GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα υπερμεγέθη τατουάζ ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους για την υγεία!

Οι βιολόγοι μελετητές που εξερευνούν τη θεωρία της εξέλιξης υποστηρίζουν πως ο άνθρωπος σκαρφάλωσε στην κορυφή της οικογένειας...



Οι βιολόγοι μελετητές που εξερευνούν τη θεωρία της εξέλιξης υποστηρίζουν πως ο άνθρωπος σκαρφάλωσε στην κορυφή της οικογένειας των θηλαστικών εξαιτίας της...
ακόρεστης αδυναμίας του στο σeξ και τον ήλιο. Η εξέλιξη των ανθρώπινων επιδεξιοτήτων είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την προσαρμογή του είδους στις συνθήκες του ηλιόλουστου πλανήτη, κάτι που αποδεικνύεται και από τη σύνδεση μεγάλου ποσοστού του γονιδιώματος με τoυς υποδοχείς UV. Οι κίνδυνοι από την υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι πλέον γνωστοί, αλλά ελάχιστα έχουν μελετηθεί οι πιθανές επιπτώσεις στο δέρμα από τη νέα μόδα των τατουάζ.

Η έκρηξη της μόδας του τατουάζ στη Δύση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών έχει οδηγήσει το 10% του γενικού πληθυσμού να έχει χαράξει το δέρμα του με τουλάχιστον ένα τατουάζ. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς και σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες κάθεται στην καρέκλα ενός δερματοστίκτη. Η μόδα πλέον προστάζει μεγάλα και περίτεχνα σχέδια που καλύπτουν όλο και περισσότερη επιφάνεια και αφήνουν ελάχιστο δέρμα χωρίς τα σημάδια από το μελάνι. Αναπόφευκτα οι νέοι θα σπεύσουν να απολαύσουν την φαινομενικά αθώα ελευθεριότητα με υπερβολή. Η φύση έχει όμως αποδειχθεί πως δεν δείχνει επιείκεια στην υπερβολή και πλέον οι λόγοι ανησυχίας για τα υπερμεγέθη τατουάζ μοιάζουν απόλυτα δικαιολογημένοι. Το τατουάζ μπορεί να μοιάζει με ένα είδος τέχνης, αλλά αυτή προϋποθέτει την έγχυση δυνητικά τοξικών χημικών ουσιών βαθιά στο δέρμα. Καθώς όλο και μεγαλύτερα μέρη του σώματος καλύπτονται, το ποιες θα είναι οι ακούσιες συνέπειες από αυτό, περιορίζεται μέχρι στιγμής σε ζητήματα καθαριότητας και υγιεινής των στούντιο.

Οι βελόνες τατουάζ διαπερνούν το ανώτερο στρώμα του δέρματος, μερικές φορές σε βάθος που φτάνει τα δύο χιλιοστά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ορισμένα από τα συστατικά του μελανιού μπορεί να είναι τοξικά όπως άλλωστε υπέδειξε το 2012 μια έρευνα για την Δανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Ακόμη και ορισμένοι κατασκευαστές μελανιών έχουν παραδεχθεί ότι ορισμένα στούντιο χρησιμοποιούν ακατάλληλα μελάνια που περιέχουν καρκινογόνες ενώσεις.

Bρισκόμαστε στη φάση μελέτης του πώς το δέρμα επηρεάζεται από τις χρωστικές ουσίες των μελανιών και των συναφών χημικών προϊόντων τους. Ο Desmond Tobin και οι συνάδελφοί του Colin Grant και Pete Twigg, ειδικοί στη χρήση του μικροσκοπίου ατομικής δύναμης (AFM) και της μηχανικής των ιστών, έχουν ήδη ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στα τατουάζ, και στις αντιδράσεις αυτών των χρωστικών σε μορφή νανο-σωματιδίων. Οι ανησυχίες τους επικεντρώνονται στο ότι τα νανο-σωματίδια του μελανιού πιθανόν να καταλήγουν και σε άλλα όργανα του σώματος. Οι εργαστηριακές έρευνες που έφεραν σε επαφή τους ινοβλάστες (τα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο στο δέρμα) με το μελάνι τατουάζ (ακόμα και όταν ήταν πολύ αραιωμένο) δείχνουν ότι μειώνεται σημαντικά η βιωσιμότητά τους. Το κολλαγόνο είναι το κύριο συνδετικό του ιστού του σώματος, και τα νανο-σωματίδια από το μελάνι του τατουάζ μπορούν να ενσωματωθούν στο δίκτυο κολλαγόνου του χορίου. Αργότερα, τα σωματίδια του μελανιού εμφανίζονται γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία.

Είναι ίσως η φύση των σύγχρονων φιλελεύθερων κοινωνιών που κάνει τα μέτρα προστασίας ενάντια σε ανεπιθύμητες συνέπειες προσωπικών επιλογών να λαμβάνονται αργοπορημένα. Η περίπτωση των τατουάζ είναι αντίστοιχη με εκείνη των σολάριουμ που ακόμη και σήμερα βρίσκονται εκτός νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Ένας άλλος παράγοντας που καθοδηγεί την εξέλιξή της μόδας των τατουάζ είναι η τεράστια βιομηχανία που άνθισε μαζί του.

Μόλις πέρυσι διοργανώθηκε το πρώτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τατουάζ και έρευνα σχετικά με τις χρωστικές ουσίες. Σκοπός αυτού του πρωτοποριακού συνεδρίου ήταν να επικοινωνηθούν οι νέες κλινικές μελέτες των ερευνητών σχετικά με τα τατουάζ και τις συναφείς βιομηχανικές χρωστικές τους - όχι μόνο στις ιατρικές κοινότητες, αλλά και όσους επιφορτίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας ή εμπλέκονται στην κατασκευή, τη διανομή και την πώληση του μελανιού τατουάζ.

Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γνωρίσουμε σχετικά με αυτό το θέμα. Είμαστε μόλις στην αρχή της εξέτασης των πιθανών ιατρικών επιπλοκών του τατουάζ, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, των καρκινογόνων ιδιοτήτων του και των δυνατοτήτων του να προκαλέσει μεταλλάξεις και αλλεργίες. Ήδη υπάρχουν ανησυχίες πως οι χημικές ουσίες που σχετίζονται με το μελάνι του τατουάζ μπορούν να καταστούν πιο ασταθείς από τις προσπάθειες για αφαίρεσή τους με λέιζερ.

Είναι ακόμη σχετικά νωρίς για συμπεράσματα, αλλά η γνώση και η ευαισθητοποίηση είναι απαραίτητο να ενισχυθούν, ειδικά εφόσον το τατουάζ έχει γίνει τόσο διαδεδομένο. Όπως άλλωστε έχει στο παρελθόν πει και ο Παράκελσος: "Η δόση κάνει το δηλητήριο".

*Απόδοση του άρθρου του καθηγητή κυτταρικής βιολογίας και διευθυντή του Κέντρου Δερματικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, δρ. Desmond Tobin που δημοσιεύτηκε στο theconversation.com.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση