GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένα ακόμη μνημείο καταρρέει στην πόλη των Ιωαννίνων! [photos]

Μια επίσκεψη στην Πλατεία Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος στα Γιάννενα, πίσω ακριβώς από το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής, θα σας φέρει...



Μια επίσκεψη στην Πλατεία Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος στα Γιάννενα, πίσω ακριβώς από το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής, θα
σας φέρει απέναντι σε ένα ακόμη διατηρητέο αρχιτεκτόνημα το οποίο στην κυριολεξία βρίσκεται λίγο πριν την κατάρρευση!
Η οικία της Αφροδίτης Βραζέλη, βρίσκεται δίπλα στην οικία Βηλαρά, που παραμένει ένα ζωντανό παράδειγμα της αναλγησίας της κεντρικής εξουσίας που απαξίωσε με τον χειρότερο τρόπο τη σωτηρία της οικίας του κορυφαίου Έλληνα δημοτικιστή.
Η οικία της Αφροδίτης Βραζέλη εύχεται να μην έχει τη μοίρα της οικίας Βηλαρά, όμως πολύ φοβόμαστε, ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να την αποφύγει. Ήδη το μπαλκόνι του τριώροφου ιστορικού κτιρίου κρατιέται από μια... κλωστή και στην κυριολεξία είναι έτοιμο να καταρρεύσει!
Πρόκειται για τριώροφο κτίριο, από τα λίγα σωζόμενα αρχοντικά στα Γιάννενα, με ορθογωνική κάτοψη, χωρίς καμιά προεξοχή ή εσοχή, με απέρριτα ανοίγματα (κυρίως παράθυρα) και με ένα μόνο μπαλκόνι προς την πλευρά της πλατείας το οποίο στηρίζεται σε πέτρινα φουρούσια με πλούσιο διάκοσμο. Tο ισόγειο είναι κτισμένο με λαξευτή λιθοδομή ενώ οι άλλοι δύο ορόφοι κατασκευάστηκαν από αργολιθοδομή η οποία στη συνέχεια επιχρίστηκε.
Tο κτίριο χρησίμευε για ένα διάστημα για τη στέγαση των αναγκών της Zωσιμαίας Σχολής, ενώ αμέσως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή παραχωρήθηκε για τη στέγαση των ξεριζωμένων Ελλήνων που έφτασαν στα Γιάννενα. Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρον δείγμα αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αι. στην πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εάν το αφήσουμε να καταρρεύσει θα στερήσει την πόλη από ένα ακόμη σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση