GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας στους Ο.Τ.Α

Γράφει ο Χρήστος Ηλ Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών Οι αιτήσεις για τον δεύτερο γύρο της... εθελοντικής κινητικότητας θα διαρκέσου...



Γράφει ο Χρήστος Ηλ Τσίχλης
Δικηγόρος Αθηνών

Οι αιτήσεις για τον δεύτερο γύρο της... εθελοντικής κινητικότητας θα διαρκέσουν έως την 29η Αυγούστου.Διευκρινίζεται ότι με τον όρο ΟΤΑ νοούνται οι Δήμοι, τα Δημοτικά Ιδρύματα και τα ΝΠΔΔ αυτών, καθώς και οι Σύνδεσμοι Δήμων (άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 3584/2007).

Η διαφορά μεταξύ κινητικότητας και διαθεσιμότητας,είναι η εξής:Η επιλογή των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, μετά την κατάργηση της οργανικής τους θέσης, διενεργείται μετά από αποτίμηση και μοριοδότηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους. Η διάρκεια της διαθεσιμότητας δεν μπορεί να ξεπερνά τους 8 μήνες και μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση,εάν δεν βρεθεί κενή θέση στο μεσοδιάστημα.
Στο πλαίσιο της κινητικότητας επιτρέπεται η μετάταξη μονίμων υπαλλήλων, η μεταφορά υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των Ν.Π.Δ.Δ..Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορεί να μεταφέρεται σε Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα. Η μετάταξη ή μεταφορά αυτών των υπαλλήλων είναι υποχρεωτική.Η κινητικότητα δεν οδηγεί σε απόλυση,αλλά σε μετακίνηση.
Η κινητικότητα των υπαλλήλων διασφαλίζεται ότι αντιστοιχεί στην εργασιακή τους φυσιογνωμία και λαμβάνει υπόψη τα περιγράμματα θέσης και καθηκόντων τους, εφόσον αυτά υπάρχουν και τις δηλώσεις προτίμησής τους.
Βασικό χαρακτηριστικό του Προγράμματος Εθελοντικής Κινητικότητας σύμφωνα με την εγκύκλιο αποτελεί ο σεβασμός της, συνταγματικώς κατοχυρωμένης, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με προσήλωση στην οποία το Υπουργείο Εσωτερικών προσδίδει αποκλειστικά εθελοντικό χαρακτήρα στη διαδικασία, όσον αφορά τόσο τους φορείς προέλευσης και υποδοχής, όσο και το συμμετέχον ανθρώπινο δυναμικό. Το άρθρο 30 του ν. 4223/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προδιαγράφει αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας και τις προθεσμίες τους, ώστε το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα να επιτευχθεί άμεσα και ιδίως με διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των συμμετεχόντων μερών.
Ειδικότερα, ως προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υπαλλήλων που επιθυμούν να συμμετάσχουν, επισημαίνονται ιδιαιτέρως οι λεπτομερείς και σαφείς προβλέψεις του νόμου, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του προσωπικού που μετακινείται μέσω του Προγράμματος: η διαθεσιμότητα, όπως ρητώς αναφέρεται στο νόμο, έχει χρονική διάρκεια μόνο ενός μηνός, αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης μετάταξης και παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται η ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τους εργαζομένους πρόβλεψη του νόμου, σύμφωνα με την οποία το προσωπικό που θα μετακινηθεί μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος δεν δύναται να χαρακτηρισθεί ως πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου, άνευ αιτήσεώς του, σε καθεστώς κινητικότητας/διαθεσιμότητας.
Ήδη, με την προηγούμενη εφαρμογή του Προγράμματος, μετατάχθηκαν 945 υπάλληλοι της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εργάζονται πλέον στους φορείς υποδοχής και αποτελούν τα καλύτερα παραδείγματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του Προγράμματος.Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία υπάλληλος δε μπορεί να μετακινηθεί χωρίς να υποβάλει τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης, προκειμένου οι φορείς να μην αποστερηθούν υπαλλήλους που τους είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη υπηρεσιακή τους λειτουργίας.

Προς διευκόλυνση της εφαρμογής του Προγράμματος, διευκρινίζονται τα ακόλουθα, βάσει του περιεχομένου των ισχυουσών ρυθμίσεων:

Η παρ.1 του αρ. 30 του ν.4223/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει , ορίζει ότι: « 1. Επιτρέπεται η μετάταξη μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) σε κενές ή συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης θέσεις αντίστοιχου κλάδου ή ειδικότητας άλλων Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων με την επιφύλαξη του άρθρου 16 του ν. 3448/2006, του άρθρου 5 του ν. 3613/2007, του άρθρου 53 του ν. 3979/2011 και του άρθρου 21 του ν. 4210/2013. »

Επομένως, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη: * Οι φορείς υποδοχής για την εφαρμογή του Προγράμματος Εθελοντικής Κινητικότητας, δηλαδή οι φορείς που δύνανται να λάβουν προσωπικό, είναι: οι ΟΤΑ α' βαθμού, * οι ΟΤΑ β' βαθμού, Προγράμματος Εθελοντικής οποίων έχει το δικαίωμα να * οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας * η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) * η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) * οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.) * Οι φορείς προέλευσης για την εφαρμογή του Κινητικότητας, δηλαδή οι φορείς, προσωπικό των υποβάλει αίτηση προς μετάταξη, είναι: * οι ΟΤΑ α' βαθμού, * οι ΟΤΑ β' βαθμού * οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας * η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) * η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) * το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) * οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.)

Η παρ.3 του άρθρου 48 του ν. 4247/2014 ορίζει ότι: " 3. Προς υποβοήθηση της ανωτέρω υποβολής αιτήσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών, αμελλητί μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ανακοινώνει τα αιτήματα των φορέων υποδοχής, που είχαν υποβληθεί συμφώνως με το εδάφιο β' της παρ.1 του άρθρου 30 του ν.4223/2013 (ΦΕΚ Α' 287) και δεν έχουν ικανοποιηθεί. Η ανακοίνωση του προηγουμένου εδαφίου έχει ενδεικτικό χαρακτήρα και δεν περιορίζει την υποβολή αιτήσεων προς κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών φορέων υποδοχής μη συμπεριλαμβανομένων στην ανακοίνωση. »

Σε εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης. το Υπουργείο Εσωτερικών ήδη -ταυτοχρόνως με την αποστολή της παρούσας - έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ( www.ypes.gr ) τα αιτήματα των φορέων υποδοχής, που είχαν υποβληθεί σύμφωνα με την αρχική διατύπωση του εδαφίου β' της παρ.1 του άρθρου 30 του ν. 4223/2013 (Α'287) και δεν έχουν ήδη ικανοποιηθεί στο πλαίσιο της προηγούμενης εφαρμογής του Προγράμματος. Η ανακοίνωση έχει ως στόχο να λειτουργήσει επιβοηθητικά προς τους υπαλλήλους, προσανατολίζοντάς τους προς φορείς που έχουν υπηρεσιακές ανάγκες προς κάλυψη. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό όμως να επισημανθεί ότι, όπως ορίζει και η προαναφερθείσα διάταξη, η ανακοίνωση έχει ενδεικτικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος υπάλληλος επιθυμεί να αιτηθεί τη μετάταξή του σε φορέα που δεν αποτυπώνεται στην ανακοίνωση, μπορεί να το πράξει. Επιπλέον, ο ενδεικτικός χαρακτήρας συνεπάγεται ότι φορέας που είχε δηλώσει συγκεκριμένο αριθμό υπηρεσιακών αναγκών, δεν υποχρεούται να εκδώσει αντίστοιχες αποφάσεις μετατάξεων (καθώς οι υπηρεσιακές ανάγκες ή τα δημοσιονομικά δεδομένα του φορέα μπορεί στο μεσοδιάστημα να μετεβλήθησαν).

Πλέον, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του χρονικού διαστήματος του αρ. 48 του ν. 4274/2014, πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για το διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης. (Δεν χρειάζεται σύμφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου και εάν τυχόν προσκομιστεί δεν είναι αρκετή).

Εντός τριών (3) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας του ανωτέρω 2ου βήματος, ήτοι εντός τριών ημερών από την 29η.8.2014, όπως ορίζεται στην παρ.3 του ν.4223/2013, όπως ισχύει, « το αρμόδιο προς διορισμό όργανο του φορέα υποδοχής συντάσσει την απόφαση μετάταξης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διαδικασίας. Εν συνεχεία βεβαιώνεται η ύπαρξη της αναγκαίας πίστωσης και η απόφαση αποστέλλεται αμελλητί προς έλεγχο νομιμότητας στον οικείο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή προκειμένου για την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ στον Υπουργό Εσωτερικών. »
Κατόπιν της διενέργειας του ελέγχου νομιμότητας, περίληψη της απόφασης αποστέλλεται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης (και προκειμένου για την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ του Υπουργού Εσωτερικών). Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να κοινοποιήσουν και στο Υπουργείο Εσωτερικών (Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ) τις αποφάσεις μετατάξεων των αρμοδίων προς διορισμό οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποστέλλονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για δημοσίευση, προκειμένου να λάβει γνώση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Προκειμένου για μετατάξεις με φορείς υποδοχής τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας, το αρμόδιο προς διορισμό όργανο, ήτοι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συντάσσει, εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας, την απόφαση μετάταξης, η οποία διενεργείται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διαδικασίας. Στο σώμα της απόφασης βεβαιώνεται η ύπαρξη της αναγκαίας πίστωσης και η εν λόγω απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με δική του μέριμνα. Η βεβαίωση ύπαρξης / μεταφοράς πίστωσης γίνεται με μέριμνα και ενέργειες της Διεύθυνσης Οικονομικού κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από την αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) της έδρας κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η διαδικασία γίνεται όπως σε κάθε άλλη περίπτωση μετάταξης υπαλλήλου, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις στον προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - φορέα υποδοχής, ύστερα από την απαραίτητη ανάκληση πιστώσεων από το φορέα προέλευσης του μετατασσόμενου, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Την όλη διαδικασία φέρει εις πέρας η Διεύθυνση Διοίκησης κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Διεύθυνση Εσωτερικών για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) η οποία είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να κοινοποιήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών (και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών) τις αποφάσεις μετατάξεων υπαλλήλων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που αποστέλλονται προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκειμένου να λάβουμε γνώση.
Παραλλήλως, πρέπει να μας κοινοποιήσει τα στοιχεία των υπαλλήλων οι οποίοι θα μεταταχθούν με την εν λόγω διαδικασία προς άλλους φορείς που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Εθελοντικής Κινητικότητας. Επισημαίνεται ότι η παρ.4 του αρ.30 του ν.4223/2013, όπως ισχύει, ρητώς ορίζει ότι « εάν για οποιοδήποτε λόγο ο φορέας υποδοχής δεν προωθήσει τη διαδικασία μετάταξης, ο υπάλληλος συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο φορέα της οργανικής του θέσης ». Με άλλα λόγια, ο νόμος σαφώς ορίζει ότι υπάλληλος που υποβάλλει αίτηση στο Πρόγραμμα δεν υφίσταται ουδεμία υπηρεσιακή μεταβολή εάν ο φορέας υποδοχής δεν προωθήσει τη διαδικασία μετάταξής του.

Όπως ρητώς ορίζει η παρ.7 του αρ.30 του ν.4223/2013, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, οι μετατάξεις με το Πρόγραμμα Εθελοντικής Κινητικότητας: * διενεργούνται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης , * εξαιρούνται της διαδικασίας της προηγούμενης έγκρισης από την ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4002/2011 (ΑΊ80), όπως ισχύει * δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών λόγω διενέργειας Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3870/2010 (ΑΊ38), όπως ισχύει. * Για τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα εγκύκλιο, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε αυθημερόν τα ΝΠΔΔ της χωρικής σας αρμοδιότητας. * Δεδομένων των συγκεκριμένων προθεσμιών που ορίζει το προαναφερθέν νομικό πλαίσιο, παρακαλούμε όπως ενημερωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες για την εφαρμογή του Προγράμματος Υπηρεσίες σας, ώστε να υπάρξει η δέουσα προετοιμασία τους για την εμπρόθεσμη ανταπόκριση στις προβλεπόμενες ενέργειες, ως ανωτέρω αναλυτικώς περιγράφηκαν.

Το Πρόγραμμα Κινητικότητας επιχειρεί να αντιμετωπίσει κατά πρώτο λόγο άμεσα και διαπιστωμένα κενά σε ολόκληρο το φάσμα του Δημοσίου που προκαλούνται από την ανορθολογική κατανομή του προσωπικού, την αθρόα συνταξιοδότηση των υπαλλήλων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στις προσλήψεις που έχουν εφαρμοστεί, αλλά και το πάγωμα προσλήψεων σε ορισμένες υπηρεσίες. Τα κενά θα καλυφθούν αξιοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται σε υπερστελεχωμένες υπηρεσίες.Εξαιρούνται εξαρχής από την κινητικότητα και την διαθεσιμότητα:
Ακόμη και αν πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα Κινητικότητας, εξαιρούνται οι υπάλληλοι των ανωτέρω κατηγοριών εφόσον:
I. Ο σύζυγος ή η σύζυγός τους έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία.
II. Ο σύζυγος, η σύζυγος ή τέκνο τους που τους βαρύνει φορολογικά και ζει μαζί τους έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.
III. Έχουν προσληφθεί με διαδικασίες που αφορούν ΑΜΕΑ.
IV. Είναι πολύτεκνοι, εφόσον τα τέκνα τους βαραίνουν φορολογικά.
V. Είναι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί και τους βαραίνει φορολογικά.

3 σχόλια

  1. Πήγα σήμερα στην εφορία ΔΟΥ ΑΑθηνών και οι ίδιοι οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν να κατευθύνουν τον πολίτη.Περιμένουν λέει ακόμα οδηγίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρομοκράτες είναι και το υπουργείο οικονομικών με την φοροκαταιγίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΜΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΝ Ν.Δ. ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΥ,ΕΛΑΒΕ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ.ΝΤΡΟΠΗ!!ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση