GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σεμινάριο στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας: Επιστήμη και θρησκεία

Στο σχολικό εγχειρίδιο θρησκευτικών της Β’ Λυκείου, αναφέρονται τα εξής: «Επιστήμη και θρησκεία έχουν αυτόνομες περιοχές ενδια...



Στο σχολικό εγχειρίδιο θρησκευτικών της Β’ Λυκείου, αναφέρονται τα εξής:
«Επιστήμη και θρησκεία έχουν αυτόνομες περιοχές ενδιαφερόντων και έρευνας. Όταν η καθεμιά περιορίζεται στο χώρο της αρμοδιότητάς της, δεν υπάρχει θέμα σύγκρουσης ή αντίθεσης. Αν παλαιότερα παρουσιάστηκαν κάποιες περιπτώσεις αντιπαράθεσης, αυτό οφείλεται σε ιδεολογικές προκαταλήψεις ορισμένων επιστημόνων, οι οποίοι υπερέβησαν τα όρια της επιστήμης και ασχολήθηκαν με υπερφυσικά ζητήματα.»

Σχόλια:
1) Η απάντηση στο ερώτημα: πότε δημιουργήθηκε το Σύμπαν ποιας είναι αρμοδιότητα; Της επιστήμης ή της θρησκείας; Σύμφωνα με την ΣΤ' Οικουμενική Σύνοδο του 680 μ.Χ., ο Κόσμος δημιουργήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 5509 π.Χ., ενώ σύμφωνα με τη σύγχρονη κοσμολογία, το Σύμπαν δημιουργήθηκε πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.


2) Ο Giordano Bruno και ο Galileo οδηγήθηκαν στην ιερά εξέταση διότι, κατά την άποψη των ιερωμένων, ασχολήθηκαν με θέματα εκκλησιαστικής αρμοδιότητας.

Μήπως η επιστήμη δεν πρέπει να ασχολείται με τη δομή του Σύμπαντος;
Κατά την άποψη των παραγόντων συγγραφής του συγκεκριμένου σχολικού εγχειριδίου, υπαίτιοι της διαφωνίας ήταν ο Giordano Bruno και ο Galileo. Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι ο Bruno κάηκε ζωντανός.

Η αντιπαλότητα επιστήμης και εκκλησίας για το ερώτημα αν η Γη είναι το κέντρο του Κόσμου τελείωσε. Ο απολογισμός είναι: άδικες καταδίκες των ανθρώπων της επιστήμης και εξευτελισμός των ανθρώπων της εκκλησίας. Η εκκλησία όμως δεν κατανόησε ότι και στο θέμα της εξέλιξης των ειδών υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις και για το λόγο αυτό συνεχίζει τη διαμάχη.

Ένα μικρό δείγμα από τη διάλεξη του Πολυχρόνη Καραγκιοζίδη το Σάββατο 10 Μαΐου 2014, στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση