GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Οι Σήραγγες οδηγούν στην Καρδιά των Φόβων των Ισραηλινών"

Ένα άρθρο των New York Times το οποίο αναφέρεται στον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει το Ισραήλ από τις σήραγγες της τρομοκρατίας ...



Ένα άρθρο των New York Times το οποίο αναφέρεται στον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει το Ισραήλ από τις σήραγγες της τρομοκρατίας της Χαμας...

Του Jodi Rudoren

ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΙΣΡΑΗΛ – ΓΑΖΑΣ - Η στρογγυλή οροφή από μπετόν της σήραγγας αγγίζει τα κοντοκουρεμένα καφέ μαλλιά του Αντισυνταγματάρχη Oshik Azulai. Βρίσκεται 1,7 μέτρα πάνω από το χωμάτινο έδαφος. Οι τοίχοι είναι 76,2 εκατοστά σε πλάτος- αρκετά μεγάλοι ώστε να περάσουν ξυστά δύο άνθρωποι εκτός εάν φορούν στρατιωτική πανοπλία. Έχει δροσιά στη σήραγγα που έχει βάθος 14 μέτρα, και φυσικά είναι σκοτεινά. Τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούν.

Ο Συνταγματάρχης Azulai, ο υπαρχηγός της Νότια Μεραρχίας της Γάζας του Ισραηλινού Στρατού, δήλωσε ότι αυτή η σήραγγα φτάνει 1,2 χιλιόμετρα μέσα στο Ισραήλ κοντά σε ένα αγρόκτημα με καρπούζια τα οποία είναι ώριμα αλλά δεν έχουν μαζευτεί εξαιτίας του πολέμου. Η σήραγγα καταλήγει σε απόσταση 548 μέτρων από το Κιμπούτς Ein Hashlosha ένα αγροτικό θυλάκιο 325 ατόμων. Όμως δεν είχε ολοκληρωθεί. Σε αντίθεση με τις σήραγγες που χρησιμοποιούνται για την διείσδυση μέσα στο Ισραήλ από την Γάζα τις τελευταίες ημέρες, αυτή είχε ηλεκτρικά καλώδια κατά μήκος του τείχους και σιδηροδρομικές γραμμές για την μεταφορά χώματος.

Η καταστροφή αυτών των σηραγγών ήταν ο δεδηλωμένος στόχος της χερσαίας εισβολής στη Γάζα, που ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου. Αλλά έπειτα από 11 ήμερες επιχειρήσεων και αφού Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν ανακαλύψει 31 σήραγγες και έχουν καταστρέψει 15, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές διείσδυσαν και πάλι υπογείως μέσα στο Ισραήλ το απόγευμα της Δευτέρας και συγκρούστηκαν με στρατιώτες σε χώρο προετοιμασίας επιχειρήσεων. Πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος, όπως και τουλάχιστον ένας από τους άνδρες από τη Γάζα.

"Δεν θα ολοκληρώσουμε την επιχείρηση χωρίς να εξουδετερώσουμε τις σήραγγες, που μοναδικό στόχο έχουν την καταστροφή των πολιτών μας και την δολοφονία των παιδιών μας", ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεοπτικό διάγγελμα αργότερα. "Δεν μπορούν οι πολίτες του Κράτους του Ισραήλ να ζουν κάτω από τη θανατηφόρα απειλή ρουκετών και της διείσδυσης μέσα από σήραγγες – με τον θάνατο να έρχεται από τον ουρανό και από την γη."

Η σκέψη των σηραγγών βρίσκεται στα απόκρυφα σημεία της Ισραηλινής φαντασίας τουλάχιστον από το 2006, όταν η Χαμάς, το εξτρεμιστικό ισλαμιστικό κίνημα που κυριαρχεί στη Γάζα, χρησιμοποίησε μία για να απαγάγει έναν ισραηλινό στρατιώτη.

Σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το μπαράζ ρουκετών που βάζουν τους Ισραηλινούς να τρέχουν σε καταφύγια καθ' όλη την διάρκεια της αιματηρής μάχης τις τελευταίες 21 ημέρες, οι επιθέσεις από τις σήραγγες έχουν κλονίσει την συλλογική ψυχολογία (των Ισραηλινών) και έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν ή ακόμα και να επεκτείνουν τη μάχη.

Σε καφετέριες και παιδικές χαρές, σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και στις ιδιωτικές συζητήσεις στα υπνοδωμάτια, οι Ισραηλινοί ανταλλάσουν εφιαλτικά σενάρια που ανήκουν στη σφαίρα των ταινιών δράσης. Ένοπλοι εχθροί προβάλλουν κάτω από βρεφονηπιακούς σταθμούς ή σε μια τραπεζαρία, σαρώνοντας ένα πλήθος με ρίψεις πολυβόλων ή με κάποια χημική ουσία, ζωσμένοι με εκρηκτικά για να ανατιναχτούν, ή για να αρπάξουν αιχμαλώτους και να τρυπώσουν πάλι πίσω στο έδαφος.

"Μας μεταφέρει λίγο στα παραμύθια των δαιμόνων της παιδικής μας ηλικίας, είπε ο Eyal Brandeis, 50 ετών, πολιτικός επιστήμων που ζει στο Κιμπούτς Sufa, δυο χιλιόμετρα από το σημείο όπου 13 εξτρεμιστές ξεπρόβαλλαν από μια σήραγγα τα ξημερώματα στις 17 Ιουλίου. "Ζω σε ένα πολύ επαρχιακό περιβάλλον, με ησυχία, πράσινο γρασίδι και δέντρα. Δεν είναι ευχάριστη σκέψη η ιδέα ότι μια μέρα κάθεσαι στην βεράντα σου πίνοντας καφέ με την σύζυγο και μια ομάδα τρομοκρατών ξεπροβάλλει από το έδαφος."

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού είπε ότι στις σήραγγες που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι τώρα έχουν ανακαλύψει πάνω από 70 παράπλευρα δίκτυα. Μέσα στη σήραγγα του Ein Hashlosha περισυνέλεξαν σακουλάκια από πατατάκια με ημερομηνίες που έφταναν και μέχρι τον Φεβρουάριο. Σε άλλα σημεία υπήρχαν χουρμάδες, νερό και κράκερ, ρουκετοβόλες χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα, μικρά δωμάτια που λειτουργούσαν για τον ύπνο ή σαν κρυψώνες, μια εργαλειοθήκη απαγωγών με ηρεμιστικά και πλαστικές χειροπέδες, στολές του Ισραηλινού Στρατού, και ένα τρυπάνι Bosch που χρησιμοποιείτο για την εκσκαφή των σηράγγων, το οποίο ο Συνταγματάρχης Azulai περιέγραψε ως "πολύ καλό."

"Είναι σαν να υπάρχει ένα μετρό κάτω από την Γάζα," είπε.

Ισραηλινοί ειδικοί δήλωσαν ότι χρειάζεται μέχρι ένας χρόνος με κόστος άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να χτιστεί κάθε σήραγγα, με την συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων που εργάζονται με τα χέρια τους και μικρά ηλεκτρικά εργαλεία. Ο Στρατός γνωρίζει για την ύπαρξη των σηραγγών τουλάχιστον από το 2003, και μια ομάδα δράσης τα μελέτησε για έναν χρόνο, αλλά παρά ταύτα σοκαρίστηκαν από το εξελιγμένο δίκτυο που ανακάλυψαν.

Αξιωματικοί της αντικατασκοπείας αναζητούν τις σήραγγες ψάχνοντας για σωρούς από χώμα και άνδρες που εξαφανίζονται μέσα σε κτίρια για μέρες, καθώς και με την χρήση εξοπλισμού επικοινωνιών που χρησιμοποιείται κάτω από την γη, σύμφωνα με αρκετούς βετεράνους του Στρατού. Αλλά τα ραντάρ που έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό πετρελαίου ή φυσικού αερίου πολύ βαθύτερα στη γη, συχνά έχουν αποτύχει να εντοπίσουν τις σήραγγες, που διαπερνούν το μικτό χώμα πιο κοντά στην επιφάνεια, το οποίο η τεχνολογία δεν μπορεί ακόμα να εντοπίσει.

"Τα περισσότερα εργαλεία, τα φυσικά εργαλεία, δεν λειτουργούν σε αυτό το επίπεδο του εδάφους – η φυσική είναι πολύ περιορισμένη," εξήγησε ο Ταξίαρχος Shimon Daniel ο οποίος ήταν διοικητής του σώματος μηχανικών μάχης του Ισραήλ από το 2003-2007. Έκτοτε έχει συνταξιοδοτηθεί. "Αυτό είναι το παράδοξο. Δεν είναι πιο εύκολο. Είναι πιο δύσκολο."

Οι Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες αναφέρονται στον κίνδυνο των σηραγγών κάθε φορά που μιλάνε και έχουν εξασφαλίσει μεγάλη διεθνή υποστήριξη για την καταστροφή τους. Τις τελευταίες ημέρες, ο Στρατός έχει διανείμει φωτογραφίες σηράγγων που αποκάλυψαν οι ένοπλες δυνάμεις και βίντεο που τις δείχνουν να τοποθετούν εκρηκτικά μέσα σε αυτές ανατινάζοντας κάποιες. Ως μέρος της προπαγανδιστικής εκστρατείας, ο Στρατός έχει καλέσει και μερικούς δημοσιογράφους στα υπόγεια για περιήγηση.

Ο Συνταγματάρχης Azulai, 36 ετών, μας οδηγεί μέσα σε ένα τεράστιο κρατήρα με χωμάτινους τοίχους που έσκαψε το Ισραήλ για να αποκτήσει πρόσβαση στη σήραγγα Ein Hashlosha και έσκυψε μπαίνοντας μέσα. Ήταν τελείως ίσια. Τσιμεντένιοι τοίχοι βρίσκονται τοποθετημένοι οργανωμένα ο ένας δίπλα στον άλλον, και κάποιοι στρογγυλοί τσιμεντόλιθοι είχαν τοποθετηθεί πάνω σε αυτούς. Κατά μήκους του ενός τοίχου βρισκόταν μια σιδερένια μπάρα πάνω στην οποία υπήρχαν ηλεκτρικά καλώδια μεταξύ των οποίων και ένα που προσέθεσαν οι Ισραηλινοί. Σε ένα σημείο, έλειπαν οι τσιμεντόλιθοι, και υπήρχαν άγρια φυσικά βράχια στη θέση τους. Σε άλλο σημείο βρισκόταν ένα διαλυμένο βρόμικο μπουκαλάκι νερού χωμένο ανάμεσα στην μπάρα. Υπήρχαν μερικές πιτσιλιές πράσινης μπογιάς.

"Είναι πολύ απλή αλλά πολύ επαγγελματική δουλειά," δήλωσε ο Συνταγματάρχης Azulai για την σήραγγα. Είπε ότι φτάνει μέσα στη Γάζα καταλήγοντας 1,5 χιλιομέτρα μέσα καταλήγοντας στην Khan Yunis, ένα από τα κεντρικά σημεία της Ισραηλινής επίθεσης.

"Δεν έχουμε στρατιωτική βάση εδώ κοντά," σημείωσε. "Εάν θέλουν να επιτεθούν σε μας τους στρατιώτες είναι εντάξει να βρεθούμε εμείς σε μάχη, αλλά αυτοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις σήραγγες για να επιτεθούν σε γυναίκες και παιδιά."

Το Sderot, η Ισραηλινή πόλη των 24.000 κατοίκων κοντά στο βορειοανατολικό τμήμα της Γάζας έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο αφού σφυροκοπείται από ρουκέτες από τη Γάζα εδώ και 13 χρόνια. Τα κιμπούτς όμως που βρίσκονται διασκορπισμένα στα ανατολικά σύνορα της Γάζας είναι εκείνα που απειλούνται περισσότερο από τις σήραγγες.

"Νιώθαμε αρκετά ασφαλείς πριν," είπε ο Maayan Barkai, 34 ετών, Διευθυντής του Κιμπούτς Be'eri, όπου ανακαλύφθηκε μια σήραγγα το σαββατοκύριακο. "Ξέραμε τι να κάνουμε με τις ρουκέτες. Οι σήραγγες αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εάν έρθουν οι τρομοκράτες στο νηπιαγωγείο μας. Οι σήραγγες έχουν μεγάλο στοιχείο αιφνιδιασμού, μπορούν να σε πλήξουν και δεν γνωρίζεις που."

Στο τοπίο μεταξύ των κιμπούτς βρίσκονται διασκορπισμένες αυτοσχέδιες στρατιωτικές βάσεις. Στρέμματα με νεκρά ηλιοτρόπια βρίσκονται κατά μήκος των δρόμων. Ποιος να κάνει την συγκομιδή μέσα σε τόσες εχθροπραξίες; Υπάρχουν μαύρα σημάδια εκεί που έχουν πέσει ρουκέτες, ισοπεδωμένα κτήματα εκεί που κινήθηκαν τα άρματα μάχης.

Οι σταθμοί λεωφορείων και οι καφετέριες των βενζινάδικων είναι γεμάτοι με άτομα με πράσινες στολές, αλλά οι πολίτες είναι ελάχιστοι. Έχουν δημιουργηθεί χώροι πάρκιν έξω από κάθε κιμπούτς καθώς οι έφεδροι συγκεντρώνονται για έφοδο στη Γάζα, τα οικογενειακά αυτοκίνητα, τα καρεκλάκια των παιδιών να συγκεντρώνουν σκόνη όλες τις ημέρες. Οι στρατιώτες κοιμούνται κάτω από δένδρα και μπαίνουν κρυφά σε σπίτια για να κάνουν ντους.

Η Drorit Darom, 58 ετών, είναι μία από τις λίγες δεκάδες εκ των 200 κατοίκων του Κιμπούτς Kissufim που έχει παραμείνει. Διαβάζει, βλέπει τηλεόραση, μαγειρεύει και καθαρίζει. Η κατοικία της είναι πολύ μικρή. "Χρειάζονται μόνο δυο δευτερόλεπτα" για να φτάσω στο καταφύγιο, είπε, και οι αρχές λένε ότι έχει 15 δευτερόλεπτα από την ώρα που ακούγονται οι σειρήνες. Την Κυριακή έφτιαξε καφέ για τους στρατιώτες που έφτασαν με τρία λεωφορεία, δανειζόμενη καφέ από έναν γείτονα όταν της τελείωσε.

"Γεννήθηκα σε πόλεμο και αστειευόμενη λέω ότι μάλλον θα πεθάνω σε πόλεμο. Επομένως γιατί να φύγω"; είπε η κυρία Darom κάνοντας αναφορά στην αναμέτρηση με την Αίγυπτο το 1956 για την Διώρυγα του Σουέζ. "Ψάχνουν για τις σήραγγες, τις βομβαρδίζουν κάθε μέρα. Επομένως, γιατί να φοβάμαι;"
nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση