GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Υπάρχουν ενδείξεις για χρήση χημικών στη Συρία»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε από το Λονδίνο ότι έχει λάβει γνώση πληροφοριών που «δεν έχουν επαληθευτεί, ούτε επιβ...


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε από το Λονδίνο ότι έχει λάβει γνώση πληροφοριών που «δεν έχουν επαληθευτεί, ούτε επιβεβαιωθεί» σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
«Είδα αυτά τα στοιχεία, δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Όμως υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκε χλώριο κατ” επανάληψη» το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μετά τη λήξη της συνόδου των Φίλων της Συρίας που διεξήχθη στη βρετανική πρωτεύουσα.
Ο Κέρι δεν διευκρίνισε σε ποια πλευρά πέφτουν οι υποψίες ότι έκανε χρήση χλωρίου, ωστόσο επισήμανε ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τη συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων.
Την Τρίτη, κατά την επίσκεψή που πραγματοποίησε στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς υποστήριξε ότι το συριακό καθεστώς ενδέχεται να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα 14 φορές από τον περασμένο Οκτώβριο. Την ίδια ημέρα, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε ότι υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποίησε επιθέσεις με χλώριο σε τρεις πόλεις στα μέσα Απριλίου.
Η Συρία εντάχθηκε στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων των Οκτώβριο, στο πλαίσιο της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της ώστε να αποφύγει ένα ενδεχόμενο αμερικανικό πλήγμα στο έδαφός της μετά τις καταγγελίες για δεκάδες θανάτους αμάχων από το νευροτοξικό αέριο σαρίν σε ένα προάστιο της Δαμασκού.
Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στη Συρία στις 3 Ιουνίου, τις οποίες θεωρείται δεδομένο ότι θα κερδίσει ο Άσαντ, ο Κέρι τις χαρακτήρισε «φάρσα, προσβολή και απάτη».
«Όλοι μας συμφωνούμε ότι οι εκλογές που οργανώνονται από τον Άσαντ είναι μια φάρσα, μια προσβολή, μια απάτη» υπογράμμισε ο Κέρι στη συνάντηση των Φίλων της Συρίας, παρουσία του ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση