GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιο είναι το "επενδυτικό κάδρο" των ξένων

Στο επενδυτικό κάδρο των ξένων έχει μπει η Ελλάδα. Και αυτό αποδεικνύεται από την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων, το ανοδικ...




Στο επενδυτικό κάδρο των ξένων έχει μπει η Ελλάδα. Και αυτό αποδεικνύεται από την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων, το ανοδικό momentum που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και από την απήχηση στην ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς.

Διεθνείς οίκοι όπως οι Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup, Barclays, BlackRock κ.λ.π., αλλά και ξένα funds (Fairfax, Apollo, Wellington, Paulson, Third Point κ.λ.π.), ποντάρουν ότι το επόμενο 6μηνο – 12μηνο τα ελληνικά assets θα υπεραποδώσουν. Φυσικά ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν θα συνεχιστεί το ποντάρισμα, Ποντάρισμα που ενδεχομένως ή εάν δεν ανακοπεί βιαίως από κάποιο εγχώριο ή διεθνές απρόοπτο, από κάποια δυσμενή εξέλιξη. Πάντως το Χ.Α. εμφανίζεται σχεδόν στην κορυφή των αποδόσεων των αναδυόμενων μετά την Ινδονησία, προσδοκώντας γύρισμα των οικονομιών, σταδιακή επιστροφή στην κερδοφορία και στην ανάπτυξη, και προφανώς νέες υπεραξίες.

Η «Λ. Αθηνών» καταγράφει κέρδη 19% σε βάθος τριμήνου, με το δεκαετές ομόλογο να γράφει το ίδιο διάστημα απόδοση +18%, όσο και με τις προσδοκίες που περικλείει ως υβριδική αγορά «δύο σ’ ένα», ήτοι αναδυόμενη (κατά MSCI) αλλά και ανεπτυγμένη (κατά FTSE και λόγω ευρώ).

Τελευταίες δε αφορμές για να επιστρέψουν η χώρα, η οικονομία και το Χ.Α. στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των αναλύσεων ήταν η συμφωνία με την τρόικα, αλλά και η πετυχημένη έκδοση της Πειραιώς, η οποία, μέσω και της νέας υποχώρησης των spreads, φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχη έκδοση πενταετών ομολόγων του κράτους, όπως η «Α» έχει αναδείξει από καιρό. Και η ευρύτερη τάση, το διεθνές ποντάρισμα στον Νότο της Ευρώπης και τα long στοιχήματα στα χρηματιστήρια δημιουργούν μια θετική συγκυρία.

Πόσω μάλλον όταν στη ζήτηση για καλές και ελκυστικές τιμές έχουν εισέλθει παράμετροι όπως η βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών (πλεόνασμα κ.λ.π.), η απομάκρυνση του Grexit και η εμφάνιση του Grecovery, η προοπτική εμφάνισης έστω οριακού ΑΕΠ για το 2014, η έξοδος στις αγορές, η αναβάθμιση από πλευράς ξένων οίκων (χθες αναμενόταν η κίνηση της S&P, έπονται οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης), η ισχυροποίηση των τραπεζών, που μάλιστα περνούν σε νέα φάση ανακεφαλαιοποίησης, οι ευρύτερες διεργασίες στον χώρο (ΑΜΚ κ.λ.π.) αλλά και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων κ.λ.π. Σε όλα αυτά εγκαίρως είχε αναφερθεί η «Α», που μετέφερε τις απόψεις των ανθρώπων της αγοράς ότι η «Λ. Αθηνών» έχει βάλει στόχο τα επίπεδα των 1.380-1.400 μονάδων και ακολούθως αυτά προς τις 1.500 μονάδες, αφού πρώτα έσπασε τις χαμηλότερες αντιστάσεις.

Όσον αφορά στη συνέχεια, και τουλάχιστον ως προς τα καθαρά χρηματιστηριακά ζητήματα, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μπορούμε να δούμε και νούμερα άνω των 1.600 μονάδων, ίσως και προς τη ζώνη των 1.625-1.700 εάν διατηρηθεί το ανοδικό momentum και εκπληρωθούν όλα όσα η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί. Μάλιστα, προ ημερών το Ελληνικό Χρηματιστήριο τράβηξε την προσοχή των τεχνικών αναλυτών της Credit Suisse, οι οποίοι δήλωναν, έπειτα από την επίτευξη νέων υψηλών, ότι παραμένουν αισιόδοξοι για την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ο οίκος έθεσε την τιμή-στόχο για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. στις 1.620 με 1.625 μονάδες. Την ίδια ώρα, και πάντα υπό τις προϋποθέσεις ότι θα προκύψουν οι θετικές ειδήσεις που περιμένει η αγορά και ότι σταδιακά θα επανέλθουν στην κερδοφορία οι επιχειρήσεις, διεθνείς αναλυτές προσθέτουν ότι ίσως η «Λ. Αθηνών» καταγράψει περαιτέρω εντυπωσιακή άνοδο εφόσον «σκάσουν» και κάποιες ακόμα εξελίξεις.

Ο υπεραισιόδοξος στόχος

Εάν λοιπόν και εφόσον πρώτα έχουμε «δει» το πακέτο των γνωστών προσδοκιών που «τρέχουν» να επιβεβαιώνεται στην πράξη, η «κάλπη» του Μαΐου βγάλει αποτέλεσμα που ευνοεί την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και δεν οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, και εάν οι ξένοι ανοίξουν την κουβέντα για σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δείχνοντας μάλιστα με απτό τρόπο τις προθέσεις τους, τότε ενδέχεται να καταγραφεί περαιτέρω άνοδος στο ταμπλό. Που κατά τους αναλυτές θα ξεπερνά το +30% και ίσως φθάσει το +40% με +45%. Ήτοι, σε επίπεδο Γ.Δ. να δούμε νούμερα προς τις 1.750-1.800 με 2.000 μονάδες!

Βέβαια, έχουμε να κάνουμε για την ώρα με σούπερ αισιόδοξα σενάρια που τραβάνε σε… εύρος και χρονικό μάκρος, απαιτώντας όχι μόνο την προεξόφληση προσδοκιών, αλλά και απτές αποδείξεις των όσων κάποιοι ευελπιστούν ότι θα έρθουν προσεχώς. Όπως απαιτούν και νέο πακέτο θετικών εξελίξεων, αλλά και διατήρηση του κλίματος ευφορίας στις διεθνείς αγορές. Γιατί είναι δεδομένο ότι για την ώρα έχει διαμορφωθεί μια θετική συγκυρία στην Ελλάδα. Αλλά ζητούμενο είναι η διατήρησή της και όχι η επιστροφή στο παρελθόν. Παράλληλα, στις διεθνείς αγορές κάποιοι βασικοί δείκτες εσχάτως βρέθηκαν στα υψηλά τους, ενώ επικρατεί μια… επενδυτική νιρβάνα που είναι ερώτημα κατά πόσον αποτυπώνει την εικόνα της πραγματικής οικονομίας. Ξένοι αναλυτές χτυπάνε το καμπανάκι για μια πιθανή σημαντική διόρθωση, στην Κίνα έχουμε δυσμενείς εξελίξεις, ενώ πάντα η περίπτωση της Κριμαίας θυμίζει στους επενδυτές ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να «σκάσει» μια δυσάρεστη κατάσταση στον πλανήτη.

Επίσης, μια οικονομική ή πολιτική ανατροπή μπορεί με τη σειρά της να ανατρέψει την πορεία στο Χ.Α., με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μια αγορά ρηχή και ελεγχόμενη όπως η δική μας. Ενδεχόμενοι σκόπελοι, λοιπόν, που μπορούν να διαφοροποιήσουν, να διαταράξουν ή να ακυρώσουν το ανοδικό momentum του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι, ασφαλώς, μια πιθανή πολιτική… εκτροπή ή ένα βίαιο γύρισμα των διεθνών αγορών σε γενικευμένη διόρθωση. Καθοριστική είναι η εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Μαΐου και όσα ενδεχομένως θα μπορούσαν να δρομολογηθούν από την 25η Μαΐου και μετά. Μέχρι τότε οι αγορές και το Χ.Α. έχουν δρόμο, αρκετό δρόμο και για νέα υψηλά, και για απαραίτητες διορθώσεις, ευκαιρίες, αλλά και παγίδες. Αξίζει επίσης να προσθέσουμε τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι το ράλι της ευρωπεριφέρειας κινδυνεύει να ξεφουσκώσει έπειτα από τη συρροή των επενδυτών κατά τους τελευταίους 18 μήνες, εκτός εάν προχωρήσουν περαιτέρω με τις μεταρρυθμίσεις ή οι εταιρείες αρχίσουν να εμφανίζουν κέρδη.

Οι «παγίδες»

Το βέβαιο είναι πως η αγορά της Αθήνας μπαίνει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο επιβεβαίωσης ή διάψευσης μεγάλων προσδοκιών, κατά την οποία σταδιακά θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται και το «πολιτικό ρίσκο», το οποίο για την ώρα παραμένει κάτω από το χαλί. Οι μετοχές έχουν κάνει πολύ ισχυρό ράλι χωρίς ουσιαστική διόρθωση, πολλές έχουν ήδη προσεγγίσει τις «τιμές-στόχους», πλησιάζουν σε ισχυρές αντιστάσεις ή φθάνουν στα όρια της… non stop υπερβολής. Πλέον, ολοκληρώθηκε χθες και το triple witching στα Παράγωγα, ενώ μπαίνουν σε ισχύ και οι αλλαγές στον δείκτη FTSE All World, στον οποίο εισέρχονται με αυξημένη στάθμιση οι μετοχές της Πειραιώς, της Alpha και της Εθνικής, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το rebalancing μπορεί να αποφέρει συνολικές εισροές έως και 141 εκατ. ευρώ (51,4 εκατ., 38,5 εκατ. και 51,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Η συνέχεια θα φανεί, πάντως, αν κρίνουμε και από την προχθεσινή συνεδρίαση, όπου αν και η εικόνα ήταν πτωτική σε διεθνές επίπεδο μετά τις ανακοινώσεις της FED, εν τούτοις το Ελληνικό Χρηματιστήριο πραγματοποιούσε μια ρηχή διόρθωση που δεν ανησυχούσε τα βαριά χαρτοφυλάκια, τότε μάλλον για την ώρα η τάση είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Το momentum, βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο, παραμένει ανοδικό, όμως παρατηρήθηκε και σχετική κόπωση σε δεικτοβαρείς τίτλους. Στα χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων βάζουμε και τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση