GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κουμπαράς 580 εκατ. ευρώ για τα μεγάλα έργα μεταφορών στην Ήπειρο

Από ένα ταμείο 580 εκατ. ευρώ που προέρχεται από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) θα μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτή...



Από ένα ταμείο 580 εκατ. ευρώ που προέρχεται από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) θα μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα έργα υποδομών στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες.

Το ποσό που αφορά ειδικά τη χώρα μας, διευκρινίστηκε σε ειδική παρουσίαση που έγινε στην Αθήνα και βέβαια αφορά όπως αναφέραμε και στο χτεσινό ρεπορτάζ και έργα που ενδιαφέρουν την Ήπειρο...

Η σιδηροδρομική Εγνατία που είναι στο επίπεδο των μελετών, η σύνδεση Ιωαννίνων – Κακαβιάς και το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι τα μεγάλα έργα που μπορούν να μπουν στο σχεδιασμό και να ξεκινήσει ή να ολοκληρωθεί ανάλογα η υλοποίησή τους ώστε να ενταχθούν λειτουργικά στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα.

Όπως αναφέραμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Πέμπτη τα κράτη μέλη να προτείνουν σχέδια για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 11,9 δισ. ευρώ με σκοπό τη βελτίωση των ευρωπαϊκών μεταφορικών συνδέσεων. Θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως τις 26 Φεβρουαρίου 2015.

Η χρηματοδότηση θα είναι επικεντρωμένη σε 9 κύριους διαδρόμους μεταφορών, οι οποίοι στο σύνολό τους θα συνθέτουν ένα κεντρικό δίκτυο μεταφορών που θα δώσει νέα πνοή στην οικονομία της ενιαίας αγοράς ενώ στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού "Συνδέοντας την Ευρώπη", η χρηματοδότηση της ΕΕ για τις μεταφορές έχει τριπλασιαστεί φθάνοντας τα 26 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Το νέο κεντρικό δίκτυο, που πρέπει να υλοποιηθεί έως το 2030, θα συνδέει:
· 94 μεγάλους ευρωπαϊκούς λιμένες με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο
· 38 κύριους αερολιμένες με σιδηροδρομικές συνδέσεις με μεγάλες πόλεις
· 15.000 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου αναβαθμισμένου σε γραμμές υψηλής ταχύτητας
· 35 διασυνοριακά έργα για τη μείωση των κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

Τα έργα του CEF κινούνται στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης του σιδηροδρομικού δικτύου, διακρατικών συνδέσεων και διασύνδεσης των μεγάλων λιμανιών.

Το πρόγραμμα αυτό είναι συμπληρωματικό του νέου ΕΣΠΑ από το οποίο επίσης θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τέτοια έργα. Η αποσαφήνιση του σχεδιασμού για το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία συνεπώς υπάρχουν, σχέδια στο τραπέζι και για την Ήπειρο υπάρχουν, προφανώς θα πρέπει τώρα και οι τοπικές Αρχές να δείξουν τη βούληση και να διεκδικήσουν την ολοκλήρωση των μεγάλων δικτύων στην περιοχή ώστε να αρθεί η απομόνωση της Ηπείρου και να συνδεθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση