GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο πολιτισμός είναι η απάντηση στην οικονομική κρίση

Την έκθεση συνθέτουν εικοσιπέντε εκθέματα από τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό καθώς και έργα καλλιτεχνών από τη σύγχ...



Την έκθεση συνθέτουν εικοσιπέντε εκθέματα από τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό καθώς και έργα καλλιτεχνών από τη σύγχρονη Ελλάδα όπως του Μόραλη και του Παρθένη. Η παρουσίαση των έργων αυτών στο πλαίσιο της...
έκθεσης έχει σκοπό να καταδείξει τους πανάρχαιους στενούς δεσμούς Ελλάδας και Ιταλίας και τη σύζευξη του αρχαίου ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού. Να προβάλει τη σημασία του ελληνικού και αργότερα του ρωμαϊκού πολιτισμού για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και συνακόλουθα της σημερινής πολιτισμικής μας ταυτότητας. Επίσης, σκοπός της έκθεσης είναι να υπενθυμίσει ότι η πολιτική, οικονομική και πολιτισμική ένωση της Ευρώπης έχει μακρινές ρίζες στην ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία.

Ο Κάρολος Παπούλιας ξεναγήθηκε στην έκθεση μαζί με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, από τον επιμελητή της, καθηγητή Λουί Γκοντάρ ενώ μαζί τους βρίσκονταν οι υπουργοί Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, και Εθνικής Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στην ιταλική RAI 1 αναφέρθηκε στην έκθεση ως ένα ξεχωριστό γεγονός για όλη την Ευρώπη καθώς ο Ελληνικός και ο ρωμαϊκός πολιτισμός αποτελούν το υπόβαθρο της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας. Τόνισε ότι ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει και ως μοχλός για την ανάπτυξη και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

Από την πλευρά του ο ιταλός Υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι, αναφέρθηκε στα κοινά σημεία των δύο χωρών ενώ υποστήριξε ότι η έκθεση στέλνει το μήνυμα ότι οι δύο χώρες πρέπει να επενδύσουν στον τουρισμό και τον πολιτισμό ως απάντηση στην οικονομική κρίση.

Η έκθεση «Κλασικισμός και Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας (Classicità ed Europa. Il destino europeo della Grecia e dellΆItalia) διοργανώνεται από την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το α΄ εξάμηνο του 2014 και της διαδόχου Ιταλικής κατά το β΄ εξάμηνο του ίδιου έτους. Θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 28 Μαρτίου στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας (Palazzo del Quirinale) και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου. Τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να μεταφερθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αθήνα.

pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση