GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστολή Προέδρου ΟΙΕΛΕ προς τον Κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα των πλαστών τίτλων

Με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο Πρόεδ...



Με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ και Εκπρόσωπος της...
ΓΣΕΕ στη Διοίκηση και στην Επιτροπή Αντιστοίχισης των Ευρωπαϊκών Προσόντων, απέστειλε στον Υπουργό την παρακάτω επιστολή.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με ικανοποίηση αναγνώσαμε χθες στα ΜΜΕ τη θέση σας για το ζήτημα των πλαστών τίτλων σπουδών και τις επιπτώσεις του στη δημόσια διοίκηση. Είναι, ίσως, η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που γίνεται δημόσια παραδοχή από κυβερνητικό στέλεχος ενός φαινομένου διαφθοράς και οξείας διαπλοκής από το οποίο αποκομίζουν κέρδη ορισμένοι επιτήδειοι εις βάρος χιλιάδων συμπολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα καταδολιεύονται δημόσιοι διαγωνισμοί και θεμελιώνονται συνθήκες ανομίας και ανισότητας ως προς την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Η Ομοσπονδία μας εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον έχει πολλάκις αναδείξει το ζήτημα της κτήσης πλαστών τίτλων, κυρίως από φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, στους εποπτικούς θεσμούς της πολιτείας, συχνά χωρίς αποτέλεσμα. Ως ένα απλό παράδειγμα σας αναφέρουμε το ζήτημα των χιλιάδων πλαστών τίτλων από ιδιωτικά ΤΕΕ της Ηπείρου που απονεμήθηκαν την περίοδο 2000-2005 με αποτέλεσμα εκατοντάδες κάτοχοι των τίτλων αυτών να υπηρετούν, ή, ακόμη και σήμερα, να διεκδικούν νευραλγικές θέσεις στο δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η σταδιακή απόσυρση της κρατικής εποπτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση το τελευταίο διάστημα οξύνει τα φαινόμενα παραποίησης ενδοσχολικών εξετάσεων και τίτλων σπουδών.

Ανάλογα δραματική είναι η κατάσταση στο χώρο της πιστοποίησης προσόντων, όπως της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών (ECDL) και της καλής χρήσης ξένης γλώσσας. Σε πολλές περιπτώσεις ο αρμόδιος οργανισμός πιστοποίησης φορέων και προσόντων, ο ΕΟΠΠΕΠ, παραμερίζεται και μη αδειοδοτημένοι φορείς «μοιράζουν» πιστοποιήσεις, χωρίς κανένα συχνά ουσιαστικό επιστημονικό περιεχόμενο, και μάλιστα έναντι εξωφρενικού τιμήματος. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις πιστοποιήσεων για ECDL και για χρήση ξένης γλώσσας, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως προσόν στο διαγωνισμό πρόσληψης για τη Νέα Δημόσια Τηλεόραση. Αντίστοιχα φαινόμενα, συχνά πιο έντονα, καταγράφονται και στην πιστοποίηση προσόντων γλωσσομάθειας.

Μία ακόμη περίπτωση εξαπάτησης του κοινωνικού συνόλου και υφαρπαγής μεγάλων ποσών από τους πολίτες, τέλος, είναι η επαναλαμβανόμενη, ανά διετία ή τριετία πιστοποίηση προσόντων για το ίδιο επίπεδο γνώσεων. Σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πιστοποίηση γνώσεων για ένα συγκεκριμένο επίπεδο γίνεται εφ’ άπαξ και ισχύει δια βίου. Νέα πιστοποίηση για το ίδιο προσόν μπορεί να γίνει μόνο σε ανώτερο επίπεδο εξειδίκευσης. Ενώ στο χώρο της πιστοποίησης και της κατάρτισης καταγράφονται πλέον δεκάδες περιπτώσεων που επιτήδειοι ζητούν από τους εργαζόμενους ή ανέργους να επαναπιστοποιήσουν τα προσόντα που είχαν ήδη πιστοποιηθεί προ σύντομου χρονικού διαστήματος, πληροφορούμαστε ότι σε ΚΥΑ που βρίσκεται για υπογραφή στο γραφείο σας περιλαμβάνεται ακριβώς η αναγνώριση της δυνατότητας για επαναλαμβανόμενη εξέταση, ενώ επιπλέον η κρατική εποπτεία με την παρουσία εξεταστών/επιτηρητών εκ μέρους του κράτους δεν κρίνεται απαραίτητη.

Κύριε Υπουργέ,

Ελπίζουμε να παρέμβετε με αποφασιστικότητα, ώστε να γίνει εκτεταμένος έλεγχος σε ιδιωτικά σχολεία και ιδιωτικούς φορείς παροχής πιστοποιήσεων προσόντων και να μπει ένας φραγμός στο πάρτι εκατομμυρίων που ορισμένοι «πονηροί» έχουν στήσει στην πλάτη των πολιτών. Είμαστε, δε, βέβαιοι πως δεν πρόκειται να βάλετε την υπογραφή σας στην πραγματοποίηση των περίφημων επαναλαμβανόμενων πιστοποιήσεων, διαδικασία η οποία είναι παράνομη και απαράδεκτη με βάση τα όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε στη διάθεσή σας για την εκκίνηση ενός ευρύτατου διαλόγου για το ζήτημα και για την παροχή στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας για την ανεξέλεγκτη ανομία στο χώρο της πιστοποίησης και της κατάρτισης.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
α.α.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ Ο ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση