GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνάντηση για την κρίση στην Ουκρανία

Η τετραμερής συνάντηση μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ουκρανική κρίση «αναμένεται» να δ...


Η τετραμερής συνάντηση μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ουκρανική κρίση «αναμένεται» να διεξαχθεί στις 17 Απριλίου στη Βιέννη, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.
Ο τόπος, η ημερομηνία και το πρόγραμμα της τετραμερούς αυτής συνάντησης δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως ακόμη. Όμως σύμφωνα με τις τελευταίες συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων πλευρών, αναμένεται να διεξαχθεί «στις 17 Απριλίου στη Βιέννη», όπως ανέφερε η πηγή αυτή.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν τη Δευτέρα για τη διεξαγωγή «άμεσων συνομιλιών» μεταξύ των τεσσάρων πλευρών σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ο Κέρι, ο Λαβρόφ και ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια, ενώ η Μόσχα επιθυμεί και τη συμμετοχή εκπροσώπων των φιλορώσων διαδηλωτών από την ανατολική Ουκρανία.
Πάντως η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε τι δεν υπάρχουν «μεγάλες προσδοκίες» από τις συνομιλίες αυτές, όμως σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστούν όλες οι προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.
«Δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τις συνομιλίες αυτές, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει ανοικτή η πόρτα της διπλωματίας», είπε η Νούλαντ.
Εξάλλου η αμερικανίδα υφυπουργός σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι Ρώσοι βρίσκονται πίσω από την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους αυτονομιστές διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Κέρι.
«Δεν πιστεύω ότι έχουμε καμία αμφιβολία για τη σημασία της άμεσης ρωσικής επέμβασης», υπογράμμισε η Νούλαντ.«Μακράν από το να είναι μια σειρά αυθόρμητων γεγονότων, τα επεισόδια αυτά φέρουν όλα το σημάδι μιας καλά οργανωμένης εκστρατείας πρόκλησης, αυτονομιστικών τάσεων και δολιοφθοράς του ουκρανικού κράτους με τη βοήθεια των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας», είπε.
Φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει τρία κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία ζητώντας να διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από το Κίεβο, όπως συνέβη στην Κριμαία.
Η Νούλαντ προειδοποίησε εξάλλου τη Μόσχα και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά οποιασδήποτε απειλής εναντίον των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που γειτονεύουν με τη Ρωσία: «Το μήνυμά μας στον Πούτιν και τη Ρωσία είναι ξεκάθαρο: το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι απαραβίαστο».
Τέλος, η Νούλαντ έκανε λόγο για «πληροφορίες σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία μετά την ρωσική κατοχή», χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση