GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δικαστική νίνη για τους απολυμένους αρχαιολόγους του Μετρό Θεσσαλονίκης

Σχεδόν ενάμισι έτος πέρασε από τότε που οι αρχαιολόγοι του ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ απολύθηκαν από το έργο μαζί με 350 επιπλέον περίπ...



Σχεδόν ενάμισι έτος πέρασε από τότε που οι αρχαιολόγοι του ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ απολύθηκαν από το έργο μαζί με 350 επιπλέον περίπου εργαζόμενους...
(σχεδιαστές, συντηρητές, εργάτες) που εργάστηκαν στο αρχαιολογικό τμήμα.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εξ αρχής κατήγγειλε τις άδικες ομαδικές απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν παραβιάζοντας βασικά στάδια της νομοθεσίας και συσπείρωσε τα μέλη του για την ανατροπή της κατάστασης.

Η δικαίωση ήρθε πρόσφατα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών όπου προσέφυγαν 19 αρχαιολόγοι, μέλη του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. Με την αρωγή του συλλόγου, τη συνεπικουρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και τη στήριξη της νομικής συμβούλου του Σ.ΕΚ.Α κας Ευθυμίου Άννας, οι απολυθέντες διεκδίκησαν μισθούς υπερημερίας και επιστροφή στα εργασιακά τους καθήκοντα.

Η απόφαση ήταν καίριας σημασίας και δικαίωσε πλήρως τους ενάγοντες.

Συγκεκριμένα, η απόφαση έκρινε ότι παραβιάστηκαν οι προϋποθέσεις που θέτει ο Ν. 1387/1983 περί ομαδικών απολύσεων και συγκεκριμένα το στάδιο της διαβούλευσης, καθόσον η εναγόμενη ανάδοχος του έργου κοινοπραξία δεν έδωσε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εκφέρουν μία όσο το δυνατόν περισσότερο τεκμηριωμένη άποψη σχετικά με την αναγκαιότητα των ομαδικών απολύσεων και την έκταση αυτών, καθώς και να αντιπροτείνουν τη λήψη ηπιότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της επιχείρησης, με σκοπό την αποτροπή των ομαδικών απολύσεων.

Επίσης, έκρινε ότι για τον παραπάνω λόγο η συμπεριφορά της επιχείρησης αφενός είναι αντίθετη με τους κανόνες της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών κατά το άρθρο 197 ΑΚ και αφετέρου ότι συνιστά παράνομη και υπαίτια προσβολή της προσωπικότητας των απολυμένων και προφανή μείωση της προσωπικής και επαγγελματικής τους υπόληψης και αξίας και επιδίκασε σε καθέναν από αυτούς και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εκφράζει τη βαθιά ικανοποίηση του για τη δικαίωση του αγώνα των αρχαιολόγων οι οποίοι αντέδρασαν με κινητοποιήσεις, αγώνες και προσφυγές για την άδικη αποχώρηση από την εργασία τους.

Παρά τις προσπάθειες να καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα και να εξευτελιστούν οι εργασιακές δομές, οι εργαζόμενοι αντιστέκονται και κερδίζουν δύσκολες μάχες.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων βρίσκεται στο πλευρό των μελών του, ενδυναμώνει, στηρίζει τις προσπάθειες τους και χαιρετίζει κάθε τους νίκη.

Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση