Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Γιατί οφείλουμε να διδάσκουμε τα Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά μας

Share it:


Γράφει ο Ι.Θ. Κακριδής
Γιατί αλήθεια διδάσκουμε τα αρχαία ελληνικά στα παιδιά που θέλουμε να μορφώσουμε, σε τόσο πολλές ώρες μάλιστα;
Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που μας υποχρεώνουν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επικοινωνήσουν όσο γίνεται περισσότερο με τον αρχαίο κόσμο.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί είμαστε κι εμείς Έλληνες. Από τον καιρό του Ομήρου ως σήμερα έχουν περάσει κάπου δυο χιλιάδες εφτακόσια χρόνια.

Στους αιώνες που κύλησαν οι Έλληνες βρεθήκαμε συχνά στο απόγειο της δόξας, άλλοτε πάλι στα χείλια μιας καταστροφής ανεπανόρθωτης νικήσαμε και νικηθήκαμε αμέτρητες φορές∙ δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές αλλάξαμε θρησκεία στους τελευταίους αιώνες η τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας∙ και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα‐φυσικά εξελιγμένη‐, με τα ίδια ιδανικά, τον ίδιο σε πολλά χαραχτήρα και με ένα πλήθος στοιχεία του πολιτισμού κληρονομημένα από τα προχριστιανικά χρόνια.

Στον πνευματικό τομέα κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει, αν αγνοεί την ιστορία του, γιατί άγνοια της ιστορίας θα πει άγνοια του ίδιου του ίδιου του εαυτού του. Είμαι Έλληνας, συνειδητός Έλληνας, αυτό θα πει, έχω αφομοιώσει μέσα μου την πνευματική ιστορία των Ελλήνων από τα μυκηναϊκά χρόνια ως σήμερα.

Ο δεύτερος λόγος που μας επιβάλλει να γνωρίσουμε την αρχαία πνευματική Ελλάδα είναι ότι είμαστε κι εμείς Ευρωπαίοι. Ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στον αρχαίο Ελληνικό, με συνδετικό κρίκο τον ρωμαϊκό. Με τους άλλους Ευρωπαίους μας δένει βέβαια και ο Χριστιανισμός, όσο και να μας χωρίζουν ορισμένα δόγματα.

Μα και ο Χριστιανισμός έπρεπε να δουλευτεί πρώτα με την Ελληνική σκέψη, για να μπορέσει ν’ απλώσει έπειτα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ρίζα του πολιτισμού των Ευρωπαίων όλων είναι ο αρχαίος Ελληνικός στοχασμός και η τέχνη, γι’ αυτό δεν μπορεί να τα αγνοεί κανείς, αν θέλει να αισθάνεται πως πνευματικά ανήκει στην Ευρώπη.

Μα ο κυριότερος λόγος που δεν επιτρέπεται οι νέοι μας ν’ αγνοούν την αρχαίαν Ελλάδα είναι άλλος: στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά του κόσμου ανακαλύφτηκε ο άνθρωπος ως αξία αυτόνομη, ο άνθρωπος που θέλει να κρατιέται ελεύθερος από κάθε λογής σκλαβιά, και υλική και πνευματική.

Μέσα στους λαούς που περιβάλλουν τον ελληνικό χώρο στα παλιά εκείνα χρόνια υπάρχουν πολλοί με μεγάλο πολιτισμό, πάνω απ’ όλους οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες. Οι λαοί όμως αυτοί ούτε γνωρίζουν ούτε θέλουν τον ελεύθερο άνθρωπο. Το απολυταρχικό τους σύστημα επιβάλλει στα άτομα να σκύβουν αδιαμαρτύρητα το κεφάλι μπροστά στο βασιλέα και στους θρησκευτικούς αρχηγούς.

Η ελεύθερη πράξη και η ελεύθερη σκέψη είναι άγνωστα στον εξωελληνικό κόσμο. Και οι Έλληνες; Πρώτοι αυτοί, σπρωγμένοι από μια δύναμη που βγαίνει από μέσα τους και μόνο, την δεσποτεία θα την μεταλλάξουν σε δημοκρατία, και από την άβουλη, ανεύθυνη μάζα του λαού θα πλάσουν μια κοινωνία από πολίτες ελεύθερους, που καθένας τους να νιώθει τον εαυτό του υπεύθυνο και για τη δική του και για των άλλων την προκοπή. Ο στοχασμός είναι κι αυτός ελεύθερος για τα πιο τολμηρά πετάματα του νου και της φαντασίας.

Ο Έλληνας είναι ο πρώτος, που ενώ ξέρει πως δεν μπορεί ατιμώρητα να ξεπεράσει τα σύνορα του ανθρώπου και να γίνει θεός, όμως κατέχεται από μια βαθιά αισιοδοξία για τις ανθρώπινες ικανότητες και είναι γεμάτος αγάπη για τον άνθρωπο, που τον πιστεύει ικανό να περάσει τις ατέλειές του και να γίνει αυτό που πρέπει να είναι−ο τέλειος άνθρωπος.

Αυτή η πίστη στον τέλειον άνθρωπο, συνδυασμένη με το βαθύ καλλιτεχνικό αίσθημα που χαρακτηρίζει την ελληνική φυλή, δίνει στον αρχαίον Έλληνα τον πόθο και την ικανότητα να πλάσει πλήθος ιδανικές μορφές σε ό,τι καταπιάνεται με το νου, με τη φαντασία και με το χέρι:

Στις απέριττες μορφές που σχεδιάζουν οι τεχνίτες στα αγγεία της καθημερινής χρήσης, στη μεγάλη ζωγραφική, στην πλαστική του χαλκού και του μαρμάρου, πάνω απ’ όλα στο λόγο τους, και τον πεζό και τον ποιητικό.

Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας, για να μορφωθούν για να καλλιεργήσουν τη σκέψη τους αναλύοντας τη σκέψη των παλιών Ελλήνων για να καλλιεργήσουν το καλλιτεχνικό τους αίσθημα μελετώντας ότι ωραίο έπλασε το χέρι και η φαντασία των προγόνων τους για να μπορέσουν κι αυτοί να νιώσουν τον εαυτό τους αισιόδοξο, ελεύθερο και υπεύθυνο για τη μοίρα του ανθρώπου πάνω στη γη προπαντός για να φουντώσει μέσα τους ο πόθος για τον τέλειον άνθρωπο.
ellas-afipnisi.blogspot.gr
Share it:
Reactions:

Σχολιάστε το άρθρο:

3 comments:

 1. ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ .ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΛΕΙΑ ΟΠΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΥΨΗΛΑ ΔΙΑΝΟΗΜΑΤΑ .80.ΟΟΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΟΥΤΕ 8.000 ΕΒΓΑΛΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΨΙΛΗ ΔΑΣΕΙΑ ΠΕΡΙΣΠΩΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΦΤΩΧΗ ΤΙΠΟΤΕΝΙΑ .ΤΙ ΜΙΣΟΣ ΑΠΥΘΜΕΝΟ......ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΟΡΑΚΙΣΤΙΚΑ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΟΝΑΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για να αγοράζουν και κανένα βιβλίο από τον Μπουμπούκο τώρα που έχει κεσάτια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συνεχίζουν να προκαλούν οι δημοσκόποι τη οργισμένη από τους φόρους και τα χαράτσια κοινή γνώμη. Η ΝΔ είναι κάτω από 15% και τη δείχνουν πάνω από 20%. Το ανύπαρκτο Ποτάμι που είναι στο 5% το ανεβάζουν στο 8% και την Ελιά του 3% την ανεβάζουν στο 5%, προσπαθώντας να μειώσουν τα άλλα κόμματα,ειδικά τον Σύριζα και τους ΑΝΕΛ.
  Για την Χ.Α δεν μπορεί να μετρηθεί η ακριβής εκλογική της απήχηση, αφού πολλοί ψηφοφόροι της δεν απαντούν στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις. Άρα, γιατί επιμένουν να εκτίθενται ; Για προσπαθούν να πείσουν ότι έχουν "ρεύμα" τα χωρίς νέους ψηφοφόρους κόμματα της χρεοκοπίας και της διαπλοκής ( ΝΔ, Ελιά, Ποτάμι, Δημάρ ) ; Γιατί προκαλούν τους αγανακτισμένους, άνεργους και νεόπτωχους Έλληνες ; Δεν ψηφίζουμε τους εκλεκτούς του συστήματος χρεοκοπίας-μνημονίου- χαρατσιών Καμίνη, Σπηλιωτόπουλο, Κακλαμάνη, Σγουρό, Μπουτάρη, Καλαφάτη, Ιωαννίδη και όλους όσους στηρίζει η ΝΔ και η Ελιά. Τους μαυρίζουμε. Πρέπει να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ότι δεν αντέχουμε άλλους φόρους. Κάθε ψήφος σε ΝΔ, Ελιά,Ποτάμι και στους επίσημους ή ψευτοανεξάρτητους υποψηφίους τους θα εκτιμηθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στα χαράτσια, στους φόρους, στην πολιτική ανεργίας και απολύσεων και μετά τις εκλογές θα μας πάρουν και τα ... σώβρακα ! Δίνουν ψίχουλα και θα τα πάρουν πολλαπλάσια μετά τις εκλογές. Τη ψήφο μας θέλουν και μετά θα μας πετάξουν σαν στημένες λεμονόκουπες. Μας θέλουν χειροκροτητές και ψηφοφόρους μιας χρήσης. Μας βλέπουν σαν ραγιάδες, σαν υποτελείς, σαν "κοινές γυναίκες" μιας χρήσης που θα μας "βιάζουν" 4 χρόνια και εμείς θα τους ψηφίζουμε μια ζωή ! Ξυπνήστε, ελευθερωθείτε από τα δεσμά των κοτζαμπάσηδων και των πολιτικών τζακιών. Οι πρόγονοί μας έμειναν 400-500 σκλάβοι στους Τούρκους. Πόσο εμείς θα είμαστε σκλάβοι των νεοκοτζαμπάσηδων της ΝΔ,της Ελιάς και των δεκανικιών τους ( Ποτάμι, Δημάρ, Λάος ) ; Ως πότε θα ανεχόμαστε τους κομματικούς, στους δήμους και τις περιφέρειες ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση