GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Προς ολοταχώς" αλλαγές στο ασφαλιστικό

Μέχρι τον Μάιο του 2015 θα έχουν αλλάξει όλα στο ασφαλιστικό σύστημα με την ιδιωτική ασφάλιση να αναλαμβάνει ένα νέο διευρυμέν...



Μέχρι τον Μάιο του 2015 θα έχουν αλλάξει όλα στο ασφαλιστικό σύστημα με την ιδιωτική ασφάλιση να αναλαμβάνει ένα νέο διευρυμένο ρόλο. Αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί με βάση τον νέο σχεδιασμός αλλαγών στην κοινωνική και...
ιδιωτική ασφάλιση που επεξεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία η τρόικα, η Task Force του Χόρστ Ράιχενμπαχ και η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.

Πρόκειται για κινήσεις που συμπληρώνουν η μία την άλλη αν και σε πρώτο επίπεδο δεν φαίνεται άμεσα η διασύνδεση τους. Ειδικότερα σε ότι αφορά στο επίπεδο της Κοινωνικής ασφάλισης ο σχεδιασμός των αλλαγών ξεκινά μετά τις ευρωεκλογές, και εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο του 2015.

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, περιλαμβάνουν ενοποιήσεις Ταμείων, ενιαίους κανόνες και όρους ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές), περικοπή εσόδων από το ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων). Μεταξύ άλλων μειώνονται επιπλέον 3,9 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιουλίου του 2014 ενώ άλλη μία μονάδα μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές από τον Ιούνιο του 2015.

Επίσης στις επικουρικές συντάξεις η κυβέρνηση θα εφαρμόσει από τον Ιούλιο του 2014 τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (συντελεστής βιωσιμότητας) σε όλα τα επικουρικά ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑ.

Επίσης από τον Ιανουάριο του 2015 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στα Ταμεία κύριας ασφάλισης, στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο Δημόσιο, και υιοθετείται μικτό σύστημα. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη. Η εφαρμογή της βασικής σύνταξης θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ.

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις σε ότι αφορά τις μειώσεις των εισφορών αφήνουν σημαντικά περιθώρια σε εργοδότες και εργαζόμενους να μεταφέρουν μέρος των αφαιρούμενων ποσών ως εισφορές σε νέα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχήματα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα. Επίσης οι αλλαγές στο ύψος των συντάξιμων παροχών καθιστούν περαιτέρω αναγκαία την συμπλήρωση του εισοδήματος του συνταξιούχου από ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Νεώτερες πληροφορίες από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αναφέρουν ότι το όλο σχέδιο παρεμβάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για το ασφαλιστικό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2015 ένα χρόνο αργότερα πριν την αρχική στόχευση καθώς όλος ο προγραμματισμός πήγε πίσω λόγω και των γενικότερων εξελίξεων γύρω από τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Βάση για την χάραξη πολιτικής θα αποτελέσει μελέτη που εκπονείται ήδη από ιδιωτική εταιρεία συμβούλων μετά από σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στην σχετική προετοιμασία που γίνεται αναφέρθηκε και η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα πιο γνωστή ως task Force στην τελευταία της έκθεση, όπου σημειώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα των ασφαλίσεων σε στενή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναλάβει το καθήκον να προτείνει επιλογές πολιτικής στα αρμόδια υπουργεία (οικονομικών, κοινωνικών υποθέσεων) για τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα. Οι επαγγελματικές συντάξεις στην Ελλάδα χορηγούνται σήμερα τόσο από τα ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών (ΙΕΣΠ) (που αποκαλούνται επαγγελματικά ταμεία) όσο και από τις εταιρείες ασφαλειών ζωής, αν και οι δεύτερες κυριαρχούν με διαφορά», αναφέρεται στην έκθεση..

Συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με την ικανότητα του τομέα των ασφαλίσεων να εφαρμόσει συστήματα κοινωνικής ασφάλισης / συντάξεων βάσει των ενισχυμένων απαιτήσεων του ενωσιακού νομοθετικού πλαισίου».

nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση