GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιερός Ναός Αγίου Κασσιανού (Λευκωσίας)

Τη μνήμη του Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου εορτάζουμε στις 29 Φεβρουαρίου και τα μη δίσεκτα χρόνια στις 28 του ιδίου μηνός. Η πανήγυ...


Τη μνήμη του Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου εορτάζουμε στις 29 Φεβρουαρίου και τα μη δίσεκτα χρόνια στις 28 του ιδίου μηνός.

Η πανήγυρις του Ιερού Ναού (πρόγραμμα 27 και 28 Φεβρουαρίου 2013)

Επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Κασσιανού, την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014, το εσπέρας, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κασσιανού, στην παλαιά Λευκωσία, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Την επομένη, το πρωί, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον ίδιο ιερό Ναό ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
13 Φεβρουαρίου 2014.

᾿Εφημέριος· Οἰκον. Γεώργιος Μελέτης (τηλ. 22774947).

Ψάλται· Γιάννης Περατόπουλος καί Χρῖστος Διάκος.

᾿Επίτροποι· Στυλιανός Παπαντωνίου, Δῶρος ᾿Ελευθερίου, Μαρούλα Οἰκονομίδου, ᾿Ανδρέας Παπαντωνίου, Χριστάκης Χρίστου καί Μιχαλάκης Χριστοφόρου.

Δευτέρα - Πέμπτη 8:00 - 12:00 και 16:00 - 18:00

Το συναξάρι του Αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου

Αυτή τη μέρα, κάθε 4 χρόνια όταν το έτος είναι δίσεκτο, ή την προηγούμενη όταν δεν είναι, τιμάται από την αγία μας Εκκλησία η μνήμη του αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου και του συνώνυμού του Κασσιανού του Κυπρίου, ενός από τους 300 αγίους που είναι γνωστοί με το επώνυμο Αλαμάνοι.

Ο όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες φυσιογνωμίες του ορθόδοξου ασκητισμού και θεωρείται ως ο θεμελιωτής του μοναχισμού στη δυτική Ευρώπη.

Έζησε κατά τον 4ο αιώνα μ. Χ. και ήταν γόνος επίσημης οικογένειας της Ρώμης. Πέρα από τη βαθειά γνώση των Αγίων Γραφών και της Ιερής Παράδοσης της Εκκλησίας, διέθετε άρτια φιλοσοφική και επιστημονική κατάρτιση, κάτι που φαίνεται ανάγλυφα στα πολύτιμα συγγράμματά του, τα οποία αποτέλεσαν και αποτελούν κείμενα αναφοράς για τους μοναχούς αλλά και για τους πιστούς κάθε εποχής. Δεν είναι τυχαίο ότι και αυτός ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακας παραπέμπει σε αυτά τα έργα, ούτε βέβαια και το γεγονός ότι στις συλλογές των Γεροντικών παρατίθενται πολλοί λόγοι του Οσίου.

Αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα περιόδευσε και εγκαταστάθηκε στα γνωστά μοναστικά κέντρα της Ανατολής, ο άγιος Κασσιανός επέστρεψε στη Ρώμη όπου χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο. ΄Ιδρυσε ανδρικά και γυναικεία μοναστήρια στη νότια Γαλλία και στην Ισπανία και κοιμήθηκε οσιακά το έτος 435.

Η πόλη της Λευκωσίας πανηγυρίζει σήμερα, διότι διαθέτει εντός της παλαιάς πόλης των ιστορικό ναό του αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου, στην ομώνυμη ημικατεχόμενη ενορία.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου


churchofcyprus.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση