GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αβραμόπουλος: Περίπλοκη η κατάσταση στην Ουκρανία

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πιο περίπλοκη απ” όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο η ΕΕ να είναι παρούσα κα...


Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πιο περίπλοκη απ” όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο η ΕΕ να είναι παρούσα και να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να εκτονωθεί η κρίση στη χώρα.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.
«Συμφωνήθηκε να ανασταλούν οι εξαγωγές υλικού και μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εσωτερική καταστολή.

Βέβαια, τίποτε δεν είναι οριστικό. Η πρότασή μας ως Ευρώπη είναι ότι η πολιτική εταιρική σχέση με την Ουκρανία και η οικονομική ολοκλήρωση παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Αυτό σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και προσέθεσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κινηθεί με σύνεση, ωριμότητα και διορατικότητα, ώστε να αποτραπεί πάση θυσία η κοινωνική και πολιτική καταστροφή της Ουκρανίας.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία τόνισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα και παρέπεμψε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών της ΕΕ αξιολόγησαν θετικά τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής του Δεκεμβρίου και συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την υλοποίησή τους.
Για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ο Έλληνας υπουργός είπε ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση της δύναμης, ώστε στις αρχές Μαρτίου να είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για την προστασία των αμάχων. Η Ελλάδα, υπενθύμισε, συμμετέχει στην επιχείρηση με το στρατηγείο επιχειρήσεων της ΕΕ στη Λάρισα.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στις άλλες αποστολές τις ΕΕ σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Για την επιχείρηση Αταλάντα για την καταπολέμηση της πειρατείας στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας –στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με τη φρεγάτα ΨΑΡΑ- ανέφερε ότι το μοντέλο των πειρατών έχει ραγίσει, αλλά δεν έχει σπάσει, και προσέθεσε ότι συνεχίζεται στο Μογκαντίσου η εκπαίδευση του στρατού της Σομαλίας.
Για την επιχείρηση στο Μάλι είπε ότι ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση 3.000 ανδρών του στρατού της χώρας και έπεται η εκπαίδευση άλλων 3.000 ανδρών.
Για την επιχείρηση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χαιρέτισε την πρόσφατη εξουδετέρωση οπλισμού.
Η αποτελεσματικότητα αυτών των επιχειρήσεων επιβεβαιώνουν τον αναπτυσσόμενο ρόλο της ΕΕ ως αδιαμφισβήτητου παρόχου ασφαλείας, επεσήμανε.
Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικής δράσης, Ματσιε Ποπόφσκι, απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια στη θάλασσα, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να κινηθούν συντονισμένα, και μέχρι τον Ιούνιο έχουν προωθηθεί οι πρώτες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση