GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Δέκα συμβουλές για προστασία από τον καύσωνα

Αθηναίοι – καύσωνας σημειώσατε 1! Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα τουλάχιστον στοιχεία που διαθέτει το ΕΚΑΒ, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας απ...


Αθηναίοι – καύσωνας σημειώσατε 1! Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα τουλάχιστον στοιχεία που διαθέτει το ΕΚΑΒ, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αποδεικνύονται «νικητές» στην αναμέτρηση με τον καύσωνα που πλήττει το λεκανοπέδιο όπως και άλλες περιοχές της νότιας και κεντρικής Ελλάδας.

Η εκτίμηση στελεχών του ΕΚΑΒ είναι πως οι κάτοικοι των αστικών κέντρων ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας που συστήνουν οι αρμόδιες αρχές και φροντίζουν να μην εκτίθενται στον ήλιο και τη ζέστη αποφεύγοντας έτσι και τις δυσάρεστες συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η έκθεση πολλές φορές.

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, έχει ζητήσει από τις δημόσιες υπηρεσίες να αλλάξουν προσωρινά ακόμη και το ωράριο λειτουργίας τους ώστε να προστατευτούν και οι εργαζόμενοι και οι πολίτες από την «καυτή» κυκλοφορία τις μεσημεριανές ώρες.

Οδηγίες (και) από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Δέκα χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από τις καιρικές συνθήκες αυτών των ημερών εξέδωσαν και οι γιατροί του ΙΣΑ.

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερούς και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση