GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Windsurfing: Το συναρπαστικό σπορ του καλοκαιριού!

Οι χρυσές παραλίες, τα καταγάλανα νερά και ένας ισχυρός αέρας συνθέτουν το όνειρο κάθε λάτρη του windsurfing. Τα υδάτινα σπορ ...



Οι χρυσές παραλίες, τα καταγάλανα νερά και ένας ισχυρός αέρας συνθέτουν το όνειρο κάθε λάτρη του windsurfing. Τα υδάτινα σπορ ανεβάζουν την αδρεναλίνη του καλοκαιριού και...
προσφέρουν διασκέδαση, ενέργεια και απεριόριστη περιπέτεια. Τα ελληνικά νησιά κατακλύζονται κάθε χρόνο από εκατοντάδες σανίδες που «σκίζουν» με δύναμη τα νερά. Με τους φανατικούς του σπορ να ξεπερνούν τους 40 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, το άθλημα προσφέρει, εκτός από άθληση, μια μοναδική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη! Άλλωστε, δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από την ισορροπία πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας, με σύμμαχο τις δυνάμεις σας και τον ισχυρό άνεμο…

Το windsurfing… ως γυμναστική!
Το windsurfing αποτελεί Ολυμπιακό άθλημα από το 1984, ενώ θεωρείται επαγγελματικό από το 1985. Πρόκειται για ένα άθλημα ιδανικό για όλες τις ηλικίες και τα φύλα, αφού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σωματική δύναμη… τουλάχιστον στις αρχές! Η φυσική κατάσταση του windsurfer βελτιώνεται, με τους μύες της πλάτης να γυμνάζονται αρκετά και τους δικέφαλους να αποκτούν δύναμη. Παράλληλα, οι κοιλιακοί, ο κορμός και οι γλουτιαίοι μύες σφίγγουν και καταναλώνονται συνολικά περίπου 550-600 θερμίδες. Με την προϋπόθεση ότι γνωρίζετε κολύμβηση, το άθλημα προσφέρει και άσκηση του μυαλού, αφού η ιδεολογία του στηρίζεται στην αντίληψη του αθλητή. Βέβαια, όσο η τεχνική ανεβαίνει επίπεδα, τόσο πιο ξεκούραστο γίνεται για το σώμα σας.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός
Ουσιαστικά αναφερόμαστε στην πιο απλή μορφή ιστιοφόρου σκάφους, που αποτελείται από το board (σανίδα) και το rig (άλμπουρο, πανί, μάτσα και σύνδεσμος μαζί). H σανίδα είναι η επιφάνεια που στέκεται ο αθλητής, η οποία χαρακτηρίζεται και από το επίπεδο τεχνικής του αθλητή. Οι αρχάριοι χρησιμοποιούν σανίδες 3,5m με σκοπό την εκμάθηση ισορροπίας, ενώ οι έμπειροι σανίδες μικρότερες από 3m. Στο μπροστινό κομμάτι της βρίσκεται μια υποδοχή, η οποία συνδέεται με σχοινί για ρυμούλκηση, ενώ στο πίσω μέρος κυριαρχεί το fin (μικρό πτερύγιο). Όσον αφορά το άλμπουρο αποτελεί το κατάρτι του πανιού και η μάτσα το «τιμόνι» που το κατευθύνει. Το μέγεθος του πανιού σχετίζεται με τη σωματική διάπλαση του surfer και τον άνεμο.

Αν έχετε σκοπό να απολαμβάνετε το windsurfing μόνο το καλοκαίρι προχωρήστε προς την ενοικίαση εξοπλισμού από τα οργανωμένα «στέκια» των παραλιών. Αν όμως βλέπετε με επαγγελματικό μάτι το άθλημα, τότε θα χρειαστείτε περίπου 1.200 ευρώ για την αγορά του εξοπλισμού.
Windsurfing_Το_συναρπαστικό_σπορ_του_καλοκαιριούΤο σκάφος κοστίζει 700 μέχρι 1.500 ευρώ καινούργιο και περίπου 350 με 400 ευρώ μεταχειρισμένο. Τα πανιά υπολογίζονται στα 200 ευρώ το ένα, αλλά χρειάζονται αλλαγή κάθε δύο χρόνια αφού χαλαρώνουν από το αλάτι και τον ήλιο. Το άλμπουρο κοστίζει 150 ευρώ, ενώ η μάτσα 300 ευρώ.

Μαθήματα και κόστος
Οι εναλλακτικοί τρόποι windsurfing είναι οι σχολές ιστιοπλοΐας και οι εγκαταστάσεις με θαλάσσια σπορ στις παραλίες. Στις εγκαταστάσεις των υδρόβιων σπορ στις παραλίες πληρώνετε 15-20 ευρώ ανά ώρα, όχι μόνο για την ενοικίαση εξοπλισμού αλλά και για το μάθημα με τον εκπαιδευτή. Παράλληλα, μπορείτε να εκπαιδευτείτε σε υπεύθυνες σχολές ιστιοπλοΐας, όπως είναι η “Surfsail” στο Παλαιό Φάληρο, η “Wind therapy” στο Σχοινιά και η “Moraitis Sports Center” στον Μαραθώνα. Για τον πρώτο κύκλο μαθημάτων θα χρειαστείτε περίπου 220-250 ευρώ για 10-12 ώρες εκμάθησης.

Για τους αρχάριους windsurfers
Στα πρώτα μαθήματα, ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει ότι για να κινηθεί η σανίδα χρειάζεται αέρα, ο οποίος ιδανικά πρέπει να φτάνει τα 3-4 μποφόρ. Λίγες ώρες windsurfing είναι αρκετές για την εκμάθηση των βασικών στοιχείων, όπως είναι η ισορροπία, η επιτυχημένη στροφή και η σταθερή κατεύθυνση. Η φυσική κατάσταση καθορίζει τη διάρκεια της προσπάθειας, αφού η έλλειψη σωματικής ικανότητας αυξάνει τους κινδύνους για κράμπες και πιασίματα. Όσο η εμπειρία μεγαλώνει τόσο ο κίνδυνος τραυματισμού γίνεται μικρότερος.

Ο αθλητής χρειάζεται ειδική αδιάβροχη στολή, αφού το σώμα του έρχεται σε επαφή με τον άνεμο, το νερό και τον ήλιο, όπως επίσης και γάντια για την προστασία των χεριών από φουσκάλες και κοψίματα. Παράλληλα, χρειάζονται ελαφριά παπούτσια με αντιολισθητικές σόλες, σωσίβιο και ειδικές ζώνες, που ενώνουν το σώμα με το άλμπουρο, ώστε να γίνει ο χειρισμός της σανίδας ευκολότερος.

Οι ιδανικές παραλίες
Οι κατάλληλες παραλίες για windsurfing διαθέτουν ρηχές θάλασσες, βρίσκονται σε κλειστούς κόλπους με σταθερό αέρα και αμμώδεις βυθούς. Ρηχές για να πατάτε κάτω στα πρώτα μαθήματα, αμμώδεις για να μην διατρέχετε κίνδυνο τραυματισμού και σε κλειστούς κόλπους για να μην έχει υπερβολικό κύμα. Windsurfing_Το_συναρπαστικό_σπορ_του_καλοκαιριούΌσον αφορά τον άνεμο, ιδανικά πρέπει να φυσάει από την ακτή προς τη θάλασσα και όχι εντελώς κάθετα. Σχεδόν τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Τήνος, η Μήλος, η Σέριφος, η Μύκονος και η Κρήτη είναι απολαυστικές για windsurfing. Κατάλληλες στην Αττική είναι οι παραλίες όπως η Βουλιαγμένη, η Βάρκιζα, η Νέα Μάκρη, η Λούτσα, ο Μαραθώνας και ο Ωρωπός, ενώ η παραλία στη Βασιλική Λευκάδας, η παραλία της Λαγκούνας στη Νάξο και η παραλία Σάντα Μαρία στην Πάρο συνεπαίρνουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση