GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο πρώτος ασθενής με ιό του Δυτικού Νείλου για φέτος στην Αθήνα

Ένας 85χρονος, κάτοικος της Ανατολικής Αττικής είναι το πρώτο «θύμα» του ιού του Δυτικού Νείλου για το εφετινό καλοκαίρι. Όπως πληρο...


Ένας 85χρονος, κάτοικος της Ανατολικής Αττικής είναι το πρώτο «θύμα» του ιού του Δυτικού Νείλου για το εφετινό καλοκαίρι. Όπως πληροφορείται το , ο ασθενής που μολύνθηκε από τσίμπημα μολυσμένου με τον ιό κουνουπιού νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική του 401 Γενικού Νοσοκομείου.

Πρόκειται για το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2014, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί σταθερά κατά τους θερινούς μήνες από το 2010 στην Ελλάδα. Κρούσματα λοίμωξης σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος κατά το διάστημα αυτό. Το 2010 είχαν καταγραφεί 262 κρούσματα, άλλα 100 κρούσματα το 2011, το επόμενο έτος 161 κρούσματα και το 2013 άλλα 86 περιστατικά. Συνολικά 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών της λοίμωξης.

Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν απόλυτα. Δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης σε ζώα από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν δείξει την χαμηλή κυκλοφορία του ιού στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά όπως παρατηρούν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα διαγνώστηκε σχετικά αργά στη φετινή περίοδο μετάδοσης, παρά την κλινική εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, και σε νέα περιοχή κυκλοφορίας του ιού.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου αφορούν συνήθως ηλικιωμένους, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς).

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομο-απωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ). Συστήνεται, επίσης, το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση