GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ουζουνίδης: «Σύνδεση τηλεοράσεων ψηφιακά στον κεντρικό και βόρειο Έβρο»

Με την από 25/06/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης, κατέθεσε ερώτηση στον Υφυπουρ...



Με την από 25/06/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης, κατέθεσε ερώτηση στον Υφυπουργό του Πρωθυπουργού για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με το πρόβλημα της σύνδεσης των τηλεοράσεων ψηφιακά στο νομό Έβρου.

Οι κάτοικοι του κεντρικού και βορείου Έβρου διαμαρτύρονται για την κάκιστη ποιότητα αναλογικού σήματος στους τηλεοπτικούς δέκτες της περιοχής. Με βάση τις υπουργικές αποφάσεις και τους σχετικούς υπολογισμούς, προβλέπεται η σύνδεση του Έβρου με το ψηφιακό δίκτυο το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014, κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να ισχύει κι έτσι συνεχίζεται το πρόβλημα της συγκεκριμένης σύνδεσης.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:

Προς κ. Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση

Προς κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Σύνδεση τηλεοράσεων ψηφιακά στον κεντρικό και βόρειο Έβρο»

Κ. Υπουργοί,

Έπειτα από διαμαρτυρίες των κατοίκων του κεντρικού και βορείου Έβρου αναφορικά με την πολύ κακή ποιότητα αναλογικού σήματος στους τηλεοπτικούς δέκτες της περιοχής, θα ήθελα να θέσω υπ’ όψην σας το θέμα της μετάβασης της χώρας σε σήμα ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία και προβλέπεται να δώσει μια οριστική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ο κ. Υφυπουργός του Πρωθυπουργού για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση σε προηγούμενη απάντησή του (Αριθ. Πρωτ. 61/6.2.2014) τόνισε ότι «στο άμεσο μέλλον είναι σχεδιασμένο να αρχίσει η εγκατάσταση των ψηφιακών πομπών στον Έβρο και το κλείσιμο της αναλογικής εκπομπής οπότε η κάλυψη θα είναι ακόμη καλύτερη».

Επιπλέον, ο κ. Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε δική του απάντησή για την ίδια ερώτηση (Αριθ. Πρωτ. Β-250/4.3.2014, Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) είχε αναφέρει ότι το απαραίτητο κανονιστικό πλαίσιο και τα χρονοδιαγράμματα για την μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι πλήρως έτοιμα από πλευράς ΥΠΥΔΕΜΙ, ενώ επισημαίνεται ότι η πλήρης κάλυψη του Νομού ΕΒΡΟΥ με επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα θα γίνει με την εφαρμογή του οριστικού χάρτη συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης (κ.υ.α. 42800/2012).

Επιπλέον, με την κ.υ.α. 2064/2013 καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα τελικής διακοπής αναλογικών εκπομπών, με τη ταυτόχρονη ψηφιακή μετάβαση στις κύριες περιοχές απονομής στην Ελληνική Επικράτεια (allotment), η οποία αφορά όλους τους παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (συμπεριλαμβανομένης και της ΝΕΡΙΤ Α.Ε.). Με βάση την απόφαση αυτή σημείο εκκίνησης (Τ0) καθορίζεται η Λαμία, ενώ το σημείο εκκίνησης αν λάβουμε υπόψη την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης είναι ο Οκτώβριος 2013.

Ο Έβρος, τοποθετημένος στην περιοχή απονομής (allotment) 7 έχει χρονοδιάγραμμα σύνδεσης Τ0 + 270 ημέρες (ήτοι 9 μήνες). Δηλαδή, με βάση τις υπουργικές αποφάσεις και τους σχετικούς υπολογισμούς η σύνδεση του Έβρου με το ψηφιακό δίκτυο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2014. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει και η ποιότητα του σήματος για τους κατοίκους ιδιαίτερα του κεντρικού και βορείου Έβρου, που αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα παρεμβολών από γειτονικές χώρες, να είναι κάκιστη.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

1. Προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η μετάβαση του Νομού Έβρου στην ψηφιακή εποχή άμεσα μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014, όπως προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα που έχει δημοσιευθεί με τις ανωτέρω κ.υ.α.; Αν όχι, πότε σκοπεύετε να ολοκληρώσετε τη σύνδεση του Νομού με το ψηφιακό σήμα;

2.Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η συγκεκριμένη σύνδεση από τη στιγμή μάλιστα που έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη των παρόχων δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης;

Αθήνα, 25/06/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση