GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα

Έρχονται αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Και όχι. Για τις αυξήσεις, δεν ευθύνεται η ΔΕΗ. Ευθύνεται η περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» και...

Έρχονται αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Και όχι. Για τις αυξήσεις, δεν ευθύνεται η ΔΕΗ.

Ευθύνεται η περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» και ο αλόγιστος τρόπος υιοθέτησης μιας πολιτικής που όλοι γνώριζαν ότι είναι λανθασμένη.

Όλοι γνώριζαν πως το ρεύμα από τον ήλιο είναι ακριβό και πως για να πληρωθεί, είτε θα αυξάνονταν οι τελικές τιμές καταναλωτή, είτε θα σωρεύονταν ελλείμματα.

Αντί να πουν αυτό όμως, προπαγάνδιζαν την αστείρευτη δωρεάν πηγή ενέργειας της Ελλάδας και άφηναν να διογκώνεται η φούσκα. Μάλιστα γνωστός και μη εξαιρετέος πρώην υπουργός Ενέργειας, που γνώριζε καλά και το πρόβλημα του ελληνικού χρέους ανακοίνωνε μακρόπνοα σχέδια αποπληρωμής του από τα χιλιάδες φωτοβολταικά που θα εγκαθίσταντο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. Το μήνυμα ήταν σαφές και ήταν πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά δανειζόμενοι από τις τράπεζες.

Όμως κάποτε έρχεται η ώρα της κρίσης.

Η φούσκα έσκασε στα χέρια της σημερινής ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με έλλειμμα της τάξης των 500 εκ ευρώ και χωρίς άλλη επιλογή παρά μόνο το κούρεμα των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταικά. Τα λάθη ήταν τόσο μεγάλα που το πρώτο κούρεμα δεν ήταν αρκετό. Χρειάστηκε και δεύτερο και τρίτο. Κάπως έτσι φθάσαμε στο πολυνομοσχέδιο που περιελάμβανε το περίφημο New Deal για τα φωτοβολταικά ή αλλιώς μεσοσταθμικό κούρεμα εγγυημένων τιμών 28% για τα φωτοβολταικά 5,6% για τα αιολικά, 4% για τα μικρά υδροηλεκτρικά και 5% για βιοαέριο.

Όμως και αυτό δεν είναι αρκετό. Έτσι σύντομα όλοι θα δούμε τις νέες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα προχωρήσει σε αύξηση του ειδικού τέλους υπέρ των ΑΠΕ σε ποσοστό άνω του 30%, ή από περίπου 5 ευρώ που είναι σήμερα, σε περίπου 20 ευρώ/Mwh. Αυξήσεις μάλιστα που θα είναι αναδρομικές από την αρχή του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση