GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην Αντίς Αμπέμπα ο πρόεδρος Κιρ για συνομιλίες

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες με τον ηγ...

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες με τον ηγέτη των ανταρτών και πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρικ Μάκαρ μετά τα μέσα Δεκεμβρίου που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αντιπροσωπείας του στις συνομιλίες.

Ο Μάκαρ έφθασε χθες Πέμπτη στην Αντίς Αμπέμπα.

Τον Ιούλιο, ο Κιρ καθαίρεσε από αντιπρόεδρο τον Μάκαρ αναζωπυρώνοντας έτσι τη μακροχρόνια πολιτική τους κόντρα, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις στα μέσα Δεκεμβρίου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι.

Οι συνομιλίες στην Αντίς Αμπέμπα πραγματοποιούνται έπειτα από διαμεσολάβηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Mουν και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν πρόσφατα σε μία κατάπαυση του πυρός διάρκειας ενός μήνα ώστε να επιτραπεί η σπορά στους αγρότες, αλλά παρ” όλα αυτά οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Ηγέτες της διεθνούς κοινότητας είχαν ασκήσει πιέσεις στις δύο πλευρές για να συναντηθούν και να σταματήσει η σύγκρουση αυτή προτού μετατραπεί σε γενοκτονία.

Πάντως, η ΕΕ, μία από τις μεγαλύτερες δωρήτριες χώρες του Νοτίου Σουδάν, εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εις βάρος προσώπων που διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή παρεμποδίζουν τη διενέργεια των συνομιλιών για τον τερματισμό των συγκρούσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Τζούμπα.

Την Τρίτη, οι ΗΠΑ επέβαλαν τις πρώτες τους κυρώσεις στο Νότιο Σουδάν, οι οποίες έχουν στόχο δύο στρατηγούς–ο ένας ανήκει στις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων και ο άλλος στις τάξεις των ανταρτών.

Πρόκειται για τον Μάριαλ Σίνουμ, έναν από τους διοικητές του τακτικού στρατού, και τον Πίτερ Γκάντετ, έναν από τους διοικητές των δυνάμεων των ανταρτών, και οι κυρώσεις έχουν τη μορφή της δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων στις ΗΠΑ.

Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση