GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη Βουλή η κυβέρνηση του Πόντα στη Ρουμανία

Στις 3 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία η κοινοβουλευτική διαδικασία (ακρόαση και ψηφοφορία στην ολομέλεια) έγκρισης του νέου υπ...


Στις 3 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία η κοινοβουλευτική διαδικασία (ακρόαση και ψηφοφορία στην ολομέλεια) έγκρισης του νέου υπουργικού συμβουλίου, της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Βίκτορ Πόντα.
Όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας, οι υπουργοί που διατηρούν τα χαρτοφυλάκια που κατείχαν στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο δεν θα περάσουν ξανά τη διαδικασία της ακρόασης.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, την οποία ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο κ.Πόντα, έχει ως εξής: Λίβιου Βοινέα- αντιπρόεδρος και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γκάμπριελ Οπρέα- αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών, Ντάνιελ Κονσταντίν- αντιπρόεδρος και υπουργός Γεωργίας, Κέλεμεν Χούνορ- Αντιπρόεδρος και υπουργός Πολιτισμού, Ρόμπερτ Καζαντσιούκ- υπουργός Δικαιοσύνης, Τίτους Κορλάτεαν- υπουργός Εξωτερικών, Μιρτσέα Ντούσα – υπουργός Άμυνας, Ροβάνα Πλαμπ- υπουργός Εργασίας και Οικογενειακών υποθέσεων, Ατίλα Κορόντι- υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Νικολάε Μπανιτσιόιου- υπουργός Υγείας, Γκαμπριέλα Σζάμπο- υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας, Ρέμους Πρικόπιε- υπουργός Παιδείας, Κονσταντίν Νίτα υπουργός Οικονομίας, Ευγκέν Τεοντορόβιτσι- υπουργός Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, Ιοάνα Πετρέσκου- υπουργός Δημόσιων Οικονομικών, Αλεξάντρου Ραζβάν Κοτοβέλεα- υπουργός Κοινωνίας της Πληροφορίας, Νταν Σόβα- υπουργός Μεταφορών, Λίβιου Βοινέα- υπουργός εντεταλμένος για τον προϋπολογισμό, Μινέα Κοστόιου υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης, Φλορίν Γιάνου- υπουργός για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, το Επιχειρηματικό Κλίμα και τον Τουρισμό, Ευγκέν Νικολιτσέα- υπουργός εντεταλμένος για το κοινοβούλιο, Ραζβάν Νικολέσκου- υπουργός Ενέργειας, Ντόινα Πάνα- υπουργός Δασοκομικής Πολιτικής, Αουρέλια Κριστέα- υπουργός Κοινωνικού Διαλόγου, Μπογκντάν Στανοέβιτσι- υπουργός Ρουμανικής Διασποράς.
Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και των κατόχων νέων χαρτοφυλακίων ενώπιον του Ρουμάνου προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα.
Οι επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος PSD, Βίκτορ Πόντα και του κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης Ούγγρων Ρουμανίας (UDMR), Κέλεμεν Χούνορ υπέγραψαν χθες συμφωνία, βάσει της οποίας το UDMR εισέρχεται στην Κυβέρνηση και αποδέχεται το κυβερνητικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το ρουμανικό κοινοβούλιο το 2012.
Οι διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή του UDMR στην κυβέρνηση ελήφθησαν κατόπιν της απόφασης -στις 25 Φεβρουαρίου- του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) να αποσύρει τους υπουργούς, οι οποίοι το εκπροσωπούσαν στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμμαχίας Ένωσης Σοσιαλιστών- Φιλελεύθερων (USL).
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο, έθεσε θέμα νομιμοποίησης του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι η εκπροσώπηση του UDMR στο υπουργικό συμβούλιο, ουσιαστικά σημαίνει μία νέα κυβέρνηση και ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα.
Ο κ. Πόντα απάντησε επισημαίνοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν θα αλλάξει καθώς και ότι ο κ.Μπασέσκου δεν δύναται να αμφισβητήσει την ψήφο (εμπιστοσύνης) του κοινοβουλίου στη νέα κυβέρνηση.
"Ευτυχώς ο κύριος πρόεδρος δε δύναται να κάνει αυτό που λέει ότι θέλει να κάνει. Σύμφωνα με τον νόμο ο πρόεδρος της Ρουμανίας δε μπορεί να αμφισβητήσει τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.
Οι μόνοι που μπορούν είναι οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, τουλάχιστον νομικά και συνταγματικά.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν αλλάζει και στο πρώτο σημείο της συμφωνίας με το UDMR ορίζεται σαφώς ότι το πρόγραμμα του 2012 θα εφαρμοσθεί.
Ο πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να παραβιάσει μία απόφαση του κοινοβουλίου" είπε ο κ.Πόντα.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση