GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πορτοκαλί συναγερμός» για μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση

Σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού», που σημαίνει ότι οι προειδοποιητικές περικοπές φορτίου πιθανόν να γίνουν πράξη, βρίσκεται εδώ κ...


Σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού», που σημαίνει ότι οι προειδοποιητικές περικοπές φορτίου πιθανόν να γίνουν πράξη, βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Την ανακοίνωση έκανε ο Διαχειριστής του συστήματος (ΑΔΜΗΕ) καθώς «λείπουν» 5,2 GW θερμικής παραγωγής εξαιτίας της κατάληψης 13 μονάδων της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι είναι πιθανόν το βράδυ γύρω στις 9,30 -οπότε και είναι η αιχμή της κατανάλωσης- να γίνουν περικοπές της τάξης των 150-200 MW.
Η κήρυξη του συστήματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβάλλεται από την ελληνική ενεργειακή νομοθεσία, καθώς αυτή τη στιγμή λείπουν από το σύστημα 5,200 MW. Ενώ η διαθέσιμη ισχύς ανέρχεται σε 6.100 MW (μονάδες ΔΕΗ, ιδιώτες, εισαγωγές, κ.λπ.). Η πρόβλεψη πάντως είναι για 7.550 MW.
Συνεχείς είναι οι επαφές της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, με τους διαχειριστές ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), οι οποίοι συνεργάζονται και παρακολουθούν στενά το ζήτημα της ομαλής επάρκειας του συστήματος, αλλά και του προγράμματος με τις εκ περιτροπής διακοπές.
Την ίδια ώρα αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΓΕΝΟΠ κατέθεσε σήμερα το πρωί η ΔΕΗ. Η συζήτηση της αγωγής ορίστηκε για σήμερα στη μία το μεσημέρι.
Εν τω μεταξύ, εκτός λειτουργίας, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκίνησε από χτες τα μεσάνυχτα η ΓΕΝΟΠ, τέθηκαν 13 θερμοηλεκτρικές μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου) της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος περίπου 3.400 MW, σύμφωνα με την ΔΕΗ. Πρόκειται για τις: Λαύριο 4, Μεγαλόπολη 4, Κομοτηνή, Φλώρινα, από δύο μονάδες στο Αμύνταιο, την Καρδιά και την Πτολεμαΐδα και τρεις μονάδες στον Αγ. Δημήτριο.
Κινητοποιήσεις γίνονται σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία). Σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.
Από τη ΔΕΗ ζητήθηκε η διασφάλιση του ελάχιστου παραγωγικού δυναμικού ανά γεωγραφική περιοχή και ο αριθμός 3.300 MW συνολικά, είναι κρίσιμος για την αποφυγή μπλακ άουτ, καθώς τόσα χρειάζεται η χώρα.
Από την πλευρά του, ο ΑΔΜΗΕ αυξάνει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες στα μέγιστα επίπεδα των 1.400 MW, κάνοντας χρήση πέραν των εμπορικά διαθέσιμων και των εκτάκτων εισαγωγών (emergency). Επίσης, ζήτησε από τους ανεξάρτητους παραγωγούς να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να μειώσουν την απορροφούμενη ισχύ.
Σήμερα στις 7 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη και συλλαλητήριο προς τη Βουλή.
Νωρίτερα πρόγραμμα με τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, λόγω των 48ωρων επαναληπτικών απεργιών της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για τις οποίες ήδη έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη η ΔΕΗ προκειμένου να κηρυχθούν παράνομες.
Η ισχύς που λείπει από το σύστημα είναι 3.400ΜW. Σε λειτουργία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παραμένουν 7 θερμικές μονάδες (λιγνίτης και φυσικό αέριο), ισχύος 2.200MW και τα υδροηλεκτρικά.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό των διαχειριστών, απαιτείται η λειτουργία τουλάχιστον του 40%-50% της παραγωγής των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ (3.300 MW επί συνόλου 7.500 MW), να δουλέψουν στο φουλ οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών (2.500 MW), ενώ σημαντική βοήθεια εκτιμάται ότι θα δώσουν τα αιολικά (300 MW) καθώς για σήμερα αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.
Αυξημένες είναι και οι εισαγωγές ρεύματος από τα βόρεια σύνορα που αναμένεται να φτάσουν κατʼ ελάχιστον τα 1.400 MW, καθώς έχει ζητηθεί από τους διαχειριστές των γειτονικών χωρών να γίνει χρήση πέρα από τις εμπορικά διαθέσιμες και των έκτακτων εισαγωγών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής, το πρόγραμμα περικοπών, μέγιστης διάρκειας 1 ώρας, είναι απολύτως ενδεικτικό και ενδέχεται να μεταβληθεί, τόσο ως προς τη διάρκεια όσο και ως προς τις γεωγραφικές περιοχές που αφορά, εφόσον μεσολαβήσουν αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας (π.χ. αιφνίδια βλάβη ή στάση μονάδας) και οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί κατά την κατάρτιση του προγράμματος περικοπών.
Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια τήρησης του προγράμματος περικοπών και έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών, σε περίπτωση ανάγκης αιφνίδιας μεταβολής του.
Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα με τις διακοπές ηλεκτροδότησης
Oι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται από την ειδική τηλεφωνική γραμμή 210-6241860, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο.
Σε κάθε περίπτωση ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμμετοχή τους στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος.
«Πορτοκαλί συναγερμός»
Ο «πορτοκαλί συναγερμός» είναι το πρώτο στάδιο που ενεργοποιείται σε περίπτωση που η πιθανότητα αδυναμίας κάλυψης του φορτίου του Συστήματος είναι αυξημένη ή όταν η συχνότητα ή η τάση αποκλίνουν από τις κανονικές τιμές. Ακολουθεί ο κόκκινος συναγερμός όταν πιθανολογείται άμεση αδυναμία κάλυψης του φορτίου και ο μπλε σε περίπτωση μερικής ή γενικής διακοπής λειτουργίας του Συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση