GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Κ. Μαρκόπουλος για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΝΦΙΑ

«Σωστό στον πυρήνα και την φιλοσοφία του» χαρακτήρισε ο βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγεία...



«Σωστό στον πυρήνα και την φιλοσοφία του» χαρακτήρισε ο βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Για να δώσει μια εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας ανέφερε τα εξής χαρακτηριστικά:

- Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών στον κόσμο.

- Είμαστε πρώτοι σε παχυσαρκία και τις επιπτώσεις της σε συγκεκριμένες παθήσεις.

- Είμαστε πρώτοι σε κάπνισμα και τις επιπτώσεις τους.

- Έχουμε τριπλάσιο αριθμό αξονικών τομογραφιών από το Μέσο όρο της Ευρώπης.

- Έχουμε διπλάσιο αριθμό μαγνητικών τομογραφιών από το Μέσο όρο της Ευρώπης.

- Είμαστε πρώτοι σε παρατεταμένες νοσηλείες.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν αυξημένη τεχνητά ζήτηση υπηρεσιών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει αξιολόγηση.

Επίσης έχουμε τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τομέα στην υγεία, αναλογικά με τον πληθυσμό, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί πρέπει να αποκλείεται από τα φύλλα αξιολόγησης, την κοστολόγηση και την ενημέρωση του κράτους ο ιδιωτικός τομέας;

Η χώρα έχει ανάγκη να κοστολογήσουμε τις υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών. Να αξιολογήσουμε τις επιδόσεις ιατρών και κλινικών.

Οι παρεμβάσεις για απομείωση της σπατάλης πρέπει να είναι στοχευμένες. Π.χ. οι αποφάσεις που έλαβε ο ΕΟΠΠΥ πρόσφατα με τα πρωτόκολλα για προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις. Δεν είναι μακρυά από την ιατρική πραγματικότητα και μακρυά από ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως δεν είναι εκεί το λίπος. Το λίπος είναι στο μεγάλο αριθμό αξονικών, μαγνητικών, PET SCAN που δεν έπρεπε να χρησιμοποιούνται σαν εξέταση πρώτης γραμμής και έχουν μεγάλο κόστος. Οι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν χωρίς να υπάρξει μείωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών στην υγεία.

Σε ότι αφορά την φορολογία με τον ΕΝΦΙΑ, ανέφερε ότι όσοι βουλευτές τον ψηφίζουμε τον εκλαμβάνουμε σαν μια τελευταία δύσκολη φορολογική προσπάθεια της χώρας για να περάσουμε στη φάση εκτός των μνημονίων, από την υπερφορολόγηση στην ελάφρυνση.

Κάθε φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να αποπνέει κοινωνική δικαιοσύνη. Για να κρατηθεί ψηλά το ύψος αυτής της κοινωνικής δικαιοσύνης, ορθά γίνονται οι παρεμβάσεις από τους βουλευτές για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Στα πλαίσια αυτά υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση, όταν τον προηγούμενο Ιούνιο μοίρασε ένα κομμάτι από το πρωτογενές πλεόνασμα, τράβηξε μια γραμμή και καθόρισε κριτήρια για τον ορισμό των πραγματικά οικονομικά ασθενών. Αυτά τα κριτήρια παραβιάζονται από το νόμο για τον ΕΝΦΙΑ. Δεν πρέπει να θολώνουμε τις μεγάλες αποφάσεις που έχουμε πάρει. Δεν πρέπει να αλλάζουμε διαρκώς τα κριτήρια μιας γραμμής κάτω από την οποία οι άνθρωποι χρειάζονται στήριξη. Δεν πρέπει να θολώνουμε το αξιακό σύστημα αυτής της πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση