GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο Τολέδο θα ταξιδέψει η «Κοίμηση της Θεοτόκου» του Ελ Γκρέκο

Τετρακόσια χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο El Greco, συμπληρώνονται φέτος...


Τετρακόσια χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο El Greco, συμπληρώνονται φέτος, και οι χώρες στις οποίες...
έζησε κατά τη διάρκεια της ζωής του, η Ισπανία και η Ελλάδα τιμούν τον μεγάλο Κρητικό ζωγράφο με εκδηλώσεις και μεγάλες εκθέσεις.

Κυρήσσοντας το 2014 έτος «Ελ Γκρέκο», η Ισπανία θα παρουσιάσει δύο μεγάλες εκθέσεις στη Μαδρίτη και στο Τολέδο. Η πρώτη με τίτλο «Ο Γκρέκο και η μοντέρνα ζωγραφική» (24 Ιουνίου στο Μουσείο Πράδο) επιχειρεί να αναδείξει την επιρροή που άσκησε ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος- υπήρξε κατά γενική ομολογία ένας πρώιμος πατέρας του μοντερνισμού- στην μοντέρνα τέχνη.

Στη δεύτερη έκθεση «Ο Γκρέκο στο Τολέδο» το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει έργα του καλλιτέχνη που θα μεταφερθούν στο Τολέδο από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, αλλά και από εκκλησίες. Ανάμεσα στα σπάνια έργα, και η «Κοίμηση της Θεοτόκου», ένα από τα νεανικά έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που θα ταξιδέψει από την ομώνυμη εκκλησία στην Ερμούπολη της Σύρου, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην περιοδική έκθεση του Τολέδου. Η εικόνα είναι ένα από τα πρώτα έργα του Ελ Γκρέκο που υπολογίζεται ότι ο μεγάλος ζωγράφος φιλοτέχνησε το 1562-1564, δηλαδή σε ηλικία 19 -22 ετών. Το έργο βρισκόταν στον ναό από το 1850 περίπου ενώ η ταυτότητα του έργου αποκαλύφθηκε μόλις το 1983, από τον αρχαιολόγο Γιώργο Μαστορόπουλος, που ανακάλυψε την υπογραφή του Ελ Γκρέκου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας» στη βάση του μεσαίου κηροπηγείου.

Επιθυμία της Μητρόπολης της Σύρου, ήταν η εικόνα να μην λείψει από το νησί κατά τη διάρκεια του Πάσχα που φέτος πέφτει στις 20 Απριλίου. Έτσι, η εικόνα θα επιστρέψει στη Σύρο μετά τις 14 Απριλίου, όπου και ολοκληρώνεται η μεγάλη έκθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα θα ταξιδέψει με χειραποσκευή, ενώ στο Τολέδο θα φιλοξενηθεί σε ειδική προθήκη, με κατάλληλο μικροκλίμα, που θα της εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες διατήρησης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι επισκέπτες της ισπανικής πόλης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα τού Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και σε άλλους χώρους του Τολέδο, πλην του μουσείου, γνωστούς και ως «Χώροι Ελ Γκρέκο», όπου ο ζωγράφος φιλοτέχνησε έργα του, όπως το Σκευοφυλάκιο του Καθεδρικού Ναού του Τολέδο, το Παρεκκλήσι του Σαν Χοσέ, το Μοναστήρι του Σάντο Ντομίνγκο ελ Αντίγκουο, η Εκκλησία του Σάντο Τομέ και το Νοσοκομείο Ταβέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση