα μου είπε για το νέο του κινηματογραφικό εγχείρημα, την ταινία για το μεγάλο «Νίκο Καζαντζάκη».

Έχοντας αποσαφηνισμένες θέσεις και γνώσεις, έχει μάθει να αποτιμά και να δίνει αξία σε όσα του φέρνει η ζωή. Δίνει σε καθετί τη δέουσα προσοχή. Απάντησε με ευγένεια και με προθυμία σε όλα όσα τον ρώτησα. Ακόμη και όταν τον προκάλεσα να πάρει θέση για εκείνους που τον κατηγόρησαν και τον ειρωνεύτηκαν επειδή αφιέρωσε στον Πρωθυπουργό μια μαντινάδα. Ο βραβευμένος δημιουργός των ταινιών «El Greco», «Καβάφης» και «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι» αποκαλύπτει στο Texnospito ποια είναι η δική του κλίμακα αξιών στη ζωή, στην κοινωνία, στην πολιτική και φυσικά στον κινηματογράφο.

Σε ποιά φάση βρίσκεται το νέο σας κινηματογραφικό εγχείρημα, η ταινία που αφορά στη ζωή του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη;

Η ταινία «Νίκος Καζαντζάκης» στηρίζεται πάνω στην «πνευματική» αυτοβιογραφία του «Αναφορά στον Γκρέκο», όπου ευγενικά μας παραχώρησε η διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου.

Έχει τελειώσει το σενάριο –όσοι το διάβασαν το αγάπησαν- και τώρα έχουμε ξεκινήσει την προεργασία με κύριο στόχο τη συγκέντρωση των χρημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό κυρίως από τις χώρες όπου θα γίνουν γυρίσματα, τη Γαλλία, την Αίγυπτο , τη Γερμανία, την Αυστρία και βεβαίως την Κίνα.

Πως θα συνδέσετε την Κίνα με τον Καζαντζάκη;

Η Κίνα έχει ένα ειδικό βάρος στην ταινία όχι μόνο γιατί θα γίνουν αρκετά γυρίσματα στο Πεκίνο, αλλά κυρίως γιατί η ταινία θα αναδείξει τη βαθειά σχέση των Ελλήνων και των Κινέζων.

Όπως ίσως γνωρίζετε, ο Καζαντζάκης αγαπούσε και εκτιμούσε βαθειά τον κινεζικό λαό. Έλεγε μάλιστα πως «αν ξύσεις έναν Κινέζο από κάτω θα βρεις έναν Έλληνα κι αν ξύσεις έναν Έλληνα από κάτω θα βρεις έναν Κινέζο».

Έλεγε επίσης για την Κίνα, προβλέποντας εδώ και 75 χρόνια τη σημερινή άνθησή της, «Ευλογημένη να’ ναι η Κίνα, η μόνη στον κόσμο να σου δείξει με περηφάνια τη μελλούμενη ανθρωπότητα».

Πιστεύω ότι η ταινία θα βοηθήσει να συσφίξουν οι πνευματικές-πολιτιστικές αλλά και οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Γνωρίζουμε ότι είστε μελετητής του Καζαντζάκη. Ξέρουμε το συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη. Ποια όμως είναι η ανθρώπινη διάσταση του μεγάλου Έλληνα που θα αποτυπώσετε στην ταινία σας;

Αυτό που μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση είναι ότι ήταν ένας άνθρωπος πολύ χαρωπός, χιουμορίστας και έψαχνε πάντα ευκαιρίες να γελάει. Βεβαίως αυτό το οποίο βγαίνει από την έρευνα είναι ότι ήταν πολύ καλός άνθρωπος, δοτικός και μαγευτικός αφηγητής. Αγαπούσε πολύ την Κρήτη και την Ελλάδα. Έζησε σε μεγάλη φτώχεια σχεδόν σε όλη του τη ζωή. Δεν είχε καθόλου καλή σχέση με το χρήμα.

Όταν προς το τέλος της ζωής του απέκτησε, τρόπον τινά, μια οικονομική άνεση συνέχισε να ζει ως ασκητής. Ήταν εργασιομανής, δούλευε από τις 6 το πρωί με μία μικρή παύση το μεσημέρι, ως αργά το βράδυ. Διάβαζε όλα τα βιβλία που του έστελναν και πάντα απαντούσε στις επιστολές που ελάμβανε.

Ένα πράγμα, επίσης, που μου έκανε εντύπωση ήταν όταν έλαβε ένα βιβλίο από το Λευτέρη Αλεξίου, τον αδελφό της Γαλάτειας, της πρώτης του γυναίκας, το οποίο εμπεριείχε αρνητικά σχόλια για τον Καζαντζάκη, όταν ήταν νέος, και τον περιέγραφε ως το χειρότερο συγγραφέα της Ευρώπης.

Ο Καζαντζάκης όμως του έστειλε ένα γράμμα , όπου περιέγραφε τις αρετές του βιβλίου του και καθόλου τις αρνητικές πλευρές. Την είδε αυτήν την επιστολή η δεύτερη γυναίκα του , η Ελένη, η οποία ήταν μια πολύ σοβαρή γυναίκα και αγαπούσε πολύ το Νίκο και του είπε « Μα Νίκο, σε βρίζει». Κι αυτός απάντησε «οι άλλοι μπορεί να κάνουν ο,τι θέλουν, εμείς πρέπει να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι».

Συνεπώς, η προσωπικότητα του Καζαντζάκη σας ώθησε να κάνετε ταινία τη ζωή του;

Η παραπάνω φράση είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θέλω να κάνω αυτήν την ταινία. Να πω δηλαδή στους Έλληνες αλλά και στους θεατές εκτός Ελλάδος ότι η καλοσύνη είναι ευλογία και ότι όταν κάνεις το καλό, πάντα καλό θα έρθει.

Ένας άλλος λόγος που με παρακίνησε να βάλω σε κίνηση αυτήν την ταινία είναι αυτό που ο Καζαντζάκης όριζε ως «κρητική ματιά», ότι δηλαδή «η ζωή είναι ανήφορος και πρέπει να την ανέβουμε με αξιοπρέπεια και ανδρεία».

Ακόμη ένας λόγος , ας πούμε προσωπικός, που με οδηγεί σε αυτήν την ταινία είναι ότι έχω κάνει μια ταινία-αναφορά στον Γκρέκο, ο Καζαντζάκης έχει γράψει ένα βιβλίο-αναφορά στον Γκρέκο και τώρα στηρίζομαι πάνω στο έργο «Αναφορά στον Γκρέκο» του Καζαντζάκη για να δημιουργήσω με την σειρά μια ταινία-αναφορά στον Καζαντζάκη. Αυτό δημιουργεί κατά παράξενο τρόπο ένα τρίγωνο, όπως ένα άλλο παράξενο τρίγωνο δημιουργεί το σπίτι που θεωρείται ότι γεννήθηκε ο Ελ Γκρέκο με το σπίτι του Καζαντζάκη και το Πανάνειο Νοσοκομείο στο οποίο γεννήθηκα.

Μοιάζει να είναι καρμικό, μία εντολή, ένα χρέος που πρέπει να τελειώσω με όσες δυνάμεις έχω ακόμη. Ο Καζαντζάκης είναι μια προέκταση του Γκρέκο για να κλείσω τον κύκλο που άνοιξα με τις μεγάλες προγονικές μορφές…

Έχετε βρει τους πρωταγωνιστές σας;

Βεβαίως και έχω επιλέξει τους ηθοποιούς που θα υποδυθούν το Νίκο Καζαντζάκη στις 2 ηλικίες, 17 έως 30, και μετά τον ώριμο συγγραφέα. Όπως επίσης έχει επιλεγεί η γυναίκα του Ελένη, Λένοτσκα την έλεγε χαϊδευτικά. Έχω επιλέξει και ορισμένους άλλους ρόλους όπως τη Μελίνα Μερκούρη, έναν καλόγερο στο Άγιο Όρος κ.λπ. που όμως δεν είναι ανακοινώσιμοι. Δεν έχουν επιλεγεί οι ρόλοι που θα υποδυθούν το Ζυλ Ντασσέν, μια Εβραία ερωμένη του Καζαντζάκη, το Γερμανό γιατρό του, τον Αμερικανό μεταφραστή της Οδύσσειας του, καθώς και οι Κινέζοι ηθοποιοί που έχουν έναν ειδικό και πολύ γοητευτικό χαρακτήρα στην ταινία.

Μάθαμε ότι θα κυκλοφορήσει ένα νέο βιβλίο για το έργο σας. Περί τίνος πρόκειται;
Πρόκειται για το βιβλίο «Γιάννης Σμαραγδής ο αρχιτέκτονας της ψυχής». Συγγραφέας του είναι ο θεωρητικός του κινηματογράφου Μίμης Τσακωνιάτης που έχει επίσης γράψει από ένα βιβλίο για τους Έλληνες σκηνοθέτες Νίκο Νικολαΐδη και Γιώργο Πανουσόπουλο και συγγράφει επίσης ένα βιβλίο για το Μέγα Μεταφυσικό Στάνλεϋ Κιούμπρικ.

Το βιβλίο «Γιάννης Σμαραγδής ο αρχιτέκτονας της ψυχής» στηρίζεται πάνω στις ταινίες μου «Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε», «Καβάφης», «El Greco» και «Ο Θεός αγαπά το χαβιάρι». Νομίζω ότι δεν θα βγει ένα βιβλίο, γιατί θα είναι εξαιρετικά ογκώδες, αλλά τέσσερα βιβλία, ένα για κάθε ταινία.

Τα δύο πρώτα είναι έτοιμα. Πρέπει να σας πως ότι διαβάζοντάς τα αισθάνθηκα πως ο Τσακωνιάτης έχει εισχωρήσει βαθειά μέσα στην ψυχή μου, κάτι που δεν μου έχει ξανασυμβεί ποτέ. Πρόσφατα έμαθα πως και ο Νίκος Νικολαΐδης έχει αισθανθεί το ίδιο. Πιστεύω ότι ο Τσακωνιάτης είναι μια ιδιοφυΐα κι ένας ουσιώδης εκφραστής του ελληνικού αισθήματος.

Κατάγεστε από αριστερή οικογένεια. Παρότι δεν είστε κομματικοποιημένος, η αριστερά σας κατηγόρησε που αφιερώσατε μαντινάδα στον Πρωθυπουργό πριν λίγο καιρό, όταν εκείνος παραβρέθηκε σε εκδήλωση προς τιμήν σας. Τι απαντάτε;

Εννοείτε την επίθεση από το κρυπτώμενους γαβγιστές που δυναστεύουν το διαδίκτυο αλλά και τις γνωστές δήθεν αριστερόστροφες (πλην φασιστικότατες) μολυσμένες γραφίδες των λεγόμενων δημοκρατικών εφημερίδων;

Μου επιτέθηκαν γιατί; Ο εκλεγμένος πρώτος πολίτης της Χώρας Αντώνης Σαμαράς μου έκανε την εξαιρετική τιμή να μου επιδώσει του βραβείο του Δήμου Πήλου και να πει καλά λόγια για το επόμενο καλλιτεχνικό μου βήμα, την ταινία πάνω στο μεγάλο Έλληνα Συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι εξαιρετικής καλλιέργειας ευγενείας Πρωθυπουργός και απόγονος του ευεργέτη Μπενάκη και της σπουδαίας συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα.
Ως αντίδωρο ευγενείας τον αντιφώνησα-άτσαλα το παραδέχομαι-με μια αυτοσχέδια μαντινάδα…

Και άρχισε η επίθεση με χυδαίες λέξεις και πως ότι έκανα το έκανα για να γίνω πρόεδρος του Εθνικού και να εισπράξω επιδοτήσεις. Μπήκε στο χορό και ο τέως πρόεδρος του ΕΚΚ χαρακτηρίζοντας μία απολύτως νόμιμη, ηθική και δίκαιη διεκδίκησή μου (όπως αποδείχτηκε από την ύστερη απόφαση του ΕΚΚ) σε ανήθικη πράξη και «πάτησε» για να παραιτηθεί και να εκτοξεύσει μίσος, εμπάθεια και λάσπη προς το πρόσωπό μου, ελπίζοντας ότι θα εξοντωθώ ηθικά και κυρίως δεν θα μπορέσω πλέον να κάνω ταινία το Νίκο Καζαντζάκη. Υποθέτω για να σώσει τον ελληνικό λαό από τις επιβλαβείς εθνικά ταινίες που κάνω…

Τώρα, για την Αριστερά και τις καταβολές μου, σας απαντώ: μα αριστερός είμαι αλλά με την έννοια που έλεγε ο συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου : «Αριστερός είναι ο έχων διαρκή ευαισθησία».
Παραμένετε πάντως εξαιρετικά αγαπητός στον κόσμο…

Ο ελληνικός λαός που δεν «μασάει» με ψήφισε το 2012 ως τον πιο δημοφιλή Έλληνα καλλιτέχνη και με ξαναψήφισε για το 2013 και μάλιστα σε καλύτερη σειρά στη γενική κατάταξη. Μεγάλη μου τιμή! Άρα, τζάμπα τα έκαναν όλα αυτά …Και επιπλέον το κακό γύρισε ή θα γυρίσει σ’ αυτούς που το έπραξαν. Ο Ελύτης λέει «αυτοί που καναν το κακό, τους πήρε το μαύρο σύννεφο» και ο Καζαντζάκης λέει :«Υπάρχει στον κόσμο τούτο ένας μυστικός νόμος σκληρός και αδιαπραγμάτευτος: Το κακό στην αρχή θριαμβεύει και στο τέλος πάντα νικιέται».
Γενικά μιλώντας, ειλικρινά ποτέ δεν κατάλαβα πώς ξεκινά κάποιος την ημέρα του ή κλείνει τον κύκλο της ζωής του, προσπαθώντας να κάνει κακό στους άλλους, αντί να προσπαθεί να θεραπεύσει την ψυχή του πράττοντας γενναιόδωρα καλοσύνες. Βέβαια, ο καθένας και η ψυχή του. Ας είναι…

Ζούμε σε μια Ελλάδα άκρων και αδελφοφάδων όπως έγραψε και ο Καζαντζάκης;

Εμείς οι Έλληνες είμαστε ο μόνος λαός στον Κόσμο που, όταν χρειαστεί, πολεμάμε τον εχθρό με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, αλλά όταν τον νικήσουμε και τον ρίξουμε στο καναβάτσο, του δίνουμε το χέρι να σηκωθεί.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Αισχύλος 2.500 χρόνια πριν στους «Πέρσες» αντί να δοξολογεί τους Αθηναίους που νίκησαν τους Πέρσες πάει και βλέπει τον πόνο του ηττημένου…
Είμαστε προικισμένοι και για να ισορροπήσει το σύμπαν-όπως κάνει πάντα-δίπλα στα μεγάλα προτερήματά μας, έδωσε και μεγάλα ελαττώματα: κυρίως το εμφυλιακό σύνδρομο… Είμαστε αδελφοφάδες όπως σωστά στοχάστηκε ο Καζαντζάκης.

Στον κινηματογράφο, μας αρέσει να βλέπουμε τους πρωταγωνιστές σαν αστέρες. Στην πολιτική υπάρχουν αστέρες;

Οι τρεις σταρ κατά τη γνώμη μου είναι: Σαμαράς: Φωτεινός, ευφυής, εμπνέει σιγουριά, καλοσύνη και αμεσότητα. Ο ζεν πρεμιέ της πολιτικής σκηνής που στέλνει θετική ενέργεια και ο κόσμος του την επιστρέφει εμπλουτισμένη. Τσίπρας: Ορμητικός, σκοινοβάτης, ισορροπιστής της οργισμένης δυσφορίας των ετερόκλητων και αλληλοσυγκρουόμενων αριστερόστροφων μαζών. Κασιδιάρης: Υπομαέστρος στη διέγερση των κατώτερων ενστίκτων και της ανεξέλεγκτης εκδικητικότητας.

Ο Ελληνισμός είναι σημείο αναφοράς στο έργο σας, τόσο το κινηματογραφικό όσο και το συγγραφικό. Τι χαρακτηρίζει, κατά τη γνώμη σας, τον Έλληνα;

Όταν ο Έλληνας αναδεικνύει τον ανώτερο εαυτό του γίνεται πρότυπο και οδηγός για τους άλλους λαούς. Αυτούς τους Έλληνες-πρότυπα προσπαθώ να αναδείξω στις ταινίες μου. Ένας από τους Έλληνες-πρότυπα είναι και ο Νίκος Καζαντζάκης και προσπαθώ με τις όποιες δυνάμεις έχω να «αγιογραφήσω». Ενας Κρητικός που έκανε πράξη την κρητική του ματιά που λέει: « Η ζωή είναι ανήφορος και πρέπει να την ανέβουμε με αξιοπρέπεια και ανδρεία».

Έχοντας κάνει ρεκόρ εισιτηρίων -1.200.000 στο El Creco- θεωρείτε ότι δικαιούστε επιχορήγησης από την Πολιτεία;

Κατά την άποψή μου, κάθε ταινία που ενισχύει την εικόνα της Ελλάδος και προβάλλει το ελληνικό αίσθημα , θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η χρηματοδότησή της με ιδιαίτερο τρόπο. Κυρίως οι ταινίες εποχής που είναι ακριβές παραγωγές. Ο κινηματογράφος είναι η μεγάλη λαϊκή τέχνη των καιρών μας με τεράστια επιρροή στο κοινό. Αυτό, άλλωστε, κάνουν όλες οι χώρες.

Πολύ δε περισσότερο η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, που δοκιμάζεται, θα πρέπει όχι μόνο να χρηματοδοτεί ξεχωριστά φιλμ που βάζουν σε κίνηση τις ελληνικές αξίες του πολιτισμού, αλλά να προτρέπει τους σκηνοθέτες να καταφεύγουν στη μεγάλη δεξαμενή των ελληνικών θεμάτων που θα ενισχύονται είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού είτε από το Εξωτερικών.

Και μίας και μιλήσατε για την ταινία El Creco –η οποία στον ιστοτόπο του IMDB, κατατάσσεται 5η στις καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, το έτος 2014 είναι διεθνώς αφιερωμένο στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Έτσι , απ’ όλο τον κόσμο, από το Πεκίνο και το Τόκιο ως το Περού και το Σικάγο, από το Μεξικό και την Αβάνα ως τη Βαρσοβία και το Λίβανο ως τη Νυρεμβέργη οι ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία μας ζητούν να προβάλλουν τιμητικά την ταινία El Creco. Χαίρομαι πολύ που αυτή η ταινία, η οποία δημιουργήθηκε και με την αγάπη και την στήριξη των Κρητών, που αγαπήθηκε από το κοινό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ουγγαρία αλλά και από το κοινό των διεθνών φεστιβάλ του Τορόντο, Ουάσιγκτον, Σάο Πάολο, Αργεντινή, Καϊρο, Δελχί κ.α , τώρα ξαναπροβάλλεται σε όλο τον κόσμο.

Δηλώνετε φτωχός. Έχετε πολλά χρωστούμενα από το έργο «Ο Θεός αγαπά το χαβιάρι»;

Δεν δηλώνω φτωχός, είμαι φτωχός! Και έχω πολλές υποχρεώσεις από την τελευταία μου ταινία. Χρωστάμε χρήματα σε πολλές μεριές και στο κράτος. Από την άλλη μεριά το κράτος οφείλει σε εμάς και σε άλλους 10 σκηνοθέτες και παραγωγούς, επιστροφή φόρου από ταινίες μας. Με δικονομικά όμως τεχνάσματα αποφεύγει την καταβολή της. Ελπίζω, ωστόσο, ότι αυτό θα τελειώσει αίσια όπως αυτό αρμόζει σε ένα κράτος δίκαιο προς τους πολίτες του.
Κατανοώ να είναι το κράτος απαιτητικό στις υποχρεώσεις των πολιτών, αλλά θα πρέπει και αυτό να είναι δίκαιο στις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών.

Από τους υπόλοιπους Έλληνες κινηματογραφιστές ξεχωρίζετε κάποιους;

Το μέγιστο σκηνοθέτη όλων μας Νίκο Κούνδουρο, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Τώνη Λυκουρέση, τον Τάσο Μπουλμέτη, το Δήμο Αβδελιώδη και το Δημήτρη Μαυρίκιο.

Ποιες είναι οι πέντε κορυφαίες ταινίες στη δική σας κλίμακα αξιών;

Από ελληνικές είναι: 1) Δράκος-Μαγική Πόλη του Νίκου Κούνδουρου, 2) Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη, 3)Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη, 4)Αλλοίμονο στους Νέους του Αλέκου Σακελλάριου και 5) Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων του Δήμου Αβδελιώτη. Από το διεθνή κινηματογράφο: 1) Άμαρκορντ» του Φεντερίκο Φελλίνι, 2)Αντρέι Ρουμπλιόφ του Αντρέι Ταρκόφσκι, 3)Άμλετ του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, 4) Πόσο πράσινη ήταν η κοιλάδα μου του Τζόν Φόρντ και 5) Φάννυ και Αλέξανδρος του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Περιγράψτε μας την καθημερινότητα σας ...

Δεν νομίζω ότι η καθημερινότητά μου έχει κανένα ενδιαφέρον. Ζω μέσα στις δυσκολίες όπως οι περισσότεροι Έλληνες πλέον. Η ζωή μου όμως αλλάζει, «απογειώνεται» όταν ετοιμάζω ταινία και είμαι στα γυρίσματα… Τότε ζω εδώ, αλλά και αλλού… Πού; Δεν ξέρω. Αλλού…
Θα είναι όμως αχαριστία να μην πω ότι καθημερινά εισπράττω «αγαθές βόμβες αγάπης» από τον κόσμο στους δρόμους, στα καταστήματα… παντού… Να είναι καλά οι άνθρωποι που με διάφορους τρόπους μου θυμίζουν πως «δεν εγεννήθηκα ματαίως».

Τι μαντινάδα θα αφιερώνατε στην Ελένη, την αγαπημένη σας σύζυγο;

«Μάτια μου, μάτια , μάτια μου
των ομματιών μου μάτια
τα μάτια μου δεν είδανε
σαν τα δικά σου μάτια»

INFO

Ο Γιάννης Σμαραγδής γεννήθηκε το 1946 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Ελλάδα και το Παρίσι. Εμφανίζεται το 1972 με τη μικρού μήκους ταινία «Δύο τρία πράγματα» (12’) με την οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και διάκριση στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ του Καναδά.

Η σταδιοδρομία του Γιάννη Σμαραγδή είναι γεμάτη δημιουργικότητα και μετρά πολλές επιτυχίες και βραβεία τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση. Είναι πολύ αγαπητός στο κοινό για το έργο του. Το 2013 ψηφίστηκε ως ο πιο δημοφιλής Έλληνας καλλιτέχνης.
Η μεγάλη καλλιτεχνική του φήμη οφείλεται κυρίως στις ταινίες Καβάφης (1996), El Greco (2007) και Ο Θεός Αγαπά το Χαβιάρι (2012). Σημείωσαν και οι τρεις εξίσου μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιλέχθηκαν και συμμετείχαν επίσημα σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και απέσπασαν πολλά βραβεία.

Στην τηλεόραση άγγιξε τις ψυχές των θεατών με την ταινία Καλή σου Νύχτα, Κυρ Αλέξανδρε (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης) το 1980, που προβλήθηκε πάνω από 50 φορές.
Το 1998 σκηνοθέτησε την κινηματογραφική σειρά 13 επεισοδίων Σιγά η Πατρίδα Κοιμάται…
Ο Γιάννης Σμαραγδής έχει σκηνοθετήσει και άλλες ιδιαίτερα δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές όπως: Χατζημανουήλ (1984), Χαίρε Τάσο Καρατάσο (1986)-η οποία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας-πολλά ντοκιμαντέρ κλπ.

Το 2007 σκηνοθέτησε την Όπερα των Σκιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2008 τιμήθηκε στη Ρώμη με το βραβείο «Giuseppe Sciacca 2008» ως ο καλύτερος σκηνοθέτης της χρονιάς στην Ευρώπη. Το 2012 μετά την βράβευσή του τοποθετήθηκε ως τιμητικό μέλος της Επιτροπής Προεδρίας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca . Επίσης διορίστηκε Υπεύθυνος Κινηματογράφου και Θεάτρου και επικεφαλής όλων των επιστημονικών μελετών του τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου I.S.G.E.S.I. στην Ιταλία.

Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο «Σοφιής» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ταινία του El Greco. To 2012 στο διεθνή ιστοτόπο IMDB η ταινία El Greco κατατάσσεται 5η στις 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

Ο Γιάννης Σμαραγδής και η σύζυγός του Ελένη Σμαραγδή μετά το πέρας της ταινίας El Greco δώρισαν όλα τα δημιουργικά στοιχεία και τα έργα τέχνης που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία στο Δήμο Ηρακλείου της Κρήτης. Επίσης δώρισαν στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς το καραβάκι του Βαρβάκη «Σωτήριος» που εκτέθηκε έξω από το Δημοτικό Θέατρο ως χριστουγεννιάτικό καραβάκι. texnospito.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση