GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ημαθία: Χιλιάδες αρχαία και όπλα σε σπίτι 72χρονου αρχαιοκάπηλου

Για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν ένας 72χρονος κάτοικος χωριού της Ημαθίας, αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε ...


Για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν ένας 72χρονος κάτοικος χωριού της Ημαθίας, αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε από τις λαθρανασκαφές που έκανε σε άγνωστα σημεία. Μάλιστα, ήταν οργανωμένος, με πλήθος συσκευές ανίχνευσης που τον βοήθησαν να βρει χιλιάδες αρχαία αντικείμενα, ενώ είχε και παράνομο οπλισμό στην κατοχή του.
Η δράση του ηλικιωμένου αρχαιοκάπηλου είχε πέσει στην αντίληψη των ανδρών της Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, που έκαναν έρευνα στην κατοικία του και έμειναν έκπληκτοι από το θέαμα που αντίκρισαν. Μέσα, βρήκαν 1.061 χάλκινα νομίσματα, από τα οποία τα 1.011 των ελληνιστικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων και τα 50 άγνωστης περιόδου, 30 ασημένια νομίσματα ελληνιστικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων και βασιλείων Ευρώπης, 16 χάλκινα και ένα λίθινο δαχτυλίδια των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, έναν χάλκινο σταυρό, ένα χάλκινο βραχιόλι και 70 μικροαντικείμενα των βυζαντινών- μεταβυζαντινών χρόνων, ένα χάλκινο σταθμίο και 37 χάλκινα μικροαντικείμενα των ελληνιστικών χρόνων, πέντε μολυβδόβουλα, ένα σταθμίο, ένα μικρό δοχείο μύρου (κουτρούβιο) και πέντε άγνωστα χάλκινα αντικείμενα των βυζαντινών- μεταβυζαντινών χρόνων. Όλα εξετάστηκαν από αρχαιολόγους της ΙΖ΄ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 11ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας.
Εκτός από τους 15 ανιχνευτές μετάλλων, τις 11 αυτοσχέδιες ράβδους ανίχνευσης μετάλλων, τρία ακουστικά για τις ίδιες συσκευές, δυο διόπτρες, μια πυξίδα και δυο αντιασφυξιογόνες μάσκες που χρησιμοποιούσε στις ανασκαφές του ο 72χρονος, στο σπίτι του κατασχέθηκαν και ένα πολεμικό τυφέκιο, επτά πιστόλια διαφόρων διαμετρημάτων με οκτώ γεμιστήρες, έξι περίστροφα, δυο κυνηγετικά όπλα, 121 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 20 αβολίδωτα φυσίγγια και ένας γεμιστήρας πολεμικού τυφεκίου.
Ο 72χρονος οδηγείται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων, παράνομη οπλοκατοχή και υπεξαίρεση.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση