GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θα ξεμπλοκάρει ο «Μωρέας»;

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την νέα σύμβαση που φιλοδοξεί να «ξεμπλοκάρει» τον Αυτο...



Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την νέα σύμβαση που φιλοδοξεί να «ξεμπλοκάρει» τον Αυτοκινητόδρομο Μωρέα, προκειμένου να ολοκληρωθούν και τα τελευταία, λίγα χιλιόμετρα του άξονα.

Το χρηματοδοτικό κενό του έργου αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της περιόδου παραχώρησης. Αυτό προκλήθηκε απο την σημαντική πτώση της κυκλοφορίας ενός δρόμου που αφορά κατά κύριο λόγο σε εσωτερικές μετακινήσεις και δεν περιλαμβάνει σημαντική διεθνή κίνηση.

Ουσιαστικά, το ποσό αυτό, λειτουργεί ως εγγύηση προς τις τράπεζες οι οποίες έχουν πάψει να χρηματοδοτούν το έργο. Βασικό επιχείρημα πάντως στην διαπραγμάτευση είναι η εκτιμώμενη αύξηση της κυκλοφορίας κάτι όμως που δεν φαίνεται να πείθει τις τράπεζες. Αυτές ζητούν την κάλυψη του κενού απο τον δημόσιο κορβανά και την παραίτηση του δημοσίου απο δικαιώματα επί των διοδίων. Το μοντέλο δηλαδή που ακολουθήθηκε και στους άλλους αυτοκινητοδρόμους που παρέμεναν παγωμένοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάντως, την επικείμενη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να διαδεχτεί η λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από την Κομισιόν και η υποβολή προς έγκριση στη Βουλή της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης.
Ας σημειωθεί ότι ο αυτοκινητόδρομος έχει αποπερατωθεί σε ποσοστό 90%, ενώ το ποσοστό που υπολείπεται αφορά την περιφερειακή οδό Καλαμάτας μήκους 11 χλμ. και το «έξτρα» τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη που θα έχει μήκος 46 χλμ..

Η Μορέας Α.Ε. ελέγχεται από τις εταιρείες Άκτωρ παραχωρήσεις (71,67%), J&P-Άβαξ (15%), Ιντρακομ Συμμετοχών (13,33%).. Με τη λειτουργία η απόσταση από την Αθήνα μέχρι τη Σπαρτη θα περιοριστεί σε 2 ώρες και 15 λεπτά, περίπου 1 ώρα λιγότερο από όσο απαιτείται σήμερα.

Εκτός από τα έργα που κατασκευάζει ο «Μωρέας», απομένει και η κατασκευή γέφυρας 390 μέτρων στην Τσακώνα, σε τμήμα που κατασκευάζεται σαν Δημόσιο έργο. Η παράδοση της γέφυρας αναμένεται στα τέλη του φετινού έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση