GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σφοδρές μάχες στη Συρία

Τουλάχιστον 31 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν όταν η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας σφυροκόπησε πολλές θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ...


Τουλάχιστον 31 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν όταν η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας σφυροκόπησε πολλές θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), το οποίο στοχοθετείται ταυτόχρονα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στο Ιράκ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Πρόκειται για τις πιο σφοδρές επιδρομές των συριακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της οργάνωσης αυτής» εξτρεμιστών ως σήμερα, επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.
«Το καθεστώς εξαπέλυσε 14 επιδρομές στην πόλη Ράκα και 11 στην πόλη Τάμπκα στην επαρχία Ράκα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 31 τζιχαντιστές και σκοτώνοντας δεκάδες ακόμη εξ αυτών», ανέφερε η ΜΚΟ, η οποία βασίζεται για να αντλεί πληροφορίες σε ένα ευρύ δίκτυο πολιτικών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών.
Εκτός από τις θέσεις των τζιχαντιστών στη Ράκα, το καθεστώς προχώρησε σε επιδρομές εναντίον μελών του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, ανατολικά, μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από την οργάνωση, αλλά και στην επαρχία Χαλέπι, βόρεια, ιδίως στην Αχτάριν και στην Ντάμπεκ, δύο κοινότητες που οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την περασμένη Τετάρτη, αφού εξεδίωξαν από εκεί άλλους αντίπαλούς τους αντάρτες.
Η κλιμάκωση της δράσης του συριακού καθεστώτος εναντίον του ΙΚ καταγράφεται μετά την κεραυνοβόλο έφοδο των τζιχαντιστών στο Ιράκ και την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού «χαλιφάτου» στα εδάφη που ελέγχουν στο Ιράκ και στη Συρία.
Στον πολύμορφο πόλεμο ο οποίος μαίνεται στη Συρία, το καθεστώς μάχεται εδώ και τρία χρόνια με τους αντάρτες, οι οποίοι ταυτόχρονα βρίσκονται σε σύγκρουση με τους τζιχαντιστές του ΙΚ.
«Το καθεστώς της Δαμασκού θέλει να δείξει στους Αμερικανούς ότι όπως και εκείνοι, είναι ικανό να πλήξει το ΙΚ», σχολίασε ο Άμπντελ Ραχμάν.
Από το ξέσπασμα της εξέγερσης στη Συρία τον Μάρτιο του 2011, το καθεστώς σκιαγραφεί συλλήβδην τους αντικαθεστωτικούς ως «τρομοκράτες» που υποστηρίζονται από το εξωτερικό. Παρά τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, βάζει τις δύο παρατάξεις στο ίδιο τσουβάλι.
«Το καθεστώς πλήττει το ΙΚ εκεί όπου είναι ισχυρό. Στα περιοχές όπου η οργάνωση αυτή συγκρούεται με τους αντάρτες, δεν αναμιγνύεται, ώστε οι δύο εχθροί του να συγκρουστούν και να αποδυναμωθούν», σημείωσε ο Άμπντελ Ραχμάν.
«Αλλά αν η μια πλευρά αποκτήσει το πλεονέκτημα, την πλήττει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πέραν της Ντέιρ αλ Ζορ, το ΙΚ ελέγχει τη Ράκα και έχει εκδιώξει τις δυνάμεις του καθεστώτος από τουλάχιστον δύο τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας στην επαρχία αυτή. Ο στρατός δεν ελέγχει πλέον το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τάμπκα.
Ένας κάτοικος στη Ράκα είπε ότι πέραν των αεροπορικών επιδρομών που κλιμακώνονται, δεκάδες οβίδες του πυροβολικού εβλήθησαν εναντίον περιοχών οι οποίες ελέγχονται από τους τζιχαντιστές. Ο ίδιος υπολόγισε ότι «περίπου το 30% των πληγμάτων γίνονται εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους», ενώ «τα υπόλοιπα γίνονται σε περιοχές όπου ζουν πολίτες».
Πάνω από 170.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με ακτιβιστές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση