GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συγκρούσεις στην Ουκρανία λίγο πριν εκπνεύσει η εκεχειρία

Αψηφώντας την εκεχειρία, φιλορώσοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν επίθεση στο στρατόπεδο μιας στρατιωτικής μονάδας που είναι υπεύθυνη για τ...


Αψηφώντας την εκεχειρία, φιλορώσοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν επίθεση στο στρατόπεδο μιας στρατιωτικής μονάδας που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά κρατουμένων, στο κέντρο του Ντονέτσκ, του προπυργίου των ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας και οι μεσολαβητές της ουκρανικής κυβέρνησης αναμένεται να έχουν αργότερα σήμερα συζητήσεις για την παράταση της εκεχειρίας, λίγες ώρες αφού τουλάχιστον πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες.
Οι συζητήσεις αναμένεται να διεξαχθούν στο Ντονέτσκ αυτήν την ώρα, όπως δήλωσε μια πηγή των αυτονομιστών στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η επταήμερη εκεχειρία που κήρυξε την προηγούμενη Παρασκευή ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο λήγει σήμερα στις 22:00.
Μακροπρόθεσμη εκεχειρία στην Ουκρανία ζητεί ο Πούτιν

Νωρίτερα σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι η εκεχειρία θα πρέπει να παραταθεί.
«Οι Ουκρανοί θα πρέπει να επιστρέψουν στον δρόμο της ειρήνης, του διαλόγου και της κατανόησης. Το πιο σημαντικό είναι η εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες ανάμεσα στις αρχές στο Κίεβο και τους αντιπροσώπους των νοτιοανατολικών περιφερειών», δήλωσε ο Πούτιν.
Στο μεταξύ πέντε ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι φιλορώσοι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον κυβερνητικών σημείων ελέγχου στα ανατολικά, δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας.
Εξάλλου ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ σημείωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα ρωσικό άρμα μάχης όταν απώθησαν μια επίθεση των αυτονομιστών σε ένα σημείο ελέγχου έξω από την πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των ανταρτών.
Ο Λισένκο πρόσθεσε ότι δύο ακόμη άρματα μάχης κατασχέθηκαν. Ο Ντμίτρι Τιμτσούκ, ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής, είχε επισημάνει λίγη ώρα νωρίτερα ότι οι αυτονομιστές με οκτώ άρματα μάχης επιτέθηκαν εναντίον θέσεων του στρατού έξω από το Σλαβιάνσκ.
Οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν κατασχέσει σοβιετικά άρματα μάχης T-64 από τις αποθήκες του ουκρανικού στρατού, όμως ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτά δόθηκαν μυστικά στους αντάρτες από τη Ρωσία.
Οι αντάρτες στο Ντονέτσκ ανακοίνωσαν επίσης ότι κατέλαβαν μια στρατιωτική βάση στην πόλη. Αξιωματικοί μιας μονάδας του στρατού ανακρίνονται στο κτίριο της υπηρεσίας πληροφοριών στο Ντονέτσκ το οποίο έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές, σύμφωνα με το Interfax.
«Κύμα» προσφύγων

Περίπου 16.400 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία, πολλοί επικαλούμενοι μια επιδείνωση της κατάστασης και φόβους ότι θα πέσουν θύματα απαγωγής, με αποτέλεσμα οι εκτοπισμένοι να φθάσουν στη χώρα τους 54.400, ενώ 110.000 άλλοι προτίμησαν να διαφύγουν προς τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
"Βλέπουμε μια απότομη αύξηση των εκτοπισμών ανθρώπων στην Ουκρανία", δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η Μελίσα Φλέμινγκ, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Όσον αφορά τους 54.400 εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας, "12.000 προέρχονται από την Κριμαία και οι άλλοι από τις άλλες ανατολικές περιοχές", εξήγησε.
Από τους 110.000 ανθρώπους που έχουν διαφύγει προς τη Ρωσία, μόνον 9.500 έχουν ζητήσει επισήμως από τις αρχές άσυλο ως πρόσφυγες, διευκρίνισε.
Εξάλλου περίπου 700 άνθρωποι έχουν μεταβεί στην Πολωνία, τη Λευκορωσία, την Τσεχία ή τη Ρουμανία, σύμφωνα με την Αρμοστεία.
"Οι άνθρωποι λένε πως φοβούνται τις απαγωγές", δήλωσε η Φλέμινγκ.

Λιχτενστάιν: Οι αρχές πάγωσαν 22 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς πρώην πολιτικών της Ουκρανίας
Το Λιχτενστάιν πάγωσε περιουσιακά στοιχεία πρώην πολιτικών της Ουκρανίας, ύψους 27 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (22 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Οι εισαγγελικές αρχές κίνησαν επίσης ποινική διαδικασία για ξέπλυμα χρήματος, διευκρίνισαν οι αρχές στο Βαντούζ.
Λίγο μετά τον διορισμό της νέας κυβέρνησης στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο, το πριγκιπάτο στην καρδιά των Άλπεων άρχισε να διενεργεί ποινικές έρευνες για διαφθορά σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μελών της κυβέρνησής του και οικείων τους.
Στις 28 Φεβρουαρίου, το Λιχτενστάιν είχε διατάξει τη δέσμευση κεφαλαίων και την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για πιθανά περιουσιακά στοιχεία των προσώπων αυτών, προκειμένου αυτά να μπορούν να αναγνωριστούν.
Οι φάκελοι υποβλήθηκαν στη συνέχεια για αξιολόγηση στη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών, η οποία με τη σειρά της επικοινώνησε με τις εισαγγελικές αρχές αναθέτοντας στον ανακριτή την αποστολή να διεξάγει προκαταρκτική έρευνα σε βάρος τεσσάρων προσώπων, ύποπτων για παράβαση των διατάξεων του ποινικού κώδικα για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Οι αρχές του Βαντούζ συνεργάζονται στενά με τις αρχές άλλων χωρών, όπως διευκρίνισαν υπογραμμίζοντας ότι μετείχαν κυρίως τον Απρίλιο στο φόρουμ που διοργανώθηκε στο Λονδίνο από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τον εντοπισμό και την ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν παράνομα.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση