GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΙΚΑ: Ηλεκτρονικά θα παρακολουθούν οι ασφαλισμένοι την πορεία έκδοσης της σύνταξής τους

Πληκτρολογώντας τον κλειδάριθμο που παρέλαβαν από την εφορία, από την 1η Ιουνίου, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα παρακολουθούν ηλεκτ...

Πληκτρολογώντας τον κλειδάριθμο που παρέλαβαν από την εφορία, από την 1η Ιουνίου, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία -ή μάλλον την «οδύσσεια»- έκδοσης της σύνταξής τους, χωρίς να ταλαιπωρούνται στις ουρές και, κυρίως, χωρίς να καθυστερούν τους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, κ. Διονύσης Πατσούρης, από τον ερχόμενο μήνα θα είναι υποχρεωτική η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες απονομής σύνταξης.

Σήμερα, δικαίωμα ηλεκτρονικής υποβολής, αλλά και παρακολούθησης της διεκπεραίωσης της αίτησης, έχουν όσοι εγγράφονται στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Πιστοποίησης της ιστοσελίδας του ΙΚΑ (www.ika.gr) και λαμβάνουν κλειδάριθμο από το Ίδρυμα.

Στην εγκύκλιο, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ δίνει αυστηρές κατευθύνσεις στους διευθυντές των τμημάτων για τη συντόμευση του χρόνου απονομής των συντάξεων, που φτάνει και τα δύο χρόνια, προκαλώντας την αγανάκτηση χιλιάδων ασφαλισμένων.

Ορίζονται μάλιστα δείκτες απόδοσης, στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, ώστε να πιεστούν οι υπάλληλοι, καθώς παρατηρούνται τεράστιες διαφορές μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης απόδοσης.

Οι στόχοι που καλούνται να πιάσουν οι υπάλληλοι είναι οι εξής:

- ο μέσος χρόνος ανά υπόθεση να μην υπερβαίνει τα 30 λεπτά για μια απλή σύνταξη του ΙΚΑ, – τα 45 λεπτά αν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση,
- τα 90 λεπτά αν η διαδικασία είναι χειρόγραφη εκτός ηλεκτρονικού συστήματος και
- τα 120 λεπτά, αν πρόκειται για τροποποίηση αναθεώρηση σύνταξης, που είναι εκτός ηλεκτρονικού συστήματος.

Επίσης, κάθε εισηγητής δεν πρέπει να εκδίδει λιγότερες από τέσσερις αποφάσεις απονομής σύνταξης πάσης φύσεως κατά τη διάρκεια έξι ωρών εργασίας. Καλή απόδοση θεωρείται η έκδοση έξι αποφάσεων ημερησίως. Τις υπόλοιπες δύο ώρες, οι υπάλληλοι θα ασχολούνται με βοηθητικές εργασίες ωρίμανσης των υποθέσεων (π.χ. αλληλογραφία)

- Ακόμη, προτείνεται για τη βελτίωση του ρυθμού απόδοσης στα υποκαταστήματα όπου υπηρετούν περισσότεροι από πέντε εισηγητές, να καθιερωθεί η ανάθεση υποθέσεων ανά κατηγορία (π.χ., παρατάσεις, μεταβιβάσεις) και να συντονιστεί η εναλλαγή τους κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

- Συνιστάται οι υπάλληλοι να ενημερώνουν του ασφαλισμένους να υποβάλουν εγκαίρως την αίτηση για την έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, ακόμα και δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης, ώστε να επιταχύνεται η ανακεφαλαίωση ενσήμων.

- Επισημαίνεται επίσης ότι η χορήγηση προσωρινής σύνταξης (εφόσον δεν έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος ότι δεν επιθυμεί) μπορεί να γίνεται ακόμα με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης της αίτησης συνταξιοδότησης, στην οποία ο ασφαλισμένος δηλώνει τους χρόνους ασφάλισής του στον πίνακα της ασφαλιστικής κατάστασης.

Έτσι, ξεπερνιέται ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο. Αυτό λύνει προσωρινά το πρόβλημα, από τη στιγμή που η υπηρεσία αδυνατεί να τηρήσει τις προθεσμίες για την έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης.

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση