GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σύννεφα πολέμου πάνω από την Ουκρανία

Επιδεινώνεται και πάλι η ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κιέβου Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας μετά τις α...


Επιδεινώνεται και πάλι η ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κιέβου Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας μετά τις απώλειες που είχαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και τις καταγγελίες για παρουσία ρώσων στρατιωτών και τεθωρακισμένων οχημάτων σε ουκρανικό έδαφος, τόνισε ότι η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη είναι «εξαιρετικά δύσκολη [...] αλλά ελέγξιμη» όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
Ο Ποροσένκο, μιλώντας στη διάρκεια της συνάντησής του με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας μετά την πτώση της πόλης Νοβοαζόφσκ στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, είπε ότι ρωσικά στρατεύματα «έσπευσαν να βοηθήσουν» τους αντάρτες μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.
Η κατάληψη του Νοβοαζόφσκ αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο, καθώς αφήνει ευάλωτη τη Μαριούπολη.
Αιματηρές μάχες

Δεκαπέντε πολίτες σκοτώθηκαν από τα πυρά του πυροβολικού που έπληξαν πολλές συνοικίες στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης και της αυτοανακηρυγμένης «λαϊκής δημοκρατίας» αυτής.
Στην ανακοίνωσή τους, που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, οι τοπικές αρχές χαρακτήρισαν τη γενικότερη κατάσταση «πολύ τεταμένη».
Το Ντονέτσκ σφυροκοπείται εδώ και δύο εβδομάδες καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις αποπειρώνται να εκδιώξουν από αυτή τους φιλορώσους μαχητές. Επιδίωξη των τελευταίων είναι η «Λαϊκή Δημοκρατία» που έχουν ανακηρύξει να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, επλήγησαν από πυρά πυροβολικού σπίτια σε συνοικίες στο δυτικό, στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ. Νωρίτερα σήμερα, οι αρχές στο Ντονέτσκ είχαν κάνει λόγο για 11 θανάτους μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.
Περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσαν σήμερα δύο μέλη του προεδρικού συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, επικαλούμενα αναφορές αυτοπτών μαρτύρων και συγγενών των νεκρών.
Η Έλα Πολιάκοβα και η ο Σεργκέι Κριβένκο, μέλη του συμβουλίου, είπαν ότι περίπου 300 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν στη μάχη που σημειώθηκε την 13η Αυγούστου κοντά στην πόλη Σνίζνιε στην επαρχία Ντονέτσκ, όταν μια φάλαγγα φορτηγών που μετέφεραν πυρομαχικά επλήγη από ομοβροντία πυραύλων Γκραντ.
«Μια μονάδα Ρώσων στρατιωτών δέχθηκε επίθεση από ρουκέτες Γκραντ και περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Όλα συνέβησαν στην πόλη Σνίζνιε, στην επαρχία Ντονέτσκ» είπε ο Κριβένκο σε μια τηλεφωνική επικοινωνία. Η Πολιάκοβα επισήμανε ότι κι εκείνη έχει πληροφορίες για τον ίδιο απολογισμό, 100 και πλέον νεκρούς, όσον αφορά τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.
Διάψευση από τη Μόσχα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ωστόσο διέψευσε με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τις πληροφορίες ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες δρουν εντός του ουκρανικού εδάφους.
«Παρατηρήσαμε ότι εκτοξεύονται αυτές οι ψευδείς φήμες και είμαστε υποχρεωμένοι να απογοητεύσουμε τους υπερπόντιους επινοητές τους και τους ελάχιστους απολογητές τους στη Ρωσία» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.
«Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το υλικό δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», υπογράμμισε.
Προβληματισμός στον ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ανησυχεί έντονα για τις πληροφορίες ότι οι συγκρούσεις την Ουκρανία επεκτάθηκαν νοτιότερα, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτεί μια "επικίνδυνη κλιμάκωση" της κρίσης, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.
"Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση, ούτε μπορεί να επιτραπεί η συνέχιση της βίας και της καταστροφής που αυτή η σύγκρουση έχει επιφέρει στην ανατολική Ουκρανία", είπε ο Στεφάν Ντιζαρίτς μιλώντας στους δημοσιογράφος.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 21:00 για να συζητήσει την κρίση στην Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας.
Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο Παρασκευή για να συζητήσουν την κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας, μετά τις καταγγελίες του Κιέβου ότι η Ρωσία μεταφέρει στρατό στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας για να υποστηρίξει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.
Η Ουκρανία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, όμως συμμετέχει τακτικά σε συνεδριάσεις των χωρών μελών της Συμμαχίας μέσω της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση