GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη δίνη του τραπεζικού σκανδάλου παραμένει η Βουλγαρία

«Η μεγαλύτερη τραπεζική ληστεία», «Οι πιστώσεις, που έχει χορηγήσει η Corporate Commercial Bank(CCB) σε πρόσωπα και εταιρείες...



«Η μεγαλύτερη τραπεζική ληστεία», «Οι πιστώσεις, που έχει χορηγήσει η Corporate Commercial Bank(CCB) σε πρόσωπα και εταιρείες, διαπλεγμένους με τον ιδιοκτήτη...
Τσβετάν Βασίλεφ, υπερβαίνουν τα 3,5 δισεκατομμύρια λέβα. Τον λογαριασμό θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι».

Αυτοί οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι της οικονομικής εφημερίδας «Καπιτάλ» («Κεφάλαιο») είναι χαρακτηριστικοί για το πνεύμα των εκτενών δημοσιευμάτων που αφιερώνει ο σημερινός Τύπος στην υπόθεση της CCB, την άδεια λειτουργίας της οποίας ακύρωσε η κεντρική «Βουλγαρική Λαϊκή Τράπεζα» (ευρύτατα γνωστή εδώ με τα βουλγαρικά αρχικά ΒΝΒ), ενώ επίκειται η πτώχευση της τέταρτης μεγαλύτερης, μέχρι πρόσφατα, εμπορικής τράπεζας της Βουλγαρίας, όπως ανήγγειλε την Παρασκευή, 11 Ιουλίου, ο διοικητής της ΒΝΒ Ιβάν Ίσκροφ.

Τα βουλγαρικά μέσα επισημαίνουν τις αποκαλύψεις του κ. Ίσκροφ, ότι στους πιστωτικούς φακέλους της τράπεζας είτε λείπουν εντελώς, είτε είναι ανεπαρκή τα έγγραφα που αφορούν δάνεια συνολικής αξίας 3,5 δισ. λέβα (1,75 δισ. ευρώ, περίπου) που έχουν χορηγηθεί σε διαπλεκόμενους με τον διευθύνοντα σύμβολο Τσβετάν Βασίλεφ, άτομα και εταιρείες, ενώ το συνολικό πιστωτικό πορτοφόλι της CCB ανέρχεται σε 5,4 δισ. λέβα, όπως ανήγγειλε ο διοικητής της ΒΝΒ.

Επισημαίνεται επίσης και η πρόταση της ΒΝΒ, το βουλγαρικό Δημόσιο να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις στη CCB και όχι μόνο τους λογαριασμούς, μέχρι το όριο των εκατό χιλιάδων ευρώ, όπως ορίζει ο νόμος.

Όπως και η έκκληση του διοικητή Ιβάν Ίσκροφ προς τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν γρήγορα ειδικό νόμο, που θα επιτρέψει τη «μετάγγιση» των αναγκαίων δημόσιων πόρων στη θυγατρική τράπεζα της CCB, Credit Agricole Bulgaria, όπου θα μεταφερθούν οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία της Corporate Commercial Bank, ύστερα από κρατικοποίηση της θυγατρικής τράπεζας και τη μετονομασία της σε «Βουλγαρική Εμπορική Τράπεζα».

Σύμφωνα με την οικονομική «Καπιτάλ», ο πραγματικός όγκος των δανείων της CCB σε φορείς του στενού περιβάλλοντος του ιδιοκτήτη Τσβετάν Βασίλεφ έχει ανέβει στους τελευταίους μήνες με νέα 800 εκατ. λέβα, φτάνοντας το επίπεδο των 4,4 δισ. λέβα.

Μαζί με το μεγάλο μέρος του σημερινού Τύπου, η οικονομική εφημερίδα απευθύνει κριτικές στην κεντρική τράπεζα για ανεπαρκή έλεγχο, υπενθυμίζοντας, ότι ακόμα πριν δεκαπέντε μήνες η «Καπιτάλ» έχει αποκαλύψει, ότι σε συνδεδεμένα με τον κ. Τσβετάν Βασίλεφ οικονομικά συμφέροντα έχουν χορηγηθεί δάνεια, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνούσε, τότε, το ένα δισεκατομμύριο λέβα, δέκα φορές περισσότερο από το ποσοστό που επιτρέπει ο σχετικός νόμος, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.

Σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο δράσης της κεντρικής τράπεζας στην προκειμένη περίπτωση αλλά και προς τα «καταστροφικά» σενάρια για τη βουλγαρική οικονομία, που προβάλλονται προεκλογικά από ορισμένους πολιτικούς κύκλους, με αφορμή τόσο των εξελίξεων στη CCB όσο και της πρόσφατης κρίσης εμπιστοσύνης σε άλλες εμπορικές τράπεζες εδώ εκφράζουν, στο μεταξύ, αρκετοί έγκυροι Βούλγαροι αναλυτές.

Ο σημερινός Τύπος φιλοξενεί, επίσης, τα βασικά σημεία της συνέντευξης του προέδρου του ΔΣ της CCB σε τηλεοπτικό κανάλι της Σόφιας, στην οποία ο κ. Τσβετάν Βασίλεφ κατηγόρησε χθες βράδυ, με τη σειρά του, τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας, ότι «έχει γίνει εργαλείο στο παιχνίδι οικονομικών συμφερόντων που εκβιάζουν την CCB εδώ και πολλά χρόνια» .

Στη συνέντευξή του, δήλωσε επίσης, ότι οι πιστωτικοί φάκελοι των επίμαχων 3,5 δισ. λέβα βρίσκονται στην κατοχή της βουλγαρικής ανάκρισης. Ενώ ανήγγειλε, ότι στο άμεσο μέλλον θα επιστρέψει στη Βουλγαρία από την Αυστρία, όπου βρίσκεται, για να δώσει τις εξηγήσεις του για τις εξελίξεις στη CCB στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλεφ, «κύριος μοχλός της επίθεσης εναντίον της CCB είναι μεγάλοι υπόχρεοι της τράπεζας, οι οποίοι ελπίζουν με τον τρόπο αυτό να αποφύγουν την επιστροφή των δανείων της».

Τα ΜΜΕ ενημερώνουν, επίσης, για τη σύλληψη από τα αστυνομικά όργανα της Βουλγαρίας του εκτελεστικού διευθυντή όπως και της γενικού ταμεία της CCB, με αφορμή των τρεχουσών εξελίξεων στην τράπεζα.

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση