GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τρόμος στη Γάζα

Τον τρόμο και τον φόβο ζουν οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι βλέπουν μπροστά στα μάτια τους την χερσαία επίθεση του ισραη...


Τον τρόμο και τον φόβο ζουν οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι βλέπουν μπροστά στα μάτια τους την χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού. Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί το βράδυ (22:00 ώρα Ελλάδος), προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Ο στρατός του Ισραήλ ετοιμάζεται να κλιμακώσει τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα και η επιχείρηση αυτή είναι καθοριστική για να «πληγούν» οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν αρκούν για την επίτευξη του στόχου, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ισραηλινοί στρατιώτες, με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και αρμάτων μάχης, καταστρέφουν σήραγγες στη Γάζα τις οποίες χρησιμοποιεί η Χαμάς για να μεταφέρει όπλα και να εξαπολύει επιθέσεις. Μόνο η χερσαία επιχείρηση έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιους – περιλαμβανόμενων τριών εφήβων και ενός μωρού.
Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα παρατηρεί μουδιασμένη τις εξελίξεις, ενώ παρατηρείται και έντονη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο, με απώτερο στόχο να βρεθεί μία λύση στην κρίση.

Χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας

Από την έναρξη της κρίσης στη Γάζα, το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποίησε μια πρώτη συνεδρίαση την 10η Ιουλίου, χωρίς όμως να καταλήξει σε κάποια απόφαση, ενώ δύο ημέρες αργότερα ζήτησε σε ομόφωνη απόφασή του να κηρυχθεί εκεχειρία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατήγγειλε την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού τη Γάζα και ζήτησε από το Ισραήλ να κάνει «πολλά περισσότερα ώστε να σταματήσει η απώλεια ζωών αμάχων».
Το 70% της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του Ισράήλ, ενώ οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη των εχθροπραξιών πριν από δέκα ημέρες έχουν φτάσει τους 270, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς συνάντησε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην Αίγυπτο, την ώρα που το Κάιρο προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
Η Αίγυπτος είχε κάνει την Τρίτη μια πρώτη πρόταση για την σύναψη μιας συμφωνίας εκεχειρίας, την οποία είχε αποδεχθεί το Ισραήλ αλλά είχε απορρίψει η Χαμάς. Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού αυτού κινήματος βρίσκεται τώρα στο Κάιρο για να μετάσχει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξασφάλιση μιας νέας πρωτοβουλίας.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε χθες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και αναχώρησε στην συνέχεια αεροπορικώς για την Τουρκία. Την ίδια ώρα το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «τηλεφώνησε ο ίδιος» στον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και στον Παλαιστίνιο πρόεδρο για να τους εκφράσει «την μεγάλη ανησυχία του όσον αφορά την σημερινή κατάσταση πολέμου», που επικρατεί «ιδιαιτέρως» στην Λωρίδα της Γάζας.
«Τύραννος ο Αλ Σίσι»

Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε το ρόλο της Αιγύπτου στην κρίση στη Μέση Ανατολή και επιτέθηκε στον πρόεδρο της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τον τύραννο. «Ο Σίσι δεν διαφέρει από τους άλλους (το Ισραήλ). Κι ο ίδιος ο Σίσι είναι ένας τύραννος», υποστήριξε ο Ερντογάν ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, απαντώντας σε ερώτηση για την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ.
Ο επικεφαλής της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αιγύπτου ότι δρα «μαζί» με το εβραϊκό Κράτος εναντίον της Χαμάς, την οποία στηρίζει η τουρκική κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν είναι νόμιμη» εκτίμησε ο Τούρκος πρωθυπουργούς, κατηγορώντας την ότι θέλει να αποκλείσει την Χαμάς από κάθε ειρηνευτική συμφωνία στη Γάζα.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση