GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο υφυπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Ελληνοαμερικανός Michael Bakalis, μιλά στο PRESS-GR και αποκαλύπτει...

 Στην Αντιγόνη Καψάλη   Λίγα λόγια για τον ίδιο : Γεννήθηκε το Μάρτιο του 1938. Σπούδασε στο Northwestern University (ΒΑ, MA, PhD). Αν...

 Στην Αντιγόνη Καψάλη 

Λίγα λόγια για τον ίδιο: Γεννήθηκε το Μάρτιο του 1938. Σπούδασε στο Northwestern University (ΒΑ, MA, PhD). Αντιπρύτανης στο Northern Illinois University, Πρύτανης στο  Loyola University Chicago και πρόεδρος στο Triton College. Διοικητικό μέλος του Kellogg Graduate School of Management (από το 1994). 

Ξεκίνησε χθες (13 Φεβρουαρίου), στην Ελληνοαμερικανική Ένωση τo Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών με θέμα: "Ιδιωτικό Σχολείο και Ανάπτυξη", το οποίο και τιμά με την παρουσία του ο ελληνοαμερικανός Υφυπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Michael Bakalis.
Το PRESS-GR ήταν εκεί κι είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για λίγα λεπτά με τον επίσημο προσκεκλημένο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, σε αποκλειστικότητα.
Ο κ. Bakalis, αρχικά περιέγραψε το αμερικανικό, εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζοντας ότι για αρκετά χρόνια κυριαρχούσε “το μονοπώλιο των δημόσιων σχολείων”, που ήταν ευνοϊκό μεν για κάποιους εργαζόμενους (είχαν π.χ. μια σταθερή δουλειά), αλλά στην πραγματικότητα αυτό το σύστημα οδήγησε την εκπαίδευση σε παρακμή. Όπως και κάθε μονοπώλιο, κάποια στιγμή φτάνει σ' ένα τέλμα ("Monopoly of every kind eventually comes to an end").

Στη συνέχεια, εξήγησε τον διαχωρισμό των αμερικανικών σχολείων σε 3 κατηγορίες:
- Τα Charter Schools (ιδέα βασισμένη στο τρίπτυχο: freedom, choice, options) που είναι μια καινούρια αρχή για τα δημόσια σχολεία. "Η ελευθερία πηγάζει από κάτι καινούριο, την αποκτάς όταν έχεις την επιλογή. Ξεκινάς με μια ιδέα, μαζεύεις υποστηρικτές της, παρουσιάζεις την πρόταση της- αν δεν έχει αποτέλεσμα το σταματάς", ανέφερε χαρακτηριστικά.
-Το Home schooling. Κάποιες οικογένειες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες με τα δημόσια σχολεία, είτε για τα έντονα κρούσματα βίας, είτε για την προσφερόμενη ποιότητα των μαθημάτων. Τους δίδεται, έτσι, η δυνατότητα να μορφώσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και να τα προετοιμάσουν εκείνοι για τις εξετάσεις εισαγωγής στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
-Το Check. Το κράτος δίνει μια επιταγή και η κάθε οικογένεια είναι υπεύθυνη για το πώς θα την αξιοποιήσει. Μπορεί να επιλέξει μεταξύ της δημόσιας ή της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
"Προσπαθούμε να κάνουμε συνεχώς το καλύτερο για την εκπαίδευση
" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ρωτήσαμε, επίσης, τον υφυπουργό ποιό πιστεύει ότι είναι το μεγαλύτερο δάνειο της ελληνικής παιδείας στον παγκόσμιο πολιτισμό. "Eδω, θέλω να απαντήσω με μια πρόταση. Αυτό που λέγανε στην αρχαία Ελλάδα για τη διαφορά μεταξύ του αμόρφωτου και του μορφωμένου. Είναι σαν να συγκρίνεις τον ζωντανό με τον νεκρό. Και αυτό, σαν «αρχή», είναι το μεγαλύτερο μάθημα" απάντησε.
Για το ποιές αλλαγές πιστεύει ότι χρειάζεται το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ο κ. Bakalis απάντησε: "Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Έχω επισκεφτεί κάποια σχολεία που ακολουθούν το αμερικάνικο στυλ εκπαίδευσης, αλλά θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ και ένα ελληνικό δημόσιο σχολείο".

Στην ερώτηση αν το αμερικανικό και το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έχουν την όποια συνεργασία κι αν γνωρίζει τον έλληνα αρμόδιο υπουργό, η απάντηση του ελληνοαμερικανού πολιτικού, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας:
"Δεν έχουμε συνεργασία, ούτε γνωρίζω ποιος είναι ο τωρινός υπουργός Παιδείας της Ελλάδας."

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση