GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ταχύτερες διαδικασίες για τις άδειες σε πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υδατοκαλλιέργειες

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του την Τετάρτη, 30 Απριλίου, από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής...



Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του την Τετάρτη, 30 Απριλίου, από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) για την «απλούστευση της διαδικασίας άσκησης οικονομικής δραστηριότητας». Η αδειοδότηση σε πολλές περιπτώσεις δεν θα είναι αναγκαία για την έναρξη της δραστηριότητας αλλά θα αρκεί μία δήλωση αυτοσυμμόρφωσης. Όπου απαιτείται η έκδοση αδειών θα γίνεται εντός 50 ημερών. Στα πεδία εφαρμογής του νόμου περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που αφορούν τον αγροτικό τομέα, όπως είναι οι πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και οι υδατοκαλλιέργειες. Από το νομοσχέδιο εξαιρούνται επιμέρους κατηγορίες που απαιτούν ειδικά καθεστώτα αδειοδότησης, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Ο νόμος αυτός που παρουσιάστηκε πριν από περίπου δύο μήνες από τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αποσκοπεί στο να επιτρέψει την ίδρυση μιας εταιρείας ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες. Επιπλέον, επιχειρεί να μεταβάλει τη φιλοσοφία που ίσχυε μέχρι σήμερα για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, ότι μια εταιρεία για να λειτουργήσει, απαιτείται πρώτα η παρέμβαση (αδειοδότηση) του κράτους. Η νέα φιλοσοφία, που ευαγγελίζεται η ηγεσία του υπουργείου, αναφέρει ότι «όλες οι επιχειρήσεις επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση της δημόσιας διοίκησης, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων».

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, για μια σειρά δραστηριοτήτων δεν θα απαιτείται η αδειοδότησή τους. Θα αρκεί μία δήλωση έναρξης δραστηριότητας στη ΔΟΥ ή και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Επίσης για μια σειρά άλλων επιχειρήσεων, μεγαλύτερης όχλησης θα αρκεί μία δήλωση αυτοσυμμόρφωσης προς τους όρους που θα καθορίσει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εκδοθεί στη συνέχεια. Τέλος, εκεί όπου θα απαιτείται αδειοδότηση, αυτή θα είναι απαλλαγμένη από μια σειρά διαδικασιών που προβλέπονται σήμερα, ενώ επιπλέον τίθεται ως ανώτατο όριο ικανοποίησης του αιτήματος οι 50 ημέρες. Σε περίπτωση που οι δημόσιες αρχές δεν γνωμοδοτήσουν αρνητικά εντός του συγκεκριμένου ορίου, τότε η άδεια θα εκδίδεται αυτοδίκαια.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αδειοδότηση των επιχειρήσεων με ένα σύστημα αυτοσυμόρφωσης, η θέσπιση αντικειμενικών προτύπων και προδιαγραφών, η μετάθεση των ελέγχων από το στάδιο πριν την ίδρυση στο στάδιο μετά την λειτουργία της επιχείρησης. Επίσης θα γίνεται πιστοποίηση και από ιδιωτικούς φορείς για όποιον το επιθυμεί και δημιουργείται κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για όλες τις αδειοδοτήσεις όπου θα γίνεται η αίτηση και θα είναι και μητρώο για όλες τις αδειοδοτήσεις. Οι διατάξεις εισάγουν κανόνες συμμόρφωσης των δραστηριοτήτων που αδειοδοτούνται, τρόπο ελέγχου της συμμόρφωσης, διαδικασία Fast Track (Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης) για όλους, ελέγχους όχι εκ των προτέρων αλλά κατά τη λειτουργία και ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης.

Ο υπουργός ρωτήθηκε από τους βουλευτές και για το οκτάμηνο που δίδεται ως προθεσμία στα συναρμόδια υπουργεία να προετοιμαστούν προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), σε διαφορετική περίπτωση η έκδοση των αποφάσεων αυτών περνάει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση δεν θέλει να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που θα παραπεμφθεί η εφαρμογή του στις «καλένδες». Για το λόγο αυτό, μάλιστα, δημιουργείται μια ειδική ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχει εκπρόσωπος από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και εκπρόσωπος από κάθε υπουργείο, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας. Το σύστημα αυτό θα έχει τη μορφή πόρταλ και στην πλήρη ανάπτυξή του θα μπαίνει όποιος θέλει να ξεκινήσει μια δραστηριότητα, θα κάνει πολλές από τις διαδικασίες και θα παρακολουθεί πώς αυτές προχωρούν. Το νέο τοπίο για την επιχειρηματικότητα θα συμπληρώσει και η επικείμενη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις χρήσεις γης.

Οι θέσεις των κομμάτων
Κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ, Τιμολέων Κοψαχείλης, δήλωσε ότι για το σχέδιο νόμου αξιοποιήθηκαν επιτυχημένα διεθνώς παραδείγματα και εκτίμησε ότι θα αποδειχθεί ένας νόμος που θα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του επιχειρείν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Ο τρόπος που μεταφέρεται το σύστημα αδειοδότησης ως ιδιωτική πρωτοβουλία, φέρνει την Ελλάδα στο μεσοπόλεμο. Αυτή η τομή που επιχειρείται φέρνει την Ελλάδα σε κατάσταση προ μεταρρυθμίσεων του 1928-32, γι' αυτό και θα είμαστε αντίθετοι», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

«Θα επιφυλαχτούμε ως ΠΑΣΟΚ αφού ακούσουμε πρώτα τους φορείς. Θέλουμε νομοθετήματα που ανοίγουν δρόμους στην ανάπτυξη, θέλουμε την απλούστευση των διαδικασιών, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει εκπτώσεις από τη νομιμότητα», δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, επισημαίνοντας ότι για την εφαρμογή του νόμου απαιτείται ένα πλήθος ΚΥΑ και υπουργικών αποφάσεων, και ότι με διάταξη ανοίγει ζήτημα χρήσης αιγιαλού. Να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει συνεργασία των υπουργείων και ότι θα τηρηθούν οι διαδικασία του χωροταξικού σχεδιασμού, ζήτησε ο Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ).

Για προχειρότητα και ανικανότητα νομοθέτησης έκανε λόγο η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή. Εκτίμησε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανομίας και συναλλαγής, ενώ αναφερόμενη στις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπεται να εξειδικεύσουν το πλαίσιο, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση ζητάει από τα κόμματα να συναινέσουν σε ένα ευχολόγιο και στην παραπλάνηση των πολιτών. Για το λόγο αυτό, υποστήριξε, οι ΑΝΕΛ επιφυλάσσονται.

Επιφυλάξεις επειδή σημαντικά θέματα παραπέμπονται σε πλήθος υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων εξέφρασε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας. Είπε ότι επιφυλάσσεται για την τελική του στάση στην Ολομέλεια και επισήμανε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της χρήσης αιγιαλού (άρθρο 18). Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν θετικά, χαρακτήρισε ελλιπή τη διαβούλευση του υπουργείου με τα επιμελητήρια.

«Εξασφαλίζετε τον παράδεισο στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μέχρι και δασικά χωριά θα τους δίνετε», κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε ότι με πρόσχημα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η κυβέρνηση αναθέτει τον έλεγχο σε ιδιωτικές εταιρείες. Το ΚΚΕ, διεμήνυσε, καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση