GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Κύπριος που επιχειρεί να επεκτείνει τη θεωρία του Αϊνστάιν

Ο ερευνητής και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Σκορδής και η ομάδα του επιχειρούν να ανακα...

Ο ερευνητής και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Σκορδής και η ομάδα του επιχειρούν να ανακαλύψουν νέες μορφές ύλης που ενδεχομένως να υπάρχουν στο Σύμπαν ή και να επεκτείνουν τη θεωρία του Αϊνστάιν, σε μια...
προσπάθεια να εξηγήσουν διάφορα φαινόμενα στα πεδία της κοσμολογίας και της βαρύτητας για τα οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά γενικώς αποδεκτή εξήγηση από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Ο Κωνσταντίνος Σκορδής μόλις έχει εξασφαλίσει μια επιχορήγηση εδραίωσης ύψους 1,2 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, η οποία του παρέχει οικονομική αυτονομία για πέντε χρόνια, προκειμένου να φέρει εις πέρας την έρευνά του. Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου εξηγεί ότι με τη χρήση κοσμολογικών παρατηρήσεων θα ελέγξει μαζί με την ομάδα του διάφορες θεωρίες βαρύτητας και αν ευσταθούν, και διάφορα μοντέλα Σκοτεινής Ύλης και Σκοτεινής Ενέργειας. Αναμένει, όπως αναφέρει, να διευρύνει σημαντικά τις γνώσεις της ανθρωπότητας γύρω από το ρόλο της βαρύτητας στην κοσμολογία καθώς και του Σκοτεινού Τομέα. Πιστεύει ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αυτά ίσως να μπορέσουν να αξιοποιηθούν σε 100 με 200 χρόνια. Ένας από τους μελλοντικούς του στόχους είναι να προωθήσει την έρευνα στην Κύπρο και θεωρεί ότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Αναλυτικά, μερικά από τα κύρια μέρη της συνέντευξης:

-Σε ερώτηση για το αν αμφισβητούν τη θεωρία του Αϊνστάιν.

«Όχι δεν την αμφισβητούμε. Μάλιστα η θεωρία του Αϊνστάιν είναι η βάση. Ισχύει πάρα πολύ σωστά σε πιο μικρές αποστάσεις, παραδείγματος χάριν στη Γη, στο ηλιακό σύστημα. Καταρχήν ξέρουμε ότι η θεωρία του Αϊνστάιν έχει πρόβλημα στο μικρόκοσμο. Δηλαδή σε αποστάσεις μικρότερες από τα άτομα, μικρότερες του πυρήνα. Σε αυτές τις μικρές αποστάσεις η θεωρία αυτή είναι αντίθετη με τους νόμους της κβαντικής μηχανικής που διέπουν τους πυρήνες. Οπότε ξέρουμε ότι κάτι πρέπει να συμβεί, σε πολύ μικρές αποστάσεις ίσως αυτή η θεωρία να πρέπει να αντικατασταθεί. Κάτι παρόμοιο ίσως να γίνεται σε πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις του Σύμπαντος. Ας πούμε ότι υπάρχει μια πιο εύλογη θεωρία -που δεν ξέρουμε ποιά είναι- της οποίας η θεωρία του Αϊνστάιν είναι απλά ένα μικρό κομμάτι, μια πτυχή, την οποία πρέπει να επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο ώστε να εξηγούμε περισσότερα φαινόμενα από αυτά που εξηγούμε μέχρι τώρα. Δηλαδή δεν αντικαθιστούμε τελείως, αυτό δεν γίνεται ποτέ στη Φυσική. Το πρόγραμμα αυτό ελέγχει αυτές τις θεωρίες. Τις ελέγχουμε χρησιμοποιώντας δεδομένα, δεν βρίσκουμε νέες θεωρίες και τις αντικαθιστούμε».

Σε ερώτηση για το τι αποτελέσματα που προσδοκούν να έχουν:

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι αποτελέσματα θα πάρουμε, καθώς αυτό εξαρτάται από τις παρατηρήσεις που θα χρησιμοποιήσουμε. Οι στόχοι του προγράμματος όμως είναι καθορισμένοι. Θα χρησιμοποιήσουμε κοσμολογικές παρατηρήσεις, κυρίως από το δορυφόρο Πλανκ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος για να ελέγξουμε διάφορες θεωρίες βαρύτητας και αν ευσταθούν, καθώς και διάφορα μοντέλα Σκοτεινής Ύλης και Σκοτεινής Ενέργειας. Αναμένουμε να διευρύνουμε σημαντικά τις γνώσεις μας γύρω από το ρόλο της βαρύτητας στην κοσμολογία καθώς και του Σκοτεινού Τομέα. Ποιές θεωρίες θα παραμείνουν πιθανές σε πέντε χρόνια, μόνο τα δεδομένα από τις παρατηρήσεις μπορούν να αποφασίσουν».

Σε ερώτηση για την αξιοποίηση των ευρημάτων του:

«Ίσως να μπορούσαν να αξιοποιηθούν, αλλά ίσως να πάρει 100 με 200 χρόνια. Μπορεί να ανακαλυφθούν διάφορα τα οποία η τεχνολογία θα μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε μόνο σε ένα με δύο αιώνες. Κι αυτό έχει συμβεί πολλές φορές και στο παρελθόν. Για παράδειγμα, όταν ανακαλύφθηκε ο ηλεκτρισμός τον 19ο αιώνα δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί τι χρήσεις θα είχε σήμερα».

Σε ερώτηση για το ποιοι είναι οι στόχοι του:

«Ο κύριος μελλοντικός στόχος είναι ότι θα διερευνώ περισσότερο τη βαρύτητα και την κοσμολογία. Θέλω να καταλάβω πώς συμπεριφέρεται η βαρύτητα σε πολύ μικρές αποστάσεις, κάτι το οποίο δεν έχω διερευνήσει μέχρι τώρα, αλλά είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Πολύ πιθανόν να διερευνήσω πιο μικρά συστήματα, παραδείγματος χάριν διάφορα είδη αστέρων, όπως άστρα νετρονίων και μαύρες τρύπες. Αλλά θα κινούμαι κυρίως γύρω από αυτόν τον τομέα της βαρύτητας και της κοσμολογίας. Υπάρχουν τόσα που δεν ξέρουμε σ' αυτό το πεδίο. Στόχος μου είναι επίσης να προωθηθεί η έρευνα στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τεθούν πολιτικές που θα βοηθούσαν στην προσέλκυση κορυφαίων ερευνητών από το εξωτερικό. Ως πρώτο βήμα θα βοηθούσε η αξιοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάπτυξη της έρευνας και η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής θα βοηθήσει οικονομικά την Κύπρο στο μέλλον».

alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση