GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο υπόγειος πόλεμος του Γρηγοράκου με τον Βορίδη...

Η αυτόνομη στρατηγική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου είχε και συνεχίζει να προβληματίζει την κυβέρνηση καθώς -όπως αποκα...

Η αυτόνομη στρατηγική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου είχε και συνεχίζει να προβληματίζει την κυβέρνηση καθώς -όπως αποκαλύπτει η κυριακάτικη δημοκρατία σημειώθηκε νέο κρούσμα από πλευράς του εντός ολίγων εβδομάδων από τον τελευταίο ανασχηματισμό...

Ήδη όταν στις 3 Απριλίου 2014 – ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών – δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Μπαλτάκου, τότε όλη η κυβέρνηση είχε πέσει πάνω του προκειμένου να τα … μαζέψει.
Εκείνο δε που είχε εξοργίσει τη ΝΔ ήταν η αναφορά του στις 28 Αυγούστου 2013 για τις 85.000 προσλήψεις με «πλαστά» στοιχεία την περίοδο Καραμανλή, κάτι που διαψεύστηκε στη συνέχεια με ηχηρό τρόπο από Μιχελάκη – Μητσοτάκη.
Αυτά και άλλα πολλά είχαν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν. Τώρα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας παρ’ ολίγο με το «καλημέρα» να προκαλέσει … εμπλοκή στη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την υγεία.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε μία ιδιαιτερότητα. Ήταν γραμμένο από τον Άδωνη Γεωργιάδη και ο νέος υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης με την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε ότι θα το υποστηρίξει στη Βουλή. Θέλησε να είναι προσεκτικός, γι’ αυτό και προχώρησε σε λελογισμένες παρεμβάσεις.
Όταν όμως το νομοσχέδιο έφτασε στο θερινό τμήμα για συζήτηση είδε ξαφνικά να κατατίθενται - την Τρίτη 1 Ιουλίου – μαζικά εκπρόθεσμες τροπολογίες από βουλευτές κυρίως του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης δημοκρατίας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν πληροφορηθεί εμπιστευτικά από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λ. Γρηγοράκο ότι το υπουργείο είναι ανοικτό να συζητήσει τροπολογίες και να αποδεχτεί εκείνες που είχαν επείγοντα χαρακτήρα. Έσπευσαν λοιπόν να αξιοποιήσουν, για τις πελατειακές ανάγκες τους, αυτή την «εσωτερική πληροφόρηση».
Σχηματίστηκαν μάλιστα και «δίδυμα» βουλευτών. Λέγεται δε ότι ορισμένες από τις τροπολογίες, που υπέγραφαν βουλευτές, ήταν εν γνώσει, αν όχι «καθ' υπαγόρευσιν», του ίδιου του κ. Γρηγοράκου ο οποίος είναι γιατρός.
Το «δίδυμο» Δ. Κρεμαστινός – Δ. Σαλτούρος από το ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν επτά (7) τροπολογίες, Δ. Σαλτούρος – Θ. Μωραίτης δύο (2), Γ. Κουτσούκος – Θ. Μωραίτης δύο (2), Γ. Κουτσούκος – Δ. Σαλτούρος μία (1), ενώ υπήρχε και «δίδυμο» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (Αλ. Κοντός – Δ. Σαλτούρος).

Σύνολο 13. Οι τροπολογίες προέβλεπαν μεταξύ άλλων: ιατροί του ΕΣΥ που απολύονται αυτοδίκαια από την υπηρεσία να παραμένουν μετά από αίτηση τους μέχρι τα 67, νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς, δημιουργία θέσεων υποδιοικητών σε Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών, μονιμοποίηση ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ μετά τη λήξη της 5ετούς θητείας, αγροτικοί γιατροί γενικής ιατρικής που διορίστηκαν μετά την 1-1-2010 να μπορούν να υποβάλουν εκ νέου υποψηφιότητα για κενές θέσεις σε Κέντρα Υγείας υπαίθρου κ.α
Μάλιστα – σύμφωνα με τις ίδια πηγές - μέσα σε αυτή τη λογική (ότι θα γίνουν δεκτές τροπολογίες) κινήθηκε το πρωί της Τετάρτης (τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου) ο εισηγητής και βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας που μαζί με τον «γαλάζιο» συνάδελφο του Δ. Κυριαζίδη κατέθεσαν μία ακόμη τροπολογία της τελευταίας στιγμής για να καταβληθούν οι εφημερίες ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Εκτός από μία βουλευτική τροπολογία που είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα – την οποία έκανε δεκτή - ο Μ. Βορίδης απέρριψε τις εκπρόθεσμες τροπολογίες, λέγοντας: «Οι εκπρόθεσμες τροπολογίες είναι μία κακή πρακτική, είτε κυβερνητική, είτε βουλευτική. Θέλω να συνεννοηθούμε όλοι σ’ αυτό. Είναι μία κακή πρακτική από την πλευρά της Κυβέρνησης, γιατί αιφνιδιάζει το Κοινοβούλιο… Υπάρχει κίνδυνος να κάνουμε δεκτές τροπολογίες οι οποίες μπορεί να φαίνονται μία χαρά, αλλά μπορεί είτε να ρυθμίζουν κάτι σε αντίθεση με ένα πολύπλοκο πλέγμα διατάξεων είτε να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις είτε να έχουν επιπτώσεις που κατ’ αρχήν δεν είναι προφανείς».
Λ. Γαλανός

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση