GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μόνο οι πενηντάρες κάνουν τόπλες...

Μήπως το topless είναι πλέον ντεμοντέ; Απ' ό,τι φαίνεται στη Γαλλία είναι, αφού το γαλλικό «Elle» παρατηρεί πως η topless ηλιοθεραπεί...

Μήπως το topless είναι πλέον ντεμοντέ; Απ' ό,τι φαίνεται στη Γαλλία είναι, αφού το γαλλικό «Elle» παρατηρεί πως η topless ηλιοθεραπεία σιγά σιγά εκλείπει.
Σύμφωνα με το περιοδικό, οι γυναίκες έχουν σταματήσει το μονοκίνι για τρεις κυρίως λόγους: αρχικά, επειδή ανησυχούν για την υγεία τους και για το ενδεχόμενο καρκίνου του δέρματος. Δεύτερον, λόγω του τρόπου που αντιλαμβάνεται ο κόσμος τις γυναίκες που εμφανίζονται topless στην παραλία και της ιδέας ότι είναι «εύκολες». Και τέλος, επειδή τελευταία προωθείται όλο και περισσότερο ο σχετικός με το στήθος ακτιβισμός. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η φεμινιστική ομάδα Femen, που χρησιμοποιεί το γυμνό στήθος για να τραβήξει το ενδιαφέρον γύρω από διάφορους αγωνιστικούς σκοπούς, αλλά και η ακτιβιστική καμπάνια Free the Nipple (= ελευθερώστε τη ρώγα), η οποία ενθαρρύνει τις γυναίκες να κυκλοφορούν topless, ώστε να αποβληθεί ο στιγματισμός του γυναικείου σώματος.

Το «Elle» θυμάται τη δεκαετία του 1960, όταν οι γυναίκες του St. Tropez καλωσόρισαν το topless στην παραλία ως μια νέα ελευθερία. Αμέσως μόλις η Brigitte Bardot πέταξε από πάνω της το πάνω μέρος του μαγιό, το μονοκίνι έγινε στη γαλλική κουλτούρα συνώνυμο της απελευθέρωσης των γυναικών και δείγμα πραγματικής ισότητας.
Σήμερα, ωστόσο, μόλις το 2% των γυναικών κάτω των 35 το επιλέγει και ίσως να μη φταίει μόνο ο καρκίνος του δέρματος ή ο πολιτικός ακτιβισμός... Η Alice Pfeiffer, 23 ετών, δημοσιογράφος αγγλογαλλικής καταγωγής, θεωρεί ότι η εξαφάνιση του topless οφείλεται κυρίως στα social media: «Οι νεαρές γυναίκες γύρω στα είκοσι το κάνουν λιγότερο γιατί ξέρουν ότι μπορεί να καταλήξουν ημίγυμνες στον τοίχο τους στο Facebook».

Η Pfeiffer συνεχίζει προσθέτοντας ότι η παγκοσμιοποιημένη και αμερικανοποιημένη προσέγγιση του γυναικείου σώματος, αλλά και του τι είναι sexy, εκτόπισε το διακριτικό γαλλικό ερωτισμό και προώθησε την πορνογραφία και την υπερσεξουαλικότητα.
Το φαινόμενο επηρέασε περισσότερο τη Γαλλία, σε σχέση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ένα τρίτο των Γερμανών και Αυστριακών κάνουν ηλιοθεραπεία γυμνοί, ενώ στην Αγγλία μία στις έξι γυναίκες έχει εμφανιστεί topless στην παραλία ή σκοπεύει να το κάνει. «Δεν σκέφτομαι τον καρκίνο ή τυχόν φωτογραφίες», λέει η Jess, 32 ετών, «θέλω απλώς να μαυρίζω σε ολόκληρο το σώμα».

Θέμα γενεών
Η Valeria Costa-Kostritsky, 32 ετών, συγγραφέας που ζει στο Παρίσι, σημειώνει ότι πρόκειται μάλλον για θέμα γενεών. «Δεν έχω δει ποτέ νεαρές γυναίκες topless, αλλά κάποιες γυναίκες άνω των 50 το κάνουν» παρατηρεί και προσθέτει ότι το θέμα υγείας δεν αφορά τόσο στον καρκίνο όσο στη ματαιοδοξία: «Στις γυναίκες της γενιάς μου πάντα έλεγαν ότι ο ήλιος κάνει κακό στο δέρμα. Αν προσθέσουμε στον ήλιο και τη βαρύτητα, αρχίζουμε και φοβόμαστε ότι δεν έχουμε όμορφο στήθος».
Οι περισσότεροι πάντως θα συμφωνήσουν ότι οι Γαλλίδες εξακολουθούν να αισθάνονται άνετα με το topless. «Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο καλύπτονται» λέει η Costa-Kostritsky, «είναι ότι όταν γδύνονται είναι πιο ενδιαφέρον για τον εραστή τους».
Επιμέλεια: ΕΡΑΣΜΙΑ ΣΦΑΕΛΟΥ
(Πηγή: Guardian)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση