GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο πάτο η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα!

Όπως υποστηρίζει η ετήσια έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Freedom House», η βασική αιτία της περαιτέρω υποβάθμισης της ...



Όπως υποστηρίζει η ετήσια έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Freedom House», η βασική αιτία της περαιτέρω υποβάθμισης της Ελλάδας, για το 2013, ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα» ένα ανήσυχο status quo επικρατεί στο δημοσιογραφικό περιβάλλον στις περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ. Στον κατάλογο για τις Ελευθερίες του Τύπου, 16 ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται στις πρώτες 30. Αλλά ευρωπαϊκές 11 χώρες έχουν πέσει κάτω από την 80ή θέση.
Χώρες που κάποτε θεωρούνταν ως πρότυπο βρίσκονται όχι σε τόσο κολακευτική θέση, όπως η Γαλλία στην 37η θέση, ή Ιταλία στην 57η. Η Ελλάδα ξεχώρισε από το ευρωπαϊκό περιβάλλον και πέρασε στο βαλκανικό, πέφτοντας 14 θέσεις και σήμερα βρίσκεται στην 84η, «με τους δημοσιογράφους της να εργάζονται σε ένα καταστροφικό κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον». Με τη Βουλγαρία 87η, ενώ η Σερβία (63η) και η Κροατία (64η) γνωρίζουν ανοδική πορεία στον κατάλογο.
Από τις άλλες βαλκανικές χώρες, η Αλβανία βρίσκεται 102η, το Μαυροβούνιο στην 113η, με τελευταία την ΠΓΔΜ στην 116η θέση.
Η Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Freedom House», που δόθηκε στην δημοσιότητα την Πέμπτη.

Η Ελλάδα από το 2009 μέχρι το 2013 υποχώρησε 17 μονάδες στην βαθμολόγηση της, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη στην σχετική κατηγορία. Το 2013, η χώρα συγκέντρωσε βαθμολογία 46 μονάδων και βρέθηκε στην 92η θέση της λίστας, ενώ αντίστοιχα την αμέσως προηγούμενη χρονιά συγκέντρωνε 41 μονάδες και κατατασσόταν 85η. Το άριστα στην βαθμολόγηση του «Freedom House» είναι το 1 και η χειρότερη επίδοση το 100.

Το 2009 η Ελλάδα συγκέντρωνε μόλις 29 μονάδες και συντάσσονταν με τις χώρες που διέθεταν πλήρη Ελευθερία του Τύπου, ωστόσο από το 2012 η Ελλάδα υποχώρησε στην κατηγορία των χωρών που διαθέτουν «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου».

Σε δηλώσεις της προς την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, η Τζένιφερ Ντάνχαμ, επικεφαλής αναλύτρια του «Freedom House» τόνισε ότι η βασική αιτία της περαιτέρω υποβάθμισης της Ελλάδας, για το 2013, ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ, το περασμένο καλοκαίρι.
Όπως είπε: «Η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση ήταν το μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο με εμβέλεια σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν τα ιδιωτικά μέσα και το κλείσιμο της προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση. Παράλληλα, η απόλυση μέσα σε μια μέρα, χιλιάδων δημοσιογράφων και τεχνικών ενέτεινε σε μεγάλο βαθμό την ανασφάλεια που ήδη επικρατούσε στους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Το μεταβατικό σχήμα που δημιουργήθηκε είναι σαφώς υποβαθμισμένο από την ΕΡΤ και υπόκειται σε μεγαλύτερο έλεγχο από την κυβέρνηση της χώρας», τόνισε η κ. Ντάνχαμ.

Ταυτόχρονα, η επικεφαλής αναλύτρια του «Freedom House» επεσήμανε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι δημοσιογράφοι είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα μέσα στα οποία εργάζονται και αντίστοιχα τα μέσα ενημέρωσης εξαρτώμενα από την κυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται θέματα που θα έβλαπταν την κυβερνητική πολιτική ή να καλύπτονται με τρόπο ευνοϊκό προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η Τζένιφερ Ντάνχαμ επεσήμανε ότι η αξιολόγηση κάθε χώρας γίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: α) Το νομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης β) την πολιτική κατάσταση και γ) την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η Ελλάδα στις τρεις αυτές κατηγορίες συγκεντρώνει αντίστοιχα 14, 20 και 12 μονάδες. Άριστα είναι το 1 και η χειρότερη επίδοση το 100.

Η έκθεση του «Freedom House» ήταν κόλαφος και για την Τουρκία η οποία υποχώρησε από την κατηγορία των «Εν μέρει Ελεύθερων Χωρών» στην κατηγορία των «Ανελεύθερων Χωρών», όσον αφορά την ελευθεροτυπία. Το 2012 η Τουρκία συγκέντρωνε βαθμολογία 56 μονάδων, ενώ το 2013 συγκέντρωσε 62 μονάδες με αποτέλεσμα στην κατάταξη να βρεθεί από την 120η θέση στην 136η θέση.

Η Τζένιφερ Ντάνχαμ τόνισε ότι η Τουρκία αντιμετώπιζε ήδη πολλά προβλήματα όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου, (π.χ. είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων) και αυτή την χρονιά η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη μετά τα επεισόδια που ξεκίνησαν πέρυσι στην πλατεία Ταξίμ και τον τρόπο που καλύφθηκαν από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης ενδιαφέρον, τόνισε η κ. Ντάνχαμ, έχει ο τρόπος που τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία χειρίζονται τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει και στα οποία εμπλέκονται οι οικογένειες στελεχών της κυβέρνησης, ακόμα και ο γιος του Πρωθυπουργού Ερντογάν.
«Από τα γεγονότα της τελευταίας χρονιάς» τονίζει η επικεφαλής αναλύτρια του “Freedom House” «προκύπτει ότι υπάρχει στενή σχέση μελών της κυβέρνησης με μια ομάδα επιχειρηματιών που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και αυτό καθιστά ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα».
Καταλήγοντας, η Τζένιφερ Ντάνχαμ εκτίμησε ότι η κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία θα επιδεινωθεί το 2014 και η χώρα θα βρεθεί σε ακόμα χειρότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

«Η απαγόρευση λειτουργίας του Twitter και του Youtube πριν από μερικούς μήνες, καθιστά από μόνη της ένα σημαντικό λόγο για περαιτέρω υποβάθμιση της Τουρκίας την χρονιά που διανύουμε» τόνισε η Τζένιφερ Ντάνχαμ.

ΥΓ. Το Freedom House, ιδρύθηκε το 1941 από την Eleanor Roosevelt, και τον Wendell Willkie στο New York City.

Στόχος του να αγωνισθεί κατά της σοβιετικής κυριαρχίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και «να ενθαρρύνει τους σχεδιαστές της αμερικανικής πολιτικής, και των διεθνών οργάνων, να υιοθετήσουν πολιτικές που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία». Ήταν το αμάλγαμα δύο οργανώσεων που είχαν δημιουργηθεί με την ενθάρρυνση του προέδρου Φρανκλίνου Ρούζβελτ, για να προωθηθεί η λαϊκή υποστήριξη για την αμερικανική ανάμειξη στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο, σε μια στιγμή που επικρατούσαν αισθήματα απομονωτισμού στις ΗΠΑ. Στους χρηματοδότες του περιλαμβάνεται και η CIA.

Το Freedom House κατέταξε την Ελλάδα το 2008 στην 56 θέση στην λίστα του για την ελευθερία του τύπου επειδή «στην Ελλάδα γίνονται νομοθετικές παρεμβάσεις που περιορίζουν την πρόσβαση των μειονοτήτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: «Ο προτεινόμενος νόμος ορίζει ότι η κύρια γλώσσα μετάδοσης των ραδιοφωνικών σταθμών πρέπει να είναι η ελληνική. Απαιτεί επίσης από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να διατηρούν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό σε αποθεματικό ως εγγύηση και να προσλαμβάνουν συγκεκριμένο αριθμό μόνιμου προσωπικού, παράγοντες που και οι δύο πλήττουν δυσανάλογα τους μικρότερους, μειονοτικούς σταθμούς».

6 σχόλια

  1. Οι αυξήσεις στη ΔΕΗ έρχονται από Ιούλιο...
    Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί από Ιούλιο...
    Ο φόρος στα ακίνητα θα σου έρθει τον Ιούνιο ( μεγάλος και βαρύς, φυσικά οι ελαφρύνσεις είναι μπαρούφες, αφού τώρα θα πληρώνεις για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια )...
    Οι μειώσεις στις συντάξεις και τα εφάπαξ έρχονται από Ιούλιο...
    Οι αξιολογήσεις- απολύσεις έρχονται από Ιούλιο...
    Οι νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας έρχονται μετά το καλοκαίρι...
    Όλα τα κρυφά νέα μέτρα έρχονται μετά τον Ιούνιο...
    Τα ψίχουλα του κοινωνικού μερίσματος θα τα πάρουν πίσω πολλαπλάσια μετά τον Ιούνιο...

    Δεν κατάλαβες ακόμα ; Θέλουν πρώτα να τους ψηφίσεις στις τριπλές κάλπες του Μαΐου ( δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές ) και μετά θα μας ξεσκίσουν σε νέα μέτρα, ακόμα και τις καταθέσεις θα διπλοφορολογήσουν, ακόμα και τις συντάξεις θα μειώσουν με διάφορα κόλπα, ενώ θα κάνουν νέες περικοπές στη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Μας δουλεύουν, μας κοροιδεύουν ψιλό γαζί. Θέλουν να ψηφίσεις πρώτα τους εκλεκτούς τους ( Καμίνη, Σπηλιωτόπουλο,Κακλαμάνη, Σγουρό, Κουγιουμτσάκο, Μιχαλολιάκο, Μπουτάρη, Καλαφάτη, Ιωαννίδη, Μπόλαρη, Τζιτζικώστα κλπ ), να τους ψηφίσεις στις ευρωεκλογές ( ΝΔ, Ελιά, Ποτάμι, Δημάρ, ίδια πολιτική φορομπηχτική και μνημονιακή ), και μετά θα μας ξεσκίσουν. Αν απέχεις, αν ρίξεις λευκό ή άκυρο, αν ρίξεις ψήφο σε πολύ μικρά κόμματα, ή σε αντίπαλους υποψηφίους δημάρχους ή περιφερειάρχες με μικρά ποσοστά, παίζεις το παιχνίδι τους, που είναι να κρατηθούν στην εξουσία, στη κουτάλα, στις καρέκλες. Αυτοί να περνάνε "ζωή και κότα" και εσύ και τα παιδιά σου να είσαι άνεργος, νεόπτωχος, επαίτης, ταπεινομένος και εξευτελισμένος, που θα κινδυνεύεις να χάσεις ακίνητη περιουσία και καταθέσεις. Αν είχαν τσίπα όλοι αυτοί ( Σαμαράς, Βενιζέλος, Θεοδωράκης, ΚαμινοΜπουτάρηδες ) δεν θα πληρώνονταν από το Κράτος, αφού έχουν χρήματα και ακίνητα να ζουν 10 γενιές... Αλλά έχουν το 90% των Ελλήνων να πληρώνουν κι αυτοί να περνάνε μια χαρά αυτά τα 4 χρόνια της κρίσης. Θα σου τα πάρουν όλα, αν ψηφίσεις τους υποψηφίους τους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Στις ευρωεκλογές η ΝΔ πρέπει να είναι κάτω από 10% και η Ελιά, το Ποτάμι και η Δημάρ κάτω από 3%. Για να γίνει αυτό ( επειδή υπάρχουν ελάχιστα ακόμα κομματόσκυλα ) δεν πρέπει να απέχεις, δεν πρέπει να ρίξεις λευκό ή άκυρο. Μπορούμε να διαλύσουμε τα πολιτικά τζάκια ! Μπορούμε να διαλύσουμε τα παρασιτικά παλιά κόμματα της ΝΔ, Ελιάς και τα δεκανίκια τους, Ποτάμι και Δημάρ. Μην πέφτεις θύμα των διαπλεκόμενων ΜΜΕ ( τηλεόραση, ραδιόφωνο, μπλογκ και ιστοσελίδων μεγαλοεκδοτών και μεγαλοδημοσιογράφων ), που θέλουν το κρατικό χρήμα. Είναι η τελευταία ευκαιρία να αποκτήσουμε την ελευθερία μας από τους νέους κοτζαμπάσηδες που μας χρεοκόπησαν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το κόσμο περνά η σταθερότητα...Ένα κόσμο που τον έχουν κάνει ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ της ΕΥΡΩΠΗΣ και τον Γερμανών...ΟΎΤΕ ΑΠΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΑΛΛΑ ΟΎΤΕ ΑΠΌ ΤΟΝ ΆΛΛΟ ΠΟΎΣΤΗ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ περνά η σταθερότητα ...τα πράγματα είναι δύσκολα και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα άλλα τα χαζό κομμουνια του ΚΚΕ, με το ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΛΑ ,δεν είναι λύση ... ΑΛΛΑ θα πρέπει να πάρετε το μήνυμα ΟΛΟΙ εσείς ΕΔΩ άλλα και η ξεκωλιάρα η ΜΕΡΚΕΛ....

    Ένταξη νταβατζήδες μας είναι ΓΙΑΤΙ μας καταντήσατε πουτάνες ,να τους τα ακουμπάμε και να μας δέρνουν πάει πολύ !!!! δεν βάζετε ρε μια αγγελία { ΧΩΡΑ ΠΟΥΤΆΝΑ ψάχνει νταβατζή να του ακουμπά άλλα να μην την δέρνει} χαμούρες έτσι και πάρει φωτιά το καλοκαίρι ΜΕ της μαλακίες που έχετε στα μυαλά σας θα γίνομε ΚΟΥΚΙ ..
    .ΝΑ Γαμηθείτε ΟΛΟΙ σας ΜΑΖΙ και ο ΠΟΡΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΤΕ ΚΑΛΕ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΤΕ ΚΑΛΕ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝΤΕ ΚΑΛΕ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝΤΕ ΚΑΛΕ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση