GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύπρος: Λένε «όχι» κόμματα και τρόικα εγκλωβισμένοι για εκποιήσεις

Υπό το βάρος των οκτώ ξεκάθαρων όχι της Τρόικας που εισέπραξε η Βουλή για συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο των εκποιή...



Υπό το βάρος των οκτώ ξεκάθαρων όχι της Τρόικας που εισέπραξε η Βουλή για συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο των εκποιήσεων, συνεδριάζουν σήμερα εκ νέου οι κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εσωτερικών και Οικονομικών. Την ώρα που οι βουλευτές πλειοδοτούσαν για τροπολογίες ανεβάζοντας τις απαιτήσεις για αλλαγές στο νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος προς το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης έδωσε μεταφρασμένες τις θέσεις της Τρόικας στα αιτήματα του πολιτικού κόσμου.

Σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών καλούνται να απαντήσουν στα ερωτήματα των βουλευτών σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα που να ικανοποιεί τόσο τα κόμματα, όσο και την Κυβέρνηση και την Τρόικα, για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, των κοινωνικών εταίρων, του Συνδέσμου τραπεζών και Συνδέσμων που αφορούν την ανάπτυξη ακίνητων.

Χθες η πλειοψηφία των βουλευτών εξέφρασε σοβαρούς προβληματισμούς για τη στάση που θα κρατήσουν οι μέτοχοι των τραπεζών και οι ξένοι επενδυτές στο κομμάτι των εκποιήσεων. Παρά τις διαβεβαιώσεις των δύο υπουργών, η πλειοψηφία των βουλευτών έκανε λόγο για «αρπαχτές» που θα γίνουν στα ακίνητα και διαφώνησαν με τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν μαζικές εκποιήσεις.

Τις δυσκολίες στον χειρισμό των προσωπικών εγγυήσεων που υπάρχουν σε ενυπόθηκα δάνεια ανέδειξε η συζήτηση.

Οι πιστωτές διαμήνυσαν ξεκάθαρα στη Βουλή ότι οι εγγυήσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων των οφειλετών, και δεν μπορούν να διαγραφούν με την εκποίηση της υποθήκης του δανείου. Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα σημείωσε ότι υπολογίστηκαν στα περιουσιακά στοιχεία των νέων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου.

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλα Γιωρκάτζη, ερωτηθείσα από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατά πόσο στον διαγνωστικό έλεγχο της Pimco και στα stress test λήφθηκαν υπόψη οι προσωπικές εγγυήσεις, σημείωσε πως δεν λήφθηκαν υπόψη. Είπε, όμως, πως για να μπορέσει η Τράπεζα Κύπρου να προσελκύσει κεφάλαια ύψους €1 δισ., οι επενδυτές γνώριζαν την αξία των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, προσθέτοντας πως πέρα από τις υποθήκες υπήρχαν και οι προσωπικές εγγυήσεις. Υπέδειξε, επίσης, πως στον Συνεργατισμό είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα, αφού για τα επαγγελματικά δάνεια δεν παρέχονται προσωπικές εγγυήσεις.

Απέρριψε τις τροπολογίες η Τρόικα

Μία προς μία απορρίπτει η Τρόικα τις τροπολογίες που προτείνουν τα κόμματα, τονίζοντας τη σημασία της τήρησης του μνημονίου αλλά και των συμβατικών υποχρεώσεων των χρεωστών προς τους οφειλέτες.

1 Η Τρόικα απορρίπτει, την εισήγηση για διαγραφή του υπόλοιπου του χρέους με την εκποίηση. Αυτό «θα σήμαινε σοβαρή παρέμβαση στα συμβατικά δικαιώματα του πιστωτή και ενδεχομένως να εγερθεί θέμα αντισυνταγματικότητας», αναφέρει. «Η προοπτική διαγραφής των χρεών χωρίς σωστή αξιολόγηση της βιωσιμότητας, μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την αποπληρωμή των δανείων από τους δανειολήπτες, οι οποίοι μπορεί να επιλέξουν να μην πληρώσουν».

2 Αρνητική είναι η Τρόικα και στο θέμα του παραμερισμού προσωπικών εγγυήσεων σε περίπτωση εκποιήσεων. Αν γίνει αυτό με νόμο, αναφέρει, «θα παρεμβαίνει στη συμβατική σχέση μεταξύ της τράπεζας και του εγγυητή, και θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομική αξία της σύμβασης εγγύησης, ενδεχομένως, εγείροντας θέμα αντισυνταγματικότητας».

3 Η Τρόικα διαφωνεί επίσης με την ιδέα της νομοθετικής ρύθμισης του αριθμού των εκποιήσεων, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν εκτός αυτών που συμφωνήθηκαν στο μνημόνιο, για παράκαμψη κυβερνητικών φορέων στη διαδικασία εκποίησης. «Αναμένεται», προστίθεται, «ότι οι τράπεζες δεν θα εκποιήσουν μαζικά περιουσίες, γνωρίζοντας τις αρνητικές συνέπειες και για τους δικούς τους ισολογισμούς».

4 Αρνητική είναι και στην τροπολογία που προτείνεται στο νομοσχέδιο, ώστε η εκποίηση να προχωρεί μόνο εάν αποτυγχάνει λόγω αθέτησης του οφειλέτη συμφωνημένης αναδιάρθρωσης. Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε, αναφέρει, τα δικαιώματα των πιστωτών.

5 Η ιδέα της θεσμοθέτησης με νόμο των οδηγιών της Κεντρικής για αναδιαρθρώσεις επίσης απορρίπτεται. «Οι διαδικασίες, σύμφωνα με την οδηγία και τον Κώδικα Δεοντολογίας είναι σημαντικά εργαλεία για την παροχή κινήτρων σε πιστωτές και οφειλέτες στην αναδιάρθρωση δανείων. Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες αποτελούν εποπτικά εργαλεία».
6 Σε σχέση με το ύψος της επιφυλασσόμενης τιμής και της έκπτωσης 50%, η Τρόικα αναφέρει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της τράπεζας να εκποιήσει σε χαμηλή τιμή, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε απώλειες για τον ισολογισμό τους.

7 Η Τρόικα διαφωνεί επίσης με τη χρήση των τιμών που θα χρησιμοποιήσει το Κτηματολόγιο για τη φορολογία των ακινήτων, σημειώνοντας ότι είναι μόνο για φορολογία.

8 Η Τρόικα ξεκαθαρίζει ότι ο νόμος για τις εκποιήσεις θα πρέπει να έχει άμεση ισχύ για όλα τα υποθηκευμένα ακίνητα, εκτός από τις κύριες κατοικίες, για τις οποίες οι διατάξεις του νόμου θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015, παράλληλα με το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση