GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γονιδιακή μέθοδος γιάτρεψε ασθένεια του συκωτιού

Ένας τομέας που διαρκώς εξελίσσεται είναι αυτός της γενετικής, ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα θεραπείας με πρωτοποριακές μεθ...



Ένας τομέας που διαρκώς εξελίσσεται είναι αυτός της γενετικής, ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα θεραπείας με πρωτοποριακές μεθόδους. Προσφάτως, επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ κατάφερε να θεραπεύσει μια γενετική...
πάθηση σε ποντίκια, διορθώνοντας απλώς ένα «γράμμα» στο DNA τους!

Ειδικότερα, ερευνητές από το MIT αναπτύσσουν εδώ και χρόνια τη μέθοδο Crispr, τεχνολογία που τους επιτρέπει να κάνουν εξειδικευμένες μεταβολές στα χρωμοσώματα των ζώων και των φυτών. Με «όπλο» τη δυνατότητα αυτή οι ερευνητές είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν γενετικές ασθένειες, όπως η κληρονομική ηπατική νόσος που κατάφεραν να θεραπεύσουν οι επιστήμονες σε ποντίκια.

Στην εν λόγω έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο για να εντοπίσουν και να διορθώσουν μια μετάλαξη που υπήρχε στο γονίδιο του ήπατος που λέγεται LAH, η οποία στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό του αμινοξέος τυροσίνη. Τα περιστατικά αυτά μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα, ενώ η αντιμετώπισή τους απαιτεί φαρμακευτική αγωγή και ειδική διατροφή.

Η νέα μέθοδος στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένα σημεία στα 23 ζεύγη των ανθρώπινων χρωμοσωμάτων, χρησιμοποιώντας κάποια ένζυμα που ανακαλύφθηκαν το 1987 και αρχικά είχαν θεωρηθεί «junk DNA». Ωστόσο, τα ένζυμα αυτά αποτελούν την άμυνα των βακτηρίων ενάντια στους ιούς που απειλούν τον οργανισμό με πιθανή εισβολή τους και με τη βοήθειά τους οι ερευνητές κατάφεραν να θεραπεύσουν την ασθένεια στα ποντίκια, διορθώνοντας μόνο ένα «γράμμα» από το γονιδίωμά τους – και συγκεκριμένα σε ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που έχει άμεση σχέση με τον μεταβολισμό του ήπατος. Η εξέλιξη αυτή δείχνει στους επιστήμονες ότι δεν αποκλείεται να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές της μεθόδου Crispr σε μερικά χρόνια από τώρα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέθοδος Crispr θα τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν σοβαρές γενετικές ασθένειες και διαταραχές, όπως η νόσος του Χάντινγκτον, το σύνδρομο Downή ακόμη και το AIDS και ο καρκίνος. «Το συναρπαστικό σε αυτήν την προσέγγιση είναι το γεγονός ότι μπορούμε πραγματικά να διορθώσουμε ένα ελαττωματικό γονίδιο σε ένα ζωντανό ενήλικο ζώο», σχολίασε ο βασικός συντάκτης της έκθεσης των επιστημόνων, δρ Daniel Anderson.

Επίσης, η μέθοδος αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη οργάνων που θα χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή φαρμάκων, αλλά και για να διορθώσει γονιδιακά προβλήματα σε ανθρώπινα έμβρυα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, προκειμένου να αποφεύγονται οι γενετικές διαταραχές προτού το παιδί γεννηθεί. Το τελευταίο έχει προκαλέσει ήδη αρκετές αντιδράσεις, ωστόσο ο Νομπελίστας καθηγητής Craig Mello σε πρόσφατο άρθρο του στον Independent έκανε λόγο για θρίαμβο της επιστήμης, καθώς η μέθοδος αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη γεωργία.

greenweek.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση