GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλλάζει ρότα στο μεταναστευτικό ο Ομπάμα

Οι μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς νόμιμα χαρτιά μπορούν να ελπίζουν να γίνουν αμερικανοί πολίτες, εκτίμησε χθες Παρασκευή...

Οι μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ χωρίς νόμιμα χαρτιά μπορούν να ελπίζουν να γίνουν αμερικανοί πολίτες, εκτίμησε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρά τις επίμονες διαφωνίες που έχει με τους Ρεπουμπλικάνους για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, χαιρέτισε την αλλαγή στη στάση τους.

Ο Ομπάμα δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τις πιθανότητες η μεταρρύθμιση αυτή να ολοκληρωθεί φέτος αναφερόμενος στο κείμενο αρχών που υιοθέτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι διατηρούν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το κείμενο αυτό «είναι προς την κατεύθυνση των αρχών που είχα παρουσιάσει την πρώτη φορά που ήμουν υποψήφιος» για την προεδρία, σημείωσε ο Ομπάμα.

Η μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής εγκρίθηκε ήδη τον Ιούνιο του 2013 από τη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί. Όμως για να ισχύσει θα πρέπει να υιοθετηθεί με τους ίδιους όρους και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Το κείμενο που δημοσιεύθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, προβλέπει τη χορήγηση άδειας παραμονής σε εκατομμύρια μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ, όμως δεν ανοίγει τον «δρόμο προς την πολιτογράφηση», όπως προβλέπει το σχέδιο της Γερουσίας, αν και με αυστηρούς όρους.

Η κείμενο αρχών των Ρεπουμπλικάνων προβλέπει ότι οι μετανάστες χωρίς νόμιμα χαρτιά «θα μπορούν να ζουν νόμιμα και χωρίς φόβο στις ΗΠΑ, αλλά μόνο αν δεχθούν να παραδεχθούν την ενοχή τους, να υποβληθούν σε αυστηρούς ελέγχους των προγόνων τους, να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα και φόρους αναδρομικά, να παρακολουθήσουν μαθήματα αγγλικών και αμερικανικού πολιτεύματος και να είναι σε θέση να στηρίξουν την οικογένειά τους» χωρίς κρατική βοήθεια.

Αν και αυστηρό, το κείμενο αυτό αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στη στάση των Ρεπουμπλικάνων, καθώς μέχρι τώρα το κόμμα ήταν αντίθετο σε οποιαδήποτε μαζική χορήγηση αδειών παραμονής σε μετανάστες, την οποία παρομοίαζε με «αμνηστία».

«Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες» μεταξύ των αρχών αυτού του κειμένου και της Γερουσίας, παρατήρησε ο αμερικανός πρόεδρος. «Όμως πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής φέτος», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά ο Ομπάμα υπερασπίστηκε εκ νέου τον περίφημο «δρόμο προς την πολιτογράφηση».

«Πιστεύω ότι σε οποιοδήποτε σενάριο θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι (…) οι άνθρωποι θα μπορέσουν να γίνουν (αμερικανοί) πολίτες, διότι δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση στην ποία θα υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων στη χώρα: αυτοί που είναι πολίτες με πλήρη δικαιώματα και αυτοί που δεν είναι», εκτίμησε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν θέλω να πω εκ των προτέρων ότι δεν μπορούμε να συγκλίνουμε σε κάποιες από αυτές τις θέσεις. Θα συνεχίσω να μάχομαι όσο πιο σκληρά γίνεται και παραμένω, όπως είπα, συγκρατημένα αισιόδοξος», κατέληξε ο Ομπάμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση