GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η εκτέλεση του Αλεξάνδρου του Δ’ και της Ρωξάνης...

Fotis Kollias Σύμφωνα με τον Droysen, με την ειρήνη του 311 μεταξύ των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο 12χρονος γιος του Αλέξανδρος ο ...

Fotis Kollias
Σύμφωνα με τον Droysen, με την ειρήνη του 311 μεταξύ των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο 12χρονος γιος του Αλέξανδρος ο Δ’ είχε αναγνωριστεί ως βασιλιάς των Μακεδόνων. Ταυτόχρονα είχε οριστεί να έχει την επίμελειά του ο Κάσσανδρος ως στρατηγός της Ευρώπης. «Ο Κάσσανδρος από το 316 είχε στο χέρι το παιδί και τη μάνα του, τη Ρωξάνη, και τους κρατούσε φυλακισμένους στην Αμφίπολη» γράφει ο Γερμανός ιστορικός. Ο στρατηγός είχε την ελπίδα πως το όνομα του νεαρού βασιλιά θα ξεχαστεί, αλλά η ειρήνη του 311 τον έφερε στην επιφάνεια.
Κατά τον Droysen ήταν τέτοια η αγάπη του λαού για τον πατέρα του που, σύμφωνα με την παράδοση, κυκλοφορούσε ευρέως η άποψη πως πρέπει να βγει από τη φυλακή και να του δοθεί ο θρόνος της Μακεδονίας. Ο Διόδωρος μας υπενθυμίζει τους «και κατά την Μακεδονίαν λόγους υπό τινών διαδιδομένους ότι καθήκει προάγειν εκ της φυλακής τον παίδα και την πατρώαν βασιλείαν παραδούναι».
Άλλη άποψη είχε ο Κάσσανδρος, ο οποίος έγραψε στον Γλαυκία, τον διοικητή της Αμφίπολης: «Σφάξε κρυφά το παιδί και τη μάνα, κρύψε τα πτώματα και μην πεις τίποτα σε κανέναν». Ετσι, γράφει ο Droysen, «με μαχαίρι σφάχτηκαν το παιδί και η όμορφη μάνα του». Σύμφωνα με τον Παυσανία, όμως, ο Κάσσανδρος τους δηλητηρίασε. Κατά το Πάριο Χρονικό, ο Αλέξανδρος ο Δ’ πέθανε «επί άρχοντος Αθήνησι Ιερομνήμονος» δηλαδή το 310 – 309 π.Χ.
Ο Γερμανός ιστορικός υποστηρίζει πως καμία πηγή δε μας λέει πως δέχθηκε ο μακεδονικός λαός την εκτέλεση του Αλεξάνδρου του Δ’ και της Ρωξάνης. Θεωρεί σίγουρο, πάντως, πως ο θάνατός του κρατήθηκε μυστικός, μαθεύτηκε αργότερα και σιγά – σιγά ξεχάστηκε.
Johann Gustav Droysen: Ιστορία των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Μετάφραση, Εισαγωγή, Σχόλια: Ρένος Αποστολίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση