GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελάχιστοι οι Έλληνες τουρίστες στο Ρέθυμνο

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η ροή των Ελλήνων επισκεπτών και για το νομό Ρεθύμνου, με τους... επαγγελματίες τ...



Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η ροή των Ελλήνων επισκεπτών και για το νομό Ρεθύμνου, με τους... επαγγελματίες του κλάδου να χαρακτηρίζουν την εσωτερική τουριστική κίνηση στο νομό ισχνή.

Παράλληλα, δεν διαφαίνεται κάποια «προοπτική» καθώς οι κρατήσεις από Έλληνες που επιλέγουν σαν προορισμό την πόλη του Ρεθύμνου είναι ελάχιστες, ενώ οι Ρεθεμνιώτες που επιλέγουν να ταξιδέψουν παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία των τουριστικών πρακτορείων τα νέα δεν είναι ευχάριστα καθώς η εικόνα που παρουσιάζει η επισκεψιμότητα των Ελλήνων στο Ρέθυμνο είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010. Από την άλλη οι Ρεθεμνιώτες που πρόκειται να κάνουν διακοπές είναι λίγοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους σε κοντινά νησιά και για μικρό χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος των πρακτόρων νομού Ρεθύμνου Γιάννης Τριποδιανός ανέφερε: «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ανάταση φέτος. Από το 2010 και μετά οι Έλληνες επισκέπτες που έρχονται στο Ρέθυμνο μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Οι Ρεθεμνιώτες από την άλλη επιλέγουν ως προορισμό κοντινά νησιά». Ίδια εικόνα όμως δίνουν και άλλοι ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων όπως ο κ. Μανώλης Χλιαουτάκης που υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες και όσοι ενδιαφέρονται επιλέγουν τις πιο οικονομικές λύσεις».

ΟΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ «ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Ωστόσο, ο κλάδος του τουρισμού σύσσωμος φαίνεται πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες και να αυξήσει την τουριστική κίνηση σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού. Παρά την ποικιλία των επιλογών και τις καλές τιμές, η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων παραμένει περιορισμένη. Μάλιστα, τα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά εισιτήρια φαίνεται πως έχουν πάρει την κατιούσα ειδικότερα αν η κράτηση γίνει νωρίτερα.

Χαρακτηριστικά, για μια τετραμελή οικογένεια οι τιμές των πλοίων σε τετράκλινη καμπίνα από και προς τον προορισμό τους, με αυτοκίνητο, έχει πέσει στο ένα τρίτο της τιμής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ τα ελκυστικά πακέτα που περιλαμβάνουν τις χαμηλότερες δυνατές τιμές στα καταλύματα και μάλιστα στα μέσα της τουριστικής σεζόν, πάλι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Οι Έλληνες φαίνεται πως κάνουν πλέον μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις που αφορούν επαγγελματικούς, προσωπικούς ή λόγους υγείας, ενώ οι ελάχιστοι που πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους στο νομό δεν μένουν πάνω από μία εβδομάδα. Ο κ. Χλιαουτάκης τόνισε: «Οι κρατήσεις δεν κινούνται μέχρι στιγμής όπως κινούνταν άλλες χρονιές και όσοι έχουν επιλέξει να κάνουν διακοπές και έχουν κάνει κρατήσεις, επιλέγουν μικρά καταλύματα. Η παραμονή τους όμως δεν ξεπερνά τη μια εβδομάδα. Επιλέγουν τις πιο οικονομικές λύσεις, προγραμματίζουν νωρίς τα ταξίδια τους γιατί έτσι μπορούν να επωφεληθούν και να εξασφαλίσουν εισιτήρια αλλά και διαμονή στο 1/3 της τιμής».

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ Η ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΜΠΙΝΓΚ-ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Από πλευράς τους οι επισκέπτες στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις με τους περισσότερους να επιλέγουν να διαμείνουν σε συγγενείς και φίλους, ενώ μια μικρότερη μερίδα που αφορά κυρίως νέους, επιλέγουν το κάμπινγκ, περιορίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις ήδη μειωμένες οικονομικές τους δυνατότητες. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι πως η τουριστική «μερίδα» που θα έπαιρνε το Ρέθυμνο από τον εσωτερικό τουρισμό στρέφεται προς τους γειτονικούς νομούς. Ο λόγος είναι πως οι επισκέπτες προσεγγίζουν προορισμούς που διαθέτουν λιμάνια και αεροδρόμια ώστε να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους κάνοντας ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στα έξοδα των διακοπών τους. Τα μικρά και οικονομικά καταλύματα ωστόσο, είναι η τελευταία λύση και η διαμονή των επισκεπτών δεν ξεπερνά τις πέντε με οκτώ μέρες.

Ο κ. Τριποδιανός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτοί που επιλέγουν όμως την Κρήτη και το Ρέθυμνο ως προορισμό είναι πολύ λίγοι και συνήθως επιλέγουν περιοχές που είναι κοντά σε λιμάνια και αεροδρόμια για να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Αρκετοί, κυρίως οι νέοι, επιλέγουν να κάνουν κάμπινγκ με αποτέλεσμα να μην έχουμε και σαφή εικόνα για το πόσοι είναι γιατί δεν μπορούν να υπολογιστούν. Αρκετοί πάλι, επιλέγουν να μείνουν σε φίλους και γνωστούς και ως τελευταία λύση επιλέγουν κάποιο κατάλυμα πολύ φθηνό και για πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Αν και δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα γιατί είναι νωρίς οι κρατήσεις είναι ελάχιστες όμως αισιοδοξούμε να υπάρξουν κρατήσεις έστω και τελευταία στιγμή».

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΖΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Μέσα στο γκρίζο τοπίο της εσωτερικής τουριστικής κίνησης οι επισκέπτες από το εξωτερικό φαίνεται πως έχουν κερδίσει την «μερίδα του λέοντος» της επισκεψιμότητας στο Ρέθυμνο. Μέχρι στιγμής, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα κυρίως για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο που η πληρότητα είναι μεγάλη και οι κρατήσεις αρκετές.

Συγκεκριμένα ο κ. Τριποδιανός τόνισε: «Υπάρχει αύξηση των ξένων τουριστών και μάλιστα για την περίοδο του Σεπτεμβρίου η πληρότητα είναι μεγάλη κυρίως στα μεγάλα ξενοδοχεία». Από την πλευρά του όμως ο κ. Χλιαουτάκης πρόσθεσε: «Κυρίως για τον μήνα Σεπτέμβριο υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός κρατήσεων και όπως φαίνεται η κίνηση τουριστών από το εξωτερικό θα είναι μεγάλη. Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε τα ποσοστά στο περσινό επίπεδο θα είναι καλά διότι η σεζόν γενικά δεν είναι ακριβώς όπως την περιμέναμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορείς του Ρεθύμνου καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διαφημιστεί το Ρέθυμνο ως προορισμός μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και ενεργειών. Επιπλέον οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου από την πλευρά τους εντείνουν τις προσπάθειες προς την ίδια κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστούν οι πιο οικονομικές λύσεις για τους Έλληνες επισκέπτες που θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους στο νομό. Πάντως, είναι γεγονός πως ο αποκλεισμός του νομού τόσο σε επίπεδο ακτοπλοϊκής σύνδεσης όσο και σε επίπεδο αερομεταφορών παραμένουν «πληγές» για την πόλη και τους επαγγελματίες της που κάθε χρόνο χάνουν σημαντικό ποσοστό επισκεπτών εξαιτίας αυτών των ελλείψεων.

Οι λίγοι ρεθυμνιώτες τουρίστες στρέφονται στα γύρω νησιά

Λίγοι θα είναι και οι ρεθυμνιώτες που θα κάνουν φέτος διακοπές ενώ οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να επισκεφτούν κοντινά νησιά όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με ένα πολύ μικρό ποσοστό να επιλέγει πιο μακρινούς προορισμούς όπως η Πελοπόννησος και τα νησιά του Ιονίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δείχνει η κίνηση από τα Ρεθυμνιώτικα πρακτορεία, οι ρεθυμνιώτες στρέφονται σε μεγάλο βαθμό προς τις Κυκλάδες και τη Ρόδο. Πάντως, λόγω περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων και εδώ κυριαρχούν οι φθηνές λύσεις σε ό,τι αφορά τη διαμονή, ενώ οι συνολικές διανυκτερεύσεις δεν ξεπερνούν τις πέντε με οκτώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση