GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επικρίσεις κατά του Ιταλού υπουργού Δικαιοσύνης

Το Ιράν υποστηρίζει τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας του Ανωτάτου Συμβ...


Το Ιράν υποστηρίζει τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν Αλί Σαμχάνι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ", δήλωσε ο Αλί Σαμχάνι, ο οποίος είναι εκπρόσωπος και του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Είναι η πρώτη ανακοίνωση της ιρανικής ηγεσίας που δείχνει ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι δεν απολαμβάνει πλέον της υποστήριξης του σιιτικού Ιράν, που υπήρξε και ο κύριος σύμμαχός του στην περιοχή, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
"Το πλαίσιο που θέτει το ιρακινό σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός επιλέγεται από τον πολιτικό σχηματισμό που έχει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο", επισήμανε ο Αλί Σαμχάνι, απευθύνοντας έκκληση προς "όλα τα κόμματα και τους συνασπισμούς σε ενότητα για τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων, λαμβάνοντας υπ΄όψιν την εύθραυστη κατάσταση του Ιράκ στην αντιμετώπιση των εξωτερικών απειλών".
Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι επελέγη από την Εθνική Συμαμχία, τον σιιτικό κοινοβουλευτικό συνασπισμό, ως υποψήφιός του για την πρωθυπουργία και στη συνέχεια ο πρόεδρος της χώρας Φουάντ Μασούμ του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο Νούρι αλ -Μάλικι κατήγγειλε την απόφαση αυτή. Ο Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι είναι μέλος του κόμματος Dawa του αλ-Μάλικι, ο οποίος ηγείται του συνασπισμού του Κράτους Δικαίου, που ανήκει στην Εθνική Συμμαχία.
Ο σχηματισμός νέας ιρακινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας σε μία χώρα όπου οι πολιτειακοί και πολιτικοί θεσμοί παραμένουν σε παράλυση από τον Απρίλιο, οπότε και διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές, και η οποία απειλείται με διάλυση εξαιτίας της αστραπιαίας προέλασης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταλάβει εκτεταμένες περιοχές του βορείου και δυτικού Ιράκ.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και έχει διατυπώσει την πρόθεσή του να συνδράμει την ιρακινή κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση