GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πόσα κερδίζουν οι διακινητές παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τουρκικής εφημερίδας για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων ψυχών. Τα μαύρα στοιχεία και η ταρίφα εκμετάλλευσης του πόν...

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τουρκικής εφημερίδας για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων ψυχών. Τα μαύρα στοιχεία και η ταρίφα εκμετάλλευσης του πόνου και της ανέχειας
Αφορμή για την έρευνα της τουρκικής εφημερίδας, ήταν οι θάνατοι οχτώ ανθρώπων που προσπαθούσαν να φτάσουν στη χώρα μας από τη Συρία που φλέγεται εδώ και μήνες.

Οι μετανάστες χρησιμοποιούν την Τουρκία σαν πέρασμα και οι "έμποροι" κερδίζουν λεφτά τάζοντας τους μια καλύτερη ζωή στη δύση. Μόνο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα που έχει υπογράψει το Δουβλίνο ΙΙ*.
Όπως αναφέρει η Zaman, οι εν λόγω διακινητές έχουν κερδίσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ και 2,3 εκατομμύρια δολάρια, σε δύο περιπτώσεις, μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Η εφημερίδα απέκτησε πρόσβαση μετά από εισαγγελική άδεια σε υπολογιστή που ανήκει σε έναν από τους συλληφθέντες για την υπόθεση μετακίνησης των ανθρώπων από τη Συρία που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα πριν από τρεις εβδομάδες.
Τα παραπάνω ποσά που είναι τα καθαρά τους κέρδη, είχαν καταχωρηθεί σε αρχεία στους προσωπικούς υπολογιστές των θυτών. Η Τουρκία αποτελεί τα τελευταία χρόνια το κύριο "μονοπάτι" από όπου περνάνε μετανάστες και πρόσφυγες κυρίως από την ανατολή και τις αραβικές χώρες. Υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 μετανάστες έχουν περάσει από τα εδάφη των γειτόνων μας το τελευταίο διάστημα για να καταλήξουν σε τρίτη χώρα υποδοχής. Οι χώρες αυτές είναι κατά βάση η Ελλάδα και η Ιταλία.
Από τους 150.000, μόλις οι 50.000 επιβιώνουν, κάτι που αποτελεί έναν "μαύρο" αριθμό για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν στο Αιγαίο, στα βουνά της Θράκης και ανοιχτά της Ιταλίας στη Μεσόγειο, αναφέρει η εφημερίδα. Πριν χάσουν τη ζωή τους, έχουν καταβάλει τεράστια χρηματικά ποσά, οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής.

Μετά τον πνιγμό των 8 Σύρων μεταναστών ανοιχτά της Σμύρνης, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές. Η Zaman κάνει στη συνέχεια λόγο για το τραγικό δυστύχημα στη Σάμο όταν και 22 άτομα πνίγηκαν προσπαθώντας να περάσουν από το Αϊδίνι στα εδάφη της χώρας μας.

61 άτομα πνίγηκαν το 2012 έξω από τη Σμύρνη όταν το πλοίο που τους μετέφερε ανατράπηκε. Το επικίνδυνο πέρασμα από τη μια χώρα στην άλλη έχει κοστίσει τη ζωή 150.000 ανθρώπων συνολικά, αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν σημειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά τα οποία σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση του παράνομου εμπορίου μεταναστών.

Ωστόσο, οι παραπάνω τραγικοί αριθμοί ενδέχεται να είναι στην πραγματικότητα κατά πολύ μεγαλύτεροι, μιας και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή όσων φεύγουν από τις πατρίδες τους και προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 900.000 Σύρους που έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους, η οποία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο από την άνοιξη του 2011.
Όσο για την "ταρίφα"; Υπολογίζεται περίπου 700 μέχρι 2.000 ευρώ ανά άτομο. Συνολικά, πολλές φορές πληρώνουν πάνω από 3.000 ευρώ για να περάσουν από τρεις ή τέσσερις χώρες ρισκάροντας τη ζωή τους.
Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τους μετανάστες που επιθυμούν να εισέλθουν στις χώρες-μέλη της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης. Διαθέτει 1.170 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων και 18.400 χιλιόμετρα θαλάσσιων συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των νησιών πλησίον της Τουρκίας. Με βάση τα στοιχεία των συλλήψεων, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 250.000 παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Ελλάδα για τις απωθήσεις προσφύγων

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Αμνηστία με έκθεση της τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα για την παράλειψή της να εξαλείψει την τακτική και διαδεδομένη πρακτική της απώθησης προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα σύνορά της αναζητώντας προστασία, ασφάλεια και καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «Ελλάδα: Σύνορο Ελπίδας και Φόβου», περιέχει νέα στοιχεία για τη συνεχιζόμενη, επίμονη και ντροπιαστική μεταχείριση από τις ελληνικές αρχές ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Αυτό παραβιάζει ευθέως τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η έκθεση καλεί την ΕΕ να χρησιμοποιήσει την εξουσία της για να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της Ελλάδας επειδή παραλείπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.
"Η μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας είναι απαράδεκτη. Πάρα πολύ συχνά, αντί να βρουν άσυλο, αντιμετωπίζονται με βία και εκφοβισμό. Υπάρχουν περιπτώσεις που τους έγδυσαν, τους έκλεψαν τα υπάρχοντά τους, ακόμα και τους σημάδευαν με τα όπλα πριν τους απωθήσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία", δήλωσε ο Τζoν Νταλχούσεν, Διευθυντής του Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

"Οι άνθρωποι που πραγματοποιούν αυτές τις απωθήσεις είναι κρατικά όργανα. Επομένως, οι ελληνικές αρχές φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ενέργειές τους. Οι αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν ανοιχτά την παράνομη και συχνά επικίνδυνη πρακτική των απωθήσεων και να διασφαλίσουν τον τερματισμό της", υπογράμμισε.

Οι απωθήσεις είναι συλλογικές απελάσεις μεταναστών στην άλλη πλευρά των συνόρων που διέσχισαν, πίσω εκεί απ” όπου ήρθαν. Αποτελούν παράνομη απέλαση μιας ομάδας ανθρώπων χωρίς να εξεταστούν οι ατομικές τους περιστάσεις και στερώντας τους τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο. Οι απωθήσεις απαγορεύονται ρητά από το ελληνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, τονίζει στη σχετική της ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία.

Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2012 και Απριλίου 2014, η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με 148 μετανάστες και πρόσφυγες για τις τραυματικές και συχνά βίαιες εμπειρίες τους στην προσπάθεια να εισέλθουν στην Ελλάδα. Σχεδόν οι μισοί είπαν ότι είχαν απωθηθεί από την Ελλάδα στην Τουρκία, κάποιοι πάνω από μία φορά.

Η νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει ότι η πρακτική των απωθήσεων είναι τακτική και διαδεδομένη. Συμβαίνουν τακτικά, σύμφωνα με την οργάνωση, κατά μήκος των χερσαίων συνόρων στην περιοχή του Έβρου στη βορειοανατολική Ελλάδα, τα οποία περιπολούνται από χιλιάδες συνοριοφύλακες και προστατεύονται εν μέρει από φράχτη μήκους 10,5 χλμ. Άλλοι απωθήθηκαν γύρω από τα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο στο Αιγαίο.

*Δουβλίνο ΙΙ:
Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ (ή Κανονισμός 343/2002) είναι ένα νομικό κείμενο που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καθορίζει την χώρα η οποία θα είναι υπεύθυνη για να δώσει άσυλο στον αιτούντα πρόσφυγα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Δουβλίνο-ΙΙ ένας μετανάστης δικαιούται να ζητήσει άσυλο στην Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εισέλθει την πρώτη φορά. Μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα και κατόπιν μεταβαίνουν σε άλλη χώρα για να αιτηθούν άσυλο θα πρέπει σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ να επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα. Λόγω της κακής κατάστασης της εφαρμογής του ασύλου στην Ελλάδα ο κανονισμός αυτό το 2010-2011 βρίσκεται άτυπα σε επανεξέταση και προτάθηκε προσωρινή αναστολή για περίοδο έξι μηνών όταν κάποιο ενδιαφερόμενο μέλος "αντιμετωπίζει ιδιαίτερα επείγουσες καταστάσεις, οι οποίες επιβαρύνουν στο έπακρο τις ικανότητες υποδοχής".

Τον Απρίλιο 2011, μετά από έκθεση της Γαλλίδας Σοσιαλίστριας Ευρωβουλευτού Σιλβί Γκιγιόμ, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οδηγία η οποία συνιστά στα κράτη μέλη να μην εφαρμόζουν την αρχή της επαναπροώθησης των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρώπη. Στην έκθεσή της η Σιλβί Γκιγιόμ συγκεκριμένα ανέφερε: "η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία για το άσυλο δεν προστατεύει αφενός τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη ενώ προκαλεί, αφετέρου, πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σ” ό,τι αφορά την μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων".
Στις 21 Δεκεμβρίου 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών που επιστρέφουν στην Ελλάδα μέσω του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.

Η απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίστηκε ότι ανατρέπει τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ. Το 2011 ο Ελληνικός νόμος 3907/2011 "Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ "σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη – μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών" και λοιπές διατάξεις" θεσπίστηκε για την αναδιάρθρωση των κρατικών λειτουργιών απονομής ασύλου. Μέσα στον νόμο αυτό προβλέπεται η εθελούσια επιστροφή του μετανάστη αλλά υπάρχουν τεχνικοί λόγοι που αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει συνεργασία με τις πρεσβείες ή κακές πολιτειακές συνθήκες στις χώρες των μεταναστών κλπ. Από την Ελλάδα έχει προταθεί η ανακατανομή και η μετεγκατάσταση μεταναστών χωρίς χαρτιά με δίκαιη αναλογία σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης. Σύμφωνα με καταγγελτική αναφορά 14 οργανώσεων που ασχολούνται με μεταναστευτικά ζητήματα, η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την πρόσβαση των αλλοδαπών στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, καθώς η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής δέχεται μόνο 20 αιτήσεις χορηγήσεις ασύλου κάθε Σάββατο.
Πηγή: www.news247.gr

1 σχόλιο

  1. Μπούτζουκας Τηλέμαχος9 Μαΐ 2014, 1:26:00 π.μ.

    Η Πολιτική της σερβιέτας, με πολιτικούς σερβιέτας...Θα απολύονται όσοι είναι άνω τον 25 ετών και θα Προσλαμβάνονται όσοι είναι κάτω τον 25 από εργολάβους-δουλεμπόρους..

    Κατά αρχήν δεν διανοούνται τα έξεις παρακάτω επαγγέλματα ως δημοσίους υπάλληλους..

    Σίτισης { νοσοκομεία στρατό κ.τ.λ σε εταιρείες}

    Νοσοκόμας-μου..{σε εταιρείες}

    ΕΚΑΒ {Ασθενοφόρα σε εταιρείες εις ιδιώτες}

    Τραυματιοφορέα {σε ιδιώτες}

    Ιατρού {σε ιδιώτες} κάτι πανεπιστημιακοί θα παραμείνουν...

    Δικηγόρου {σε ιδιώτες}

    Δάσκαλου..

    Καθηγητή..

    Οδηγού {πάντως καιρού ,σε εταιρείες}

    Καθαριστριών--στη..{σε εταιρείες}

    Εργαζόμενοι σε δήμους {για αποκομιδή σκουπιδιών ,κήποι, ηλεκτρολόγοι, κ.τ.λ σε εταιρείες}

    Στρατιωτικοί { θα έχουμε γύρω στους 10.000}

    Αστυνομικού ,θα παραμένουν οι νέοι και αυτοί που δέρνουν καλά.. οι άλλοι σε εταιρείες σεκιούριτι..

    Πολεοδομίες {σε εταιρείες μηχανικών}

    Δημοσιογράφοι, κάμεραμαν τεχνικοί κ.τ.λ {πλην καμιά 1.000 άτομα}


    Συρρικνώσει Εφοριακών, λόγο ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον υπολογιστή , απολύσεις, προσλήψεις με νέους με 500 ευρώ και μπόνους..

    ΝΕΡΟ: και όσοι εργάζονται ΣΕ αυτό απολύσεις και σε {σε εταιρείες}

    Ηλεκτρισμός :και όσοι εργάζονται ΣΕ αυτό απολύσεις και σε {σε εταιρείες} ...

    Τι θα κρατήσουν; Μερικούς Στρατιωτικούς.. Μερικούς Αστυνομικούς {ακόμα και η φύλαξη τον φυλάκων πάει σε σεκιούριτι}.. Δικαστικούς ..Εφοριακούς ελεγχτές υπολογιστών και οι πιο πολλοί ξένοι-δανειστές...ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ!!!!

    Γιατί το κάνουν; {1}Γιατί η ανεργία κάνει στροφή από τους ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΈΝΟΥΣ νέους οι άνω τον 30 ετών θα έχουν δύσκολη ΖΩΉ και χωρίς νομική ομπρέλα στα εργασιακά θα παίρνουν 500 ευρώ με ελάχιστες εξαίρεσις {τους επιστάτες}θα τους πάνε σε ιδιωτικές ασφάλειες , έτσι όμως θα πάνε και οι συντάξεις 360 ευρώ {χωρίς να μιλά κάνεις από φόβο} ...

    Θα σας λένε στα επόμενα 50-70 χρόνια αυτό να είναι καλό, ΓΙΑΤΙ θα έχετε δουλειές τώρα ΚΑΙ θα σωθεί η χώρα.. Όμως το εμπόριο θα γίνει ΚΑΡΤΕΛ, η εργασία ΚΑΡΤΕΛ, όλα κρατικά γιατί από τους φόρους θα παρακαλάτε να σας πάρουν το σπίτι και το χωραφάκι δεν θα σας δίνουν νερό, ρεύμα, σπόρους λίπασμα κ.τ.λ.. που βέβαια θα τα πάρουν ΟΛΑ ΜΕΤΑ ΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ … Καταλάβετε καλά ότι δεν είναι θέμα Ευρώπης , η ευρώ ..ΆΛΛΑ ΑΚΡΑΙΟΥ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΎ ΠΟΥ ΦΤΆΝΕΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΆ ΤΑ ΌΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΎ...

    Δεν λέω για λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, νοσοκομεία, σχολεία, Δήμοι, απορρίμματα πανεπιστήμια, ήλιο ,θάλασσα , Υδρογονάνθρακες, ορυκτά, εδάφη…κ.τ.λ ΟΛΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΕ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ –ΑΣΠΡΟΥΣ—ΜΑΥΡΟΥΣ—ΚΙΤΡΙΝΟΥΣ…

    Υ.Γ η ψήφος αυτή είναι σημαντική γιατί κρίνει το ΜΕΛΛΩΝ όλων μας μετά από την τουρκοκρατία… ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση