GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύπρος: Ψάχνουν κοινό έδαφος για εκποιήσεις

Κοινό έδαφος με τα κόμματα για προώθηση της νομοθεσίας περί εκποιήσεων αναζητά η κυβέρνηση, υπό το βάρος έντονων επικρίσεων και...



Κοινό έδαφος με τα κόμματα για προώθηση της νομοθεσίας περί εκποιήσεων αναζητά η κυβέρνηση, υπό το βάρος έντονων επικρίσεων και υπό την πίεση του χρόνου. Οι υπουργοί.
εσωτερικών και οικονομικών συνεχίζουν σήμερα τις επαφές τους με τα κόμματα, προσπαθώντας να πείσουν για την αναγκαιότητα ψήφισης του νομοσχεδίου, ώστε να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Όπως αναφέρει το stockwatch οι υπουργοί θα συναντήσουν σήμερα το πρωί τους σοσιαλιστές και τους οικολόγους, και την Τετάρτη το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ. Αναμένεται να οριστικοποιηθούν συναντήσεις με το ΑΚΕΛ και τη Συμμαχία των Πολιτών την Τετάρτη και Πέμπτη, αντίστοιχα.
Στις 11 Αυγούστου το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην επιτροπή οικονομικών για να οδηγηθεί στην ολομέλεια μέχρι το τέλος του έτους. Το Eurogroup αναμένεται να εξετάσει την εκταμίευση ή όχι της επόμενης δόσης του προγράμματος, ύψους €436 εκ., στις 12 Σεπτεμβρίου.

Θέλει αλλαγές ακόμα και ο ΔΗΣΥ
Ακόμα και το κυβερνών κόμμα, προτείνει ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο. Ο εκπρόσωπος του δήλωσε το Σαββάτο ότι, αντί ιδιωτικών εκτιμήσεων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του κτηματολογίου με τιμές του 2013 για τις εκποιήσεις.

Μια τέτοια ρύθμιση, συνεπάγεται υψηλότερο σημείο αφετηρίας για τους πλειστηριασμούς, αφού, με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι τιμές στις αρχές του 2013 ήταν τουλάχιστον 11% υψηλότερες από ότι είναι σήμερα.

Ο ΔΗΣΥ προτείνει επίσης νομοθετική ρύθμιση των αναδιαρθρώσεων δανείων, με την οποία επιδιώκει να δοθεί χρόνους σε αρκετούς δανειολήπτες. Στο θέμα αυτό φαίνεται να υπάρχει περιθώριο συγκλίσεων με το ΔΗΚΟ, που μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του, παρά την έντονη κριτική που ασκεί.

Κλειστά τα χαρτιά του Νικόλα
Ερωτηθείς χθες κατά πόσον υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξει η μέχρι στιγμής αρνητική στάση που φαίνεται να έχει το ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, ο πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι στο ΔΗΚΟ ακόμη θυμούνται τις δεσμεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα κατοχυρώσει την οικογενειακή οικία και τις διακηρύξεις του ότι θα φέρει στη βουλή σχέδια προστασίας και προσφοράς εναλλακτικών επιλογών στους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

«Ο Νίκος Αναστασιάδης έφερε στη βουλή ένα νομοσχέδιο που προνοεί μαζικές εκποιήσεις», είπε.
«Και ακόμη χειρότερα», συνέχισε, «αυτό που διαπιστώνουμε με μια πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου είναι ότι αυτοί που χρωστάνε το 90% των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν επηρεάζονται από αυτές τις διαδικασίες και ότι αυτοί που θα επηρεαστούν και που κινδυνεύουν είναι οι κυπριακές οικογένειες».

«Στόχος του σχεδίου είναι οι κυπριακές οικογένειες, κι εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πιεστούν επιχειρήσεις με αυτό το νομοσχέδιο αναφέροντας, πως οι τράπεζες έχουν εργαλεία στη διάθεσή τους για να πιέσουν επιχειρήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

«Η τράπεζα ανά πάσα στιγμή μπορεί να εισέλθει με ένα ειδικό διάταγμα που έχει να κάνει με τις κυμαινόμενες επιβαρύνσεις που κατέχουν για όλες τις επιχειρήσεις, να αναλάβει τη διαχείριση της επιχείρησης και να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι «το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις υποθηκών αφορά μόνο τα σπίτια».

Ερωτηθείς κατά πόσον το ΔΗΚΟ θα ετοιμάσει τροπολογίες, όπως και άλλα κόμματα, ο πρόεδρος του κόμματος εξήγησε πως δεν είναι θέμα τροπολογιών και δήλωσε ότι αυτό που εδώ και αρκετό καιρό υποστηρίζει το ΔΗΚΟ είναι ότι το πρόβλημα διαχείρισης της τραπεζικής κρίσης είναι ευρύτερο και έχει να κάνει ακριβώς με πολλά ζητήματα που δεν έχουν άμεση σχέση με το εν λόγω νομοσχέδιο.

«Οι εκποιήσεις είναι ένα μικρό κομμάτι του προβλήματος», είπε, προσθέτοντας πως αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι το τί θα γίνει με το πρόβλημα ρευστότητας, τα χρήματα που έφυγαν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και πήγαν στην Ελλάδα, με το κούρεμα των καταθέσεων και την αλλαγή των οδηγιών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Πρέπει να δούμε και αναμένουμε δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τις πειθαρχικές διαδικασίες που πρέπει να ξεκινήσουν στην Κεντρική Τράπεζα για να διαφανούν οι ευθύνες εκείνων που ξεπούλησαν τα κυπριακά παραρτήματα στην Ελλάδα, εκείνων που απέτυχαν να διαπραγματευτούν για τις παραδοχές της Pimco και εκείνων που είχαν καθήκον να προστατεύσουν τους κύπριους δανειζομένους, αλλά απέτυχαν παταγωδώς», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «φυσικά και θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος όπως επίσης και στην κοινοβουλευτική ομάδα».

Σε ερώτηση για το πώς τοποθετείται το ΔΗΚΟ έναντι της πρότασης ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ για προστασία της πρώτης κατοικίας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι υπάρχει η πρόταση ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ όπως υπάρχει και η πρόταση του ΔΗΚΟ για θεσμοθέτηση του κώδικα δεοντολογίας και παραχώρηση εξουσιών, μέσω της άσκησης των οποίων θα εξαναγκάζονται οι τράπεζες να προχωρούν σε αναδιάρθρωση δανείων, κάτι που όπως είπε, δεν γίνεται σήμερα.

«Όλες αυτές οι προτάσεις πρέπει να συζητηθούν», πρόσθεσε.

Κίνδυνος κοινωνικής δυστυχίας

Ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι ο νόμος για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας και χωρίς να υπάρξει διαχωρισμός και προστασία των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι τυχόν αποδοχή της λογικής του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, πέραν του ότι θα οδηγήσει, όπως είπε, σε φαινόμενα κοινωνικής δυστυχίας και κοινωνικής εξουθένωσης, θα οδηγήσει και σε μια «καταβύθιση της αξίας των τιμών των ακινήτων και στην είσοδο της οικονομίας σε ένα νέο φαύλο κύκλο ύφεσης, νέων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ανεργίας και κοινωνικής δυστυχίας».

Καθησυχάσει ο Hourican

Ο CEO της Τρ. Κύπρου John Hourican έσπευσε χθες να καθησυχάσει όσους διαβλέπουν κίνδυνο μαζικών εκποιήσεων.

Η Τράπεζα έχει επίγνωση των υποχρεώσεων της απέναντι στην κοινωνία και την ανάγκη να αποφύγουμε τις μαζικές εκποιήσεις ή να κατατρέχουμε τους πιο ευάλωτους, ανέφερε σε συνέντευξη του στην Καθημερινή Κύπρου.

Η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει «καμία πρόθεση να μετατραπεί στη μεγαλύτερη εταιρεία εκποιήσεων του τόπου», είπε.

Σημείωσε ότι στόχος είναι «να αντιμετωπίσουμε τους δανειολήπτες που εκμεταλλεύονται το νόμο και αρνούνται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν, ακόμα και όταν θα μπορούσαν να τις εξυπηρετήσουν».

Σε σχέση με το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Hourican τάσσεται υπέρ της προστασίας των ευάλωτων και αναφέρει ότι η Τράπεζα δεν αισθάνεται καθόλου άβολα με αυτό, νοουμένου ότι αυτό, όπως επισημαίνει, δεν δημιουργεί κίνητρα για εκείνους που μπορούν αλλά αρνούνται να πληρώσουν.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή ξένων επενδυτών μετά την πρώτη φάση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ο κ. Χούρικαν αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών μπαίνουν στην τράπεζα με ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας και δεν έχει καμία ένδειξη, όπως σημειώνει, πως οι επενδυτές είναι «γεράκια» και θα εγκαταλείψουν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σε σχέση με τον ELA, ο κ. Hourican αναφέρει ότι στόχος είναι η μείωση του στο 25% μέχρι το τέλος του έτους, από 37%, μέσω της απομόχλευσης, της έκδοσης μετοχικού κεφαλαίου και της προσφοράς στην αγορά καλυμμένου ομολόγου που διατηρεί σήμερα η Τράπεζα ως ρευστότητα μέσω ELA.

Αναφέρει επίσης ότι όλα τα στοιχεία της Τράπεζας δείχνουν πως είναι σε θέση να περάσει επιτυχώς τα στρες τεστ, ενώ σε σχέση με την επιστροφή της μετοχής της τράπεζας στο ΧΑΚ, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου την καθορίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση